AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 23, 2012
AMENDED IN ASSEMBLY MARCH 20, 2012

CALIFORNIA LEGISLATURE—2011—12 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1579

Introduced by Assembly Member Campos

February 2, 2012

An act to add Section 1374.196 to the Health and Safety Code, and
to add Section 10120.4 to the Insurance Code, relating to health care
coverage.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1579, as amended, Campos. Dental coverage: noncontracting
providers: assignment of benefits.

Existing law, the Knox-Keene Health Care Service Plan Act of 1975,
provides for the licensure and regulation of health care service plans
by the Department of Managed Health Care and makes a willful
violation of the act a crime. Existing law also provides for the regulation
of health insurers by the Department of Insurance. Existing law
authorizes licensed nonphysician providers that contract with a medical
group, physician, or independent practice association to provide services
to health care service plan enrollees to directly bill the plan for services
rendered under certain circumstances. Existing law requires group health
care service plans to authorize and permit assignment of a Medi-Cal
beneficiary’s right to reimbursement for covered services to the State
Department of Health Care Services, except as specified. Existing law
provides for the direct payment of group insurance medical benefits by
a health insurer to the person or persons furnishing or paying for
hospitalization or medical or surgical aid, as specified.
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This bill would require a health care service plan or health insurer
that pays a contracting dental provider directly for covered services
rendered to an enrollee or insured to also pay a noncontracting dental
provider directly for covered services rendered to an enrollee or insured
where the provider submits a written assignment of benefits signed by
the enrollee or insured or the legal representative thereof, as specified.
The bill would specify that-asr a plan or insurer’s payment pursuant to
this provision discharges the plan or insurer’s obligation with respect
to the amount paid. The bill would also require a noncontracting dental
provider to disclose to the enrollee or insured or the legal representative
thereof that the provider is a noncontracting provider prior to accepting
an assignment of benefits, and to provide additional specified written
notices to the enrollee or insured or the legal representative thereof,
including a written notice of the estimated full cost of the planned
treatment and the estimated amount of those costs payable by the
enrollee or insured. The bill would also prohibit a provider from
collecting from an enrollee or insured any amount over the enrollee’s
or insured’s estimated cost, and would require the provider to refund
any overpayment to the enrollee or insured.

Because a willful violation of the bill’s requirements with respect to
health care service plans would be a crime, the bill would impose a
state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1374.196 is added to the Health and
Safety Code, to read:

1374.196. (a) For purposes of this section, “assignment of
benefits” means the transfer of reimbursement or other rights
provided for under a health care service plan contract to a treating
provider for services or items rendered to an enrollee.

(b) If a health care service plan pays a contracting dental
provider directly for covered services rendered to an enrollee, the
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plan shall pay a noncontracting dental provider directly for covered
services rendered to an enrollee where the noncontracting provider
submits to the plan a written assignment of benefits signed by the
enrollee or, if the enrollee is a minor or is incompetent or
incapacitated, the legal representative thereof. When payment is
made directly to a noncontracting dental provider pursuant to this
section, the plan shall give written notice of the payment to the
enrollee who received the services or, if the enrollee is a minor or
is incompetent or incapacitated, the legal representative thereof.

(¢) (1) Anoncontracting dental provider accepting assignment
of benefits pursuant to this section shall give, prior to treatment,
a written notice to the enrollee or, if the enrollee is a minor or is
incompetent or incapacitated, the legal representative thereof,
that contains the following:

(A) Notification that the provider is not in the network of the
enrollee’s plan.

(B) The estimated full cost of the planned treatment and the
estimated amount for which the enrollee is responsible.

(C) The estimate of the treatment cost covered by the health
care service plan, pursuant to paragraph (2), if available prior to
treatment. Nothing in this section shall be construed to require a
delay in treatment to the enrollee.

(2) For purposes of the notice required pursuant to paragraph
(1), a health care service plan shall, upon inquiry from the
provider, provide an estimate of the treatment cost to be covered
by the plan as soon as possible, but no later than three business
days from the date of the request.

(3) The notice required pursuant to paragraph (1) shall be made
available by the provider in the primary language of the two largest
populations seen by the provider who either do not speak English
or who are unable to effectively communicate in English because
English is not their native language, and who comprise 5 percent
or more of the patients served by the provider.

(4) In addition to the notice required pursuant to paragraph
(1), a noncontracting dental provider accepting an assignment of
benefits shall provide, prior to providing treatment, the enrollee
or, if the enrollee is a minor or is incompetent or incapacitated,
the enrollee’s legal representative, the following notification, in
12-point type, on a single page without any additional information,

97



AB 1579 —4—

O©Coo~No ok~ wNE

and obtain the signature of the enrollee or the enrollee’s legal
representative indicating receipt and review thereof:

Assignment of Benefits

Your signature below acknowledges that you have chosen to
have your dental services provided by [provider’s name] at
[business name and location] and that you are aware that this
provider is not participating in your plan’s network. You also
acknowledge that when you obtain care from a nonparticipating
or out-of-network provider you understand the following:

Your plan’s benefits and policies may not apply to the treatment
you will receive. The provider is not subject to contract
requirements or oversight by your health plan as required by state
law for participating and network providers. Contact
1-800-HMO-HELP for more information.

Your out-of-pocket costs may be higher when visiting a dentist
who is not in your plan’s network due to higher cost-sharing
requirements under your health plan and because you may be
responsible for any difference between the dentist’s usual fee and
your plan’s payment.

You have the right to confirm your dental benefit or insurance
information from your plan, insurer, or employer before beginning
treatment.

