AMENDED IN SENATE JANUARY 4, 2012
AMENDED IN SENATE APRIL 26, 2011
AMENDED IN SENATE MARCH 22, 2011

SENATE BILL No. 616

Introduced by Senator DeSaulnier

February 18, 2011

I7 F-aet EGF addAt E'el.e 51 (eelllele“emlgF W ISeetl_en T4187) lte'
relating-to-public-health—An act to amend Section 1363.05 of the Civil

Code, relating to common interest developments.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 616, as amended, DeSaulnier. Medi-Cal—grants—prevention-of
chrente-diseases-Common interest devel opments. open meetings.

Existing law provides for the creation of common interest
developments and requires that a common interest development be
managed by an association that may or may not be incorporated.
Existing law prescribes requirements for meetings of the board of
directors of the association that manages the devel opment, and requires
notice of these meetings to be given to the members of the association
at least 4 days prior to the meeting, except as specified. Existing law
requires that notice for a common interest development association
meeting that will be held solely in executive session be given to members
of the association at least 2 days prior to the meeting, except as
specified.

Existing law prohibits the board from conducting a meeting via a
series of electronic transmissions, such as electronic mail, except to

96



SB 616 —2—

conduct an emergency meeting. Existing law authorizes the use of
electronic transmissions to conduct an emergency meeting if all
members of the board consent in writing to that action, as specified.

This bill would make clarifying changes to these provisions.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yesno.
State-mandated local program: no.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1363.05 of the Civil Code is amended to
read:

1363.05. (a) This section shall be known and may be cited as
the Common Interest Development Open Meeting Act.

(b) Any member of the association may attend meetings of the
board of directors of the association, except when the board
adjourns to, or meets solely in, executive session to consider
litigation, matters relating to the formation of contracts with third
parties, member discipline, personnel matters, or to meet with a
10 member, upon the member’s request, regarding the member’s
11 payment of assessments, as specified in Section 1367 or 1367.1.
12 The board of directors of the association shall meet in executive
13 session, if requested by a member who may be subject to a fine,
14  penalty, or other form of discipline, and the member shall be
15 entitled to attend the executive session. As specified in paragraph
16 (2) of subdivision (k), a member of the association shall be entitled
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to attend a teleconference meeting or the portion of a teleconference
meeting that is open to members, and that meeting or portion of
the meeting shall be audible to the members in a location specified
in the notice of the meeting.

(c) Any matter discussed in executive session shall be generally
noted in the minutes of the immediately following meeting that is
open to the entire membership.

(d) The minutes, minutes proposed for adoption that are marked
to indicate draft status, or a summary of the minutes, of any
meeting of the board of directors of an association, other than an
executive session, shall be available to members within 30 days
of the meeting. The minutes, proposed minutes, or summary
minutes shall be distributed to any member of the association upon
request and upon reimbursement of the association’s costs for
making that distribution.

(e) Members of the association shall be notified in writing at
the time that the pro forma budget required in Section 1365 is
distributed, or at the time of any general mailing to the entire
membership of the association, of their right to have copies of the
minutes of meetings of the board of directors, and how and where
those minutes may be obtained.

(F) Unless the bylaws provide for a longer period of notice,
members shall be given notice of the time and place of a meeting
as defined in subdivision (k), except for an emergency meeting or
a meeting that will be held solely in executive session, at least four
days prior to the meeting. Except for an emergency meeting,
members shall be given notice of the time and place of a meeting
that will be held solely in executive session at least two days prior
to the meeting. Notice shall be given by posting the notice in a
prominent place or places within the common area and by mail to
any owner who had requested notification of board meetings by
mail, at the address requested by the owner. Notice may also be
given by mail, by delivery of the notice to each unit in the
development, by newsletter or similar means of communication,
or, with the consent of the member, by electronic means. The notice
shall contain the agenda for the meeting.

(g) An emergency meeting of the board may be called by the
president of the association, or by any two members of the
governing body other than the president, if there are circumstances
that could not have been reasonably foreseen which require
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immediate attention and possible action by the board, and which
of necessity make it impracticable to provide notice as required
by this section.

(h) The board of directors of the association shall permit any
member of the association to speak at any meeting of the
association or the board of directors, except for meetings of the
board held in executive session. A reasonable time limit for all
members of the association to speak to the board of directors or
before a meeting of the association shall be established by the
board of directors.

