AMENDED IN SENATE APRIL 25, 2011

SENATE BILL No. 306

Introduced by Senator De Ledn

February 14, 2011

An act to-amend repeal and add Section 5096.14 of the Business and
Professions Code, relating to accountancy.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 306, as amended, De Leon. Accountancy.

Existing law provides for the licensure and regulation of accountants
by the California Board of Accountancy in the Department of Consumer
Affairs. Existing law prohibits a person from engaging in the practice
of public accountancy in this state unless he or she holds either a valid
permit issued by the board or a practice privilege, as specified. A
violation of this provision is a crime. Existing law requires the board
to amend a specified regulation to extend from December 31, 2007, to
December 31, 2010, a safe harbor pertaining to practicing accountancy
without a practice privilege for up to 5 days prior to submitting a
notification form to the board, as specified.

This bill would+eqw+e+he—beard—te—&mend+he—spee|ﬂed+egtﬂaﬂeﬁ

te—Deeembeani—ze%?: repeal the prOV|S|on appllcable to that regulatlon
and instead set forth a 5-day safe harbor for a person practicing
accountancy under a practice privilege, subject to specified
requirements. The bill would authorize the board to fine an individual
who notifies the board of his or her practice more than 5 days after
beginning practice within the state.
Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.

State-mandated local program: no.
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SB 306 —2—

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 5096.14 of the Business and Professions
Code is repealed.

to-Deeember-31,-2010-

SEC. 2. Section 5096.14 is added to the Business and
Professions Code, to read:

5096.14. (a) An individual shall not be deemed to be in
violation of this article solely because he or she begins the practice
of public accounting in California prior to notifying the board as
indicated in subdivision (c) of Section 5096, provided the notice
is given within five business days of the date practice begins. An
individual who properly notifies the board within the five-day
period provided for in this section shall be deemed to have a
practice privilege from the first day of practice in California unless
the individual fails to timely submit the required fee pursuant to
subdivision (c) of Section 5096.

(b) Subdivision (a) does not apply in those instances in which
prior approval by the board is required pursuant to subdivision
(g) of Section 5096.

(c) Inaddition to any other applicable sanction, the board may
issue a fine pursuant to Section 5096.3 for notifying the board
more than five business days after beginning practice in California.
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