(d) (1) Theamount of the payment made pursuant to this section

shall not exceed the-ameunt-of-the-benefit-covered-by-theplan
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following:
(A) The amount of the benefit covered by the plan contract with
respect to the service or the billing of the provider of the service.
(B) The amount of expenses incurred on account of the dental
care or treatment provided.
(2) Payment made pursuant to this section shall discharge the
plan’s obligation with respect to that amount paid.

i)
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(e) A provider accepting an assignment of benefits may only
collect from the enrollee the enrollee’s estimated cost according
to the written treatment plan pursuant to subparagraph (B) of
paragraph (1) of subdivision (c). A provider shall refund any
overpayment to the enrollee within 30 business days after receiving
the direct payment from the enrollee’s plan if the actual payment
is more than the estimated payment.

() This section shall only apply to a health care service plan
contract covering dental services or a specialized health care service
plan contract covering dental services pursuant to this chapter that
is a preferred provider organization plan contract, a
point-of-service plan contract, or any other plan contract that
provides coverage for out-of-network services.

(9) Nothing in this section shall be construed to exempt a health
care service plan from the requirements of Section 1373.96 or
1371.4.

SEC. 2. Section 10120.4 is added to the Insurance Code, to
read:

10120.4. (a) For purposes of this section, “assignment of
benefits” means the transfer of reimbursement or other rights
provided for under a health insurance policy to a treating provider
for services or items rendered to an insured.

(b) If a health insurer pays a contracting dental provider directly
for covered services rendered to an insured, the insurer shall pay
a noncontracting dental provider directly for covered services
rendered to an insured where the noncontracting provider submits
to the insurer a written assignment of benefits signed by the insured
or, if the insured is a minor or is incompetent or incapacitated, the
legal representative thereof. When payment is made directly to a
noncontracting dental provider pursuant to this section, the insurer
shall give written notice of the payment to the insured who received
the services or, if the insured is a minor or is incompetent or
incapacitated, the legal representative thereof.

(¢) (1) Anoncontracting dental provider accepting assignment
of benefits pursuant to this section shall give, prior to treatment,
a written notice to the insured or, if the insured is a minor or is

97



AB 1579 —6—

O©Coo~No ok~ wNE

incompetent or incapacitated, the legal representative thereof,
that contains the following:

(A) Notification that the provider is not in the network covered
by the insured’s policy.

(B) The estimated full cost of the planned treatment and the
estimated amount for which the insured is responsible.

(C) The estimated treatment cost covered by the policy, pursuant
to paragraph (2), if available prior to treatment. Nothing in this
section shall be construed to require a delay in treatment to the
insured.

(2) For purposes of the notice required pursuant to paragraph
(1), a health insurer shall, upon inquiry from the provider, the
insured, or both, provide an estimate of the treatment cost covered
by the policy as soon as possible, but no later than three business
days from the date of the request.

(3) The notice required pursuant to paragraph (1) shall be made
available by the provider in the primary language of the two largest
populations seen by the provider who either do not speak English
or who are unable to effectively communicate in English because
English is not their native language, and who comprise 5 percent
or more of the patients served by the provider.

(4) In addition to the notice required pursuant to paragraph
(1), a noncontracting dental provider accepting an assignment of
benefits shall provide, prior to providing treatment, the insured
or, if the insured is a minor or is incompetent or incapacitated,
the insured’s legal representative, the following notification, in
12-point type, on a single page without any additional information,
and obtain the signature of the insured or the insured’s legal
representative indicating receipt and review thereof:

Assignment of Benefits

Your signature below acknowledges that you have chosen to
have your dental services provided by [provider’s name] at
[business name and location] and that you are aware that this
provider is not participating in your insurer’s network. You also
acknowledge that when you obtain care from a nonparticipating
or out-of-network provider you understand the following:

Your insurance policy’s benefits may not apply to the treatment
you will receive. The provider is not subject to contract
requirements or oversight by a dental insurer as required by state
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law for participating and network providers. Contact
1-800-927-HELP for more information.

Your out-of-pocket costs may be higher when visiting a dentist
who is not in your insurer’s network due to higher cost-sharing
requirements under your policy and because you may be
responsible for any difference between the dentist’s usual fee and
your policy’s payment.

You have the right to confirm your dental benefit or insurance
information from your plan, insurer, or employer before beginning
treatment.

(d) (1) Theamount of the payment mad_e pursuant to this sect!on

shall not exceed the-ametnt-of-the-benefit-covered-by-the-policy
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(A) The amount of the benefit covered by the policy with respect
to the service or the billing of the provider of the service.

(B) The amount of expenses incurred on account of the dental
care or treatment provided.

(2) Payment made pursuant to this section shall discharge the
insurer’s obligation with respect to that amount paid.

te—Prier toaceepting an-assignment of benellt's_anen_eentlaet_mg
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(e) A provider accepting an assignment of benefits may only
collect from the insured the insured’s estimated cost according to
the written treatment plan pursuant to subparagraph (B) of
paragraph (1) of subdivision (c). A provider shall refund any
overpayment to the insured within 30 business days after receiving
the direct payment from the insurer if the actual payment is more
than the estimated payment.

(&)

() This section shall only apply to a health insurance policy
covering dental services or a specialized health insurance policy
covering dental services pursuant to this part that provides services
at alternative rates of payment pursuant to Section 10133.

(9) Nothing in this section shall be construed to exempt a health
insurer from the requirements of Section 10133.56.
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SEC. 3. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XI111B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
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