(i) (1) Except as described in paragraphs (2) to (4), inclusive,
the board of directors of the association may not discuss or take
action on any item at a nonemergency meeting unless the item was
placed on the agenda included in the notice that was posted and
distributed pursuant to subdivision (f). This subdivision does not
prohibit a resident who is not a member of the board from speaking
on issues not on the agenda.

(2) Notwithstanding paragraph (1), a member of the board of
directors, a managing agent or other agent of the board of directors,
or a member of the staff of the board of directors, may do any of
the following:

(A) Briefly respond to statements made or questions posed by
a person speaking at a meeting as described in subdivision (h).

(B) Askaquestion for clarification, make a brief announcement,
or make a brief report on his or her own activities, whether in
response to questions posed by a member of the association or
based upon his or her own initiative.

(3) Notwithstanding paragraph (1), the board of directors or a
member of the board of directors, subject to rules or procedures
of the board of directors, may do any of the following:

(A) Provide areference to, or provide other resources for factual
information to, its managing agent or other agents or staff.

(B) Request its managing agent or other agents or staff to report
back to the board of directors at a subsequent meeting concerning
any matter, or take action to direct its managing agent or other
agents or staff to place a matter of business on a future agenda.

(C) Direct its managing agent or other agents or staff to perform
administrative tasks that are necessary to carry out this subdivision.

(4) (A) Notwithstanding paragraph (1), the board of directors
may take action on any item of business not appearing on the

96



O©Coo~No ok~ wNE

—5— SB 616

agenda posted and distributed pursuant to subdivision (f) under
any of the following conditions:

(i) Upon a determination made by a majority of the board of
directors present at the meeting that an emergency situation exists.
An emergency situation exists if there are circumstances that could
not have been reasonably foreseen by the board, that require
immediate attention and possible action by the board, and that, of
necessity, make it impracticable to provide notice.

(i) Upon a determination made by the board by a vote of
two-thirds of the members present at the meeting, or, if less than
two-thirds of total membership of the board is present at the
meeting, by a unanimous vote of the members present, that there
IS a need to take immediate action and that the need for action
came to the attention of the board after the agenda was posted and
distributed pursuant to subdivision (f).

(iii) The item appeared on an agenda that was posted and
distributed pursuant to subdivision (f) for a prior meeting of the
board of directors that occurred not more than 30 calendar days
before the date that action is taken on the item and, at the prior
meeting, action on the item was continued to the meeting at which
the action is taken.

(B) Before discussing any item pursuant to this paragraph, the
board of directors shall openly identify the item to the members
in attendance at the meeting.

(3 (1) The board of directors shall not take action on any item
of business outside of a meeting.

(2) (A) Notwithstanding Section 7211 of the Corporations
Code, the board of directors shall not conduct a meeting via a series
of electronic transmissions, including, but not limited to, electronic
mail, except as specified in subparagraph (B).

(B) Electronic transmissions may be used as a method of
conducting an emergency meeting if all members of the board,
individually or collectively, consent in writing to that action, and
if the written consent or consents are filed with the minutes of the
meeting of the board.-WWritten-—censent-te-conduct-an-emergeney
meeting These written consents may be transmitted electronically.

(k) As used in this section:

(1) “Item of business” means any action within the authority of
the board, except those actions that the board has validly delegated
to any other person or persons, managing agent, officer of the
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association, or committee of the board comprising less than a
majority of the directors.

(2) “Meeting” means either of the following:

(A) A congregation of a majority of the members of the board
at the same time and place to hear, discuss, or deliberate upon any
item of business that is within the authority of the board.

(B) A teleconference in which a majority of the members of the
board, in different locations, are connected by electronic means,
through audio or video or both. A teleconference meeting shall be
conducted in a manner that protects the rights of members of the
association and otherwise complies with the requirements of this
title. Except for a meeting that will be held solely in executive
session, the notice of the teleconference meeting shall identify at
least one physical location so that members of the association may
attend and at least one member of the board of directors shall be
present at that location. Participation by board members in a
teleconference meeting constitutes presence at that meeting as long
as all board members participating in the meeting are able to hear
one another and members of the association speaking on matters
before the board.
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