CALIFORNIA LEGISLATURE—2011—12 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2400

Introduced by Assembly Member Butler

February 24, 2012

An act to amend Section 1596.66 of the Health and Safety Code,
relating to license-exempt child care providers.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2400, as introduced, Butler. License-exempt child care providers.

Existing law requires a license-exempt child care provider receiving
payment for child care services pursuant to specified provisions of law
to be registered as a trustline provider, unless the provider is exempted
from registration due to being the grandparent, aunt, or uncle of the
child in care.

This bill would make technical, nonsubstantive changes to these
provisions, and would delete an obsolete cross-reference.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1596.66 of the Health and Safety Code
is amended to read:

1596.66. (a) Each license-exempt child care provider, as
defined pursuant to Section 1596.60, who is compensated, in whole
or in part, with funds provided pursuant to the Alternative Payment
Program, Article 3 (commencing with Section 8220) of Chapter
2 of Part 6 of Division 1 of Title 1 of the Education Code or
pursuant to the federal Child Care and Development Block Grant
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Program, except a provider who is, by marriage, blood, or court
decree, the grandparent, aunt, or uncle of the child in care, shall
be registered pursuant to Sections 1596.603 and 1596.605 in order
to be eligible to receive this compensation. Registration under this
chapter shall be required for providers who receive funds under
Section 9858 and following of Title 42 of the United States Code
only to the extent permitted by that law and the regulations adopted
pursuant thereto. Registration under this chapter shall be required
for providers who receive funds under the federal Child Care and
Development Block Grant Program only to the extent permitted
by that program and the regulations adopted pursuant thereto.

(b) For the purposes of registration of the providers identified
in subdivision (a), the following procedures shall apply:

(1) Notwithstanding subdivision (a) of Section 1596.603, the
provider shall submit the fingerprints and trustline application to
the local child care resource and referral agency established
pursuant to Article 2 (commencing with Section 8210) of Chapter
2 of Part 6 of Division 1 of Title 1 of the Education Code. The local
child care resource and referral agency shall transmit the
fingerprints and completed trustline applications to the department
and address any local problems that occur in the registration
system. If a fee is charged by the local child care resource and
referral agency that takes a provider’s fingerprints, the provider
shall be reimbursed for this charge by the State Department of
Education, through the local child care resource and referral
agency, from federal Child Care and Development Block Grant
funds to the extent that those funds are available.

(2) The department shall adhere to the requirements of Sections
1596.603, 1596.605,-1596-606; and 1596.607 and shall notify the
California Child Care Resource and Referral Network of any action
it takes pursuant to Sections 1596.605;-+596-666; and 1596.607.

(3) The California Child Care Resource and Referral Network
shall notify the applicable local child care resource and referral
agencies, alternative payment programs, and county welfare
departments of the status of the trustline applicants and registered
trustline child care providers. The network shall maintain a toll-free
telephone line to provide information to the local resource and
referral agencies, the alternative payment programs, and the child
care recipients of the status of providers.

99



SOOIk WN -

—3— AB 2400

(c) This section shall become operative only if funds
appropriated for the purposes of this article from Item
6110-196-890 of Section 2 of the Budget Act of 1991 are
incorporated into and approved as part of the state plan that is
required pursuant to Section-658(E)(a) 658E(a) of the federal Child
Care Block Grant Act of 1990 (Sec. 5082, P.L. 101-508).
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