AMENDED IN SENATE AUGUST 23, 2012

CALIFORNIA LEGISLATURE—2011—12 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1266

Introduced by Assembly-Member Members Nielsen and Cook
(Coauthor: Assembly Member V. Manuel Pérez)

February 18, 2011

An act to amend-Seetion-51239 Sections 38603 and 38604 of the
Goverament Vehicle Code, relating totecal-geverament vehicles.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1266, as amended, Nielsen. Lecal-gevernment-Withamsen-Aet:
agricuttural—preserves—advisery—beard—\ehicles: recreational
off-highway vehicles.

Existing law, commencing January 1, 2013, establishes rules for the
operation of, and requirements for equipment of, an off-highway vehicle,
including prohibiting a person who is operating a recreational
off-highway vehicle from allowing a passenger to occupy a separate
seat location not designed and provided by the manufacturer for a
passenger. Existing law, commencing January 1, 2013, prohibits a
person operating a recreational off-highway vehicle from riding with
a passenger, unless the passenger, among other things, have both feet
flat on the floorboard.

This bill would delay operation of those prohibitions until July 1,
2013, and would eliminate the requirement that both of the passengers
feet must be flat on the floorboard.
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AB 1266 —2—

agricuttural-preserves:
Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 38603 of the Vehicle Code, as added by
Section 3 of Chapter 165 of the Statutes of 2012, is amended to
read:

38603. (a) A person operating a recreational off-highway
vehicle shall not allow a passenger to occupy a separate seat
location not designed and provided by the manufacturer for a
passenger.

(b) This section shall become operative on July 1, 2013.

SEC. 2. Section 38604 of the Vehicle Code, as added by Section
3 of Chapter 165 of the Statutes of 2012, is amended to read:

38604. A person operating a recreational off-highway vehicle
shall not ride with a passenger, unless the passenger, while seated
upright with his or her back against the seatback-with-beth—feet
flat-en-the-floorboard, can grasp the occupant handhold with the
seatbelt and shoulder belt or safety harness properly fastened.
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