AMENDED IN SENATE MARCH 26, 2012

SENATE BILL No. 1183

Introduced by Senator Lieu

February 22, 2012

An act to amend Section—503 4980.54 of the Business and
Professions Code, relating to+epessessors healing arts.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1183, as amended, Lieu. Repessessers—teensure-Marriage and

family therapists: continuing education.

Existing law provides for the licensure and regulation of marriage
and family therapists by the Board of Behavioral Sciences and imposes
continuing education requirements for license renewal. Existing law
requires the board to approve continuing education providers and
authorizes the board to revoke or deny the right of a provider to offer
coursework if the provider fails to comply with specified requirements.

This bill would prohibit training regarding sexual orientation change
efforts from being included in the approved continuing education
coursework.
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Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: ne-yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 4980.54 of the Business and Professions
Code is amended to read:

4980.54. (a) The Legislature recognizes that the education and
experience requirements in this chapter constitute only minimal
requirements to assure that an applicant is prepared and qualified
to take the licensure examinations as specified in subdivision (d)
of Section 4980.40 and, if he or she passes those examinations, to
begin practice.

(b) In order to continuously improve the competence of licensed
marriage and family therapists and as a model for all
psychotherapeutic professions, the Legislature encourages all
licensees to regularly engage in continuing education related to
the profession or scope of practice as defined in this chapter.

(c) Except as provided in subdivision (e), the board shall not
renew any license pursuant to this chapter unless the applicant
certifies to the board, on a form prescribed by the board, that he
or she has completed not less than 36 hours of approved continuing
education in or relevant to the field of marriage and family therapy
in the preceding two years, as determined by the board.

(d) The board shall have the right to audit the records of any
applicant to verify the completion of the continuing education
requirement. Applicants shall maintain records of completion of
required continuing education coursework for a minimum of two
years and shall make these records available to the board for
auditing purposes upon request.

(e) The board may establish exceptions from the continuing
education requirements of this section for good cause, as defined
by the board.

(f) The continuing education shall be obtained from one of the
following sources:

(1) An accredited school or state-approved school that meets
the requirements set forth in Section 4980.36 or 4980.37. Nothing
in this paragraph shall be construed as requiring coursework to be
offered as part of a regular degree program.
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(2) Other continuing education providers, including, but not
limited to, a professional marriage and family therapist association,
a licensed health facility, a governmental entity, a continuing
education unit of an accredited four-year institution of higher
learning, or a mental health professional association, approved by
the board.

(9) The board shall establish, by regulation, a procedure for
approving providers of continuing education courses, and all
providers of continuing education, as described in paragraphs (1)
and (2) of subdivision (f), shall adhere to procedures established
by the board. The board may revoke or deny the right of a provider
to offer continuing education coursework pursuant to this section
for failure to comply with the requirements of this section or any
regulation adopted pursuant to this section.

(h) Training, education, and coursework by approved providers
shall incorporate one or more of the following:

(1) Aspects of the discipline that are fundamental to the
understanding or the practice of marriage and family therapy.

(2) Aspects of the discipline of marriage and family therapy in
which significant recent developments have occurred.

(3) Aspects of other disciplines that enhance the understanding
or the practice of marriage and family therapy.

(i) Training, education, or coursework by approved continuing
education providers shall not include sexual orientation change
efforts. For purposes of this subdivision, sexual orientation change
efforts, also known as conversion therapy or reparative therapy,
means practices aimed at changing an individual’s sexual
orientation.

€

(1) A system of continuing education for licensed marriage and
family therapists shall include courses directly related to the
diagnosis, assessment, and treatment of the client population being
served.

(k) The board shall, by regulation, fund the administration of
this section through continuing education provider fees to be
deposited in the Behavioral Sciences Fund. The fees related to the
administration of this section shall be sufficient to meet, but shall
not exceed, the costs of administering the corresponding provisions
of this section. For purposes of this subdivision, a provider of
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continuing education as described in paragraph (1) of subdivision
(F) shall be deemed to be an approved provider.

() The continuing education requirements of this section shall
comply fully with the guidelines for mandatory continuing
education established by the Department of Consumer Affairs
pursuant to Section 166.

. : . I occi

98



SB 1183

98



