AMENDED IN SENATE MARCH 26, 2012

SENATE BILL No. 1262

Introduced by Senator Vargas

February 23, 2012

An act to amend Section 10089 of the Insurance Code, relating to
earthquake insurance.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1262, as amended, Vargas. Earthquake insurance: coverage.

Existing law requires that an earthquake insurer offer specified
minimum coverage for loss or damage caused by an earthquake that
includes, but is not limited to, contents coverage either in an amount
not less than 10% of the amount of the covered dwelling loss, or in an
amount not less than $5,000, provided that if the underlying policy of
residential property insurance does not cover structural loss, the amount
of contents coverage after deductible is not less than $5,000. Existing
law authorizesthe Insurance Commissioner to approve rate applications
that allow the insurer to offer policies providing coverage other than
the coverage described above provided that at |east one coverage offered
meets the criteria of the coverage described above.

This bill would—make—teemreal—neﬂeubsfeaﬁ%we—ehaﬁges—te—these
provisions specify that the earthquake insurance policies providing
alternative coverage that may be offered may include coverage options
not meeting the minimum coverage described above.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 10089 of the Insurance Code is amended
to read:

10089. (a) At a minimum, an offer of coverage of loss or
damage caused by the peril of earthquake pursuant to Section
10081 shall include all of the following coverages: (1) dwelling,
not including outbuildings, appurtenant structures, swimming
pools, masonry fences, and walls not necessary for the structural
integrity of the dwelling, walkways and patios not necessary for
regular ingress or egress from the dwelling, awnings or other patio
coverings, decorative, or artistic features including plaster if other
covering would be more cost-effective, landscaping, or masonry
chimneys, provided that the policy covers replacement of a
damaged masonry chimney with a nonmasonry, earthquake
resistant chimney. An insurer that provides earthquake coverage
for the dwelling that is narrower than coverage provided under the
policy of residential property insurance shall, upon approval of
the commissioner, establish the premium for the earthquake
coverage in a manner that reflects the exclusion of those items not
covered by the earthquake policy, rider, or endorsement; (2)
contents coverage either in an amount not less than 10 percent of
the amount of the covered dwelling loss, or in an amount not less
than five thousand dollars ($5,000), provided that if the underlying
policy of residential property insurance does not cover structural
loss, the amount of contents coverage after deductible shall be not
less than five thousand dollars ($5,000). The insurer shall elect at
the time the insurer files its rate application with the commissioner
which of the two contents coverages it will use to satisfy the
requirements of this chapter. Upon election, the option shall be
required to be offered to every policyholder who receives an offer
of earthquake coverage pursuant to this chapter. In the case of
either coverage, the insurer may exclude from coverage glassware,
china, porcelain, or ceramic items, artwork, or other decorative
items; and (3) additional living expenses of an amount no less than
one thousand five hundred dollars ($1,500) to cover expenses while
the residential dwelling remains uninhabitable due to physical loss
or damage from the peril of earthquake.
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(b) Coverages provided in paragraphs (1) and (2) of subdivision
(@) shall not contain a deductible of more than 15 percent of
coverage provided for the dwelling.

(c) The commissioner may approve rate applications that allow
the insurer to offer policies providing coverage other than the
coverage specified in this section, including coverage options not
meeting the minimum coverage described in this section, provided
that at least one coverage offered meets the criteria provided in
this section.

(d) In the case of a residential dwelling that is not owner
occupied, the minimum coverage for additional living expenses
may be waived by the applicant or policyholder, provided the
insurer gives notice to the applicant or policyholder that coverage
for additional living expenses is offered but may be waived, and
the waiver is in writing.
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