Assembly Bill No. 131

CHAPTER 93
An act to amend Section 2154 of the Elections Code, relating to elections.

[Approved by Governor August 13, 2013. Filed with
Secretary of State August 13, 2013.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 131, Williams. Voter registration: affidavits: rebuttable presumptions.

Under existing law, when a county elections official receives an affidavit
of registration that does not include portions of information for which space
is provided, the county elections officia is required to apply severa
rebuttable presumptions. Those presumptionsinclude the presumption that
if the affiant failsto identify hisor her state of birth within the United States,
then it is presumed that the affiant was born in a state or territory of the
United States if the affiant lists his or her birthplace as the United States,
U.S.A., or other recognizable term designating the United States.

Thisbill would providethat the affiant’ sfailureto furnish his or her place
of birth shall not preclude his or her affidavit of registration from being
deemed complete.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 2154 of the Elections Code is amended to read:

2154. Inthe event that the county elections official receives an affidavit
of registration, executed under penalty of perjury, that does not include
portions of theinformation for which spaceis provided, the county elections
officia shall apply the following rebuttable presumptions:

(@) If no middie name or initia is shown, it shall be presumed that none
exists.

(b) If no party preference is shown, it shall be presumed that the affiant
has declined to disclose a party preference.

(c) If no execution date is shown, it shall be presumed that the affidavit
was executed on or before the 15th day prior to the election, provided that
(2) the affidavit is received by the county elections official on or before the
15th day prior to the election, or (2) the affidavit is postmarked on or before
the 15th day prior to the election and received by mail by the county elections
official.

(d) If theaffiant failsto identify hisor her state of birth withinthe United
States, it shall be presumed that the affiant was born in a state or territory
of the United States if the birthplace of the affiant is shown as “United
States,” “U.S.A.,” or other recognizabl e term designating the United States.
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Ch. 93