SENATE BILL No. 461

Introduced by Senator Blakeslee

February 16, 2011

An act to amend Section 51420 of the Education Code, relating to
high school equivalency certificates.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 461, as introduced, Blakeslee. High school equivalency
certificates.

Existing law requires the Superintendent of Public Instruction to issue
a California high school equivalency certificate and an official score
report, or an official score report only, to any person who has not
completed high school and who meets specified requirements, including,
among others, that the person meets any of the following: is at least 18
years of age; would have graduated from high school had he or she
remained in school and followed the usual course of study toward
graduation; or, is at least 17 years of age, has accumulated fewer than
100 units of high school credit, and is confined to a state or county
hospital or to an institution maintained by a state or county correctional
agency.

This bill would add being at least 17 years of age and successfully
completing the academic curriculum of a National Guard Youth
ChalleNGe Program as an additional option that a person could meet
to satisfy that requirement.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 51420 of the Education Code is amended
to read:

51420. The Superintendent shall issue a California high school
equivalency certificate and an official score report, or an official
score report only, to any person who has not completed high school
and who meets all of the following requirements:

(@) Isaresident of this state or is a member of the armed services
assigned to duty in this state.

(b) Has taken all or a portion of a general educational
development test that has been approved by the state board and
that is administered by a testing center approved by the department,
with a score determined by the state board to be equal to the
standard of performance expected from high school graduates.

(c) Meets one of the following:

(1) Is at least 18 years of age.

(2) Would have graduated from high school had he or she
remained in school and followed the usual course of study toward
graduation.

(3) Is at least 17 years of age, has accumulated fewer than 100
units of high school credit, and is confined to a state or county
hospital or to an institution maintained by a state or county
correctional agency.

(4) Is at least 17 years of age and has successfully completed
the academic curriculum of a National Guard Youth ChalleNGe
Program.
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