AMENDED IN ASSEMBLY MARCH 29, 2012

CALIFORNIA LEGISLATURE—2011—12 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2348

Introduced by Assembly Member Mitchell
(Principal coauthor: Assembly Member Chesbro)

February 24, 2012

An act to amend Section 2725.1 of the Business and Professions
Code, relating to healing arts.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2348, as amended, Mitchell. Registered nurses: dispensation of
drugs.

Existing law, the Nursing Practice Act, authorizes a registered nurse
to dispense drugs or devices upon an order by a licensed physician and
surgeon if the nurse is functioning within a specified clinic.

This bill would-make-a-nensubstantive-change-to-these-provisions:,
in addition, authorize a registered nurse to dispense drugs or devices
upon an order issued by a certified nurse-midwife, nurse practitioner,
or physician assistant if the nurse is functioning within a specified clinic.
The bill would also authorize a registered nurse to dispense hormonal
contraceptives pursuant to specified standardized procedures, if the
nurse is functioning within a specified clinic.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:
1 SECTION 1. Section 2725.1 of the Business and Professions

2 Code is amended to read:
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2725.1. (a) Notwithstanding any other provision of law, a
registered nurse may dispense drugs or devices upon an order by
a licensed physician and surgeon or an order issued by a certified
nurse-midwife, nurse practitioner, or physician assistant if the
nurse is functioning within a licensed primary care clinic as defined
in paragraphs{t)-ane(2)ef subdivision (a) of Section 1204 of, or
within a clinic as defined in subdivision (b) or (c) of Section 1206;
of, the Health and Safety Code.

(b) Notwithstanding any other provision of law, a registered
nurse may dispense hormonal contraceptives pursuant to
standardized procedures developed in compliance with subdivision
(c) of Section 2725 if the nurse is functioning within a licensed
primary care clinic as defined in subdivision (a) of Section 1204
of, or within a clinic as defined in subdivision (b), (c), or (h) of
Section 1206 of, the Health and Safety Code.

(¢) No clinic shall employ a registered nurse to perform
dispensing duties exclusively. No registered nurse shall dispense
drugs in a pharmacy, keep a pharmacy, open shop, or drugstore
for the retailing of drugs or poisons. No registered nurse shall
compound drugs. Dispensing of drugs by a registered nurse, except
a certified nurse-midwife who functions pursuant to a standardized
procedure or protocol described in Section 2746.51 or a nurse
practitioner who functions pursuant to a standardized procedure
described in Section 2836.1, or protocol, shall not include
substances included in the California Uniform Controlled
Substances Act (Division 10 (commencing with Section 11000)
of the Health and Safety Code). Nothing in this section shall
exempt a clinic from the provisions of Article 13 (commencing
with Section 4180) of Chapter 9.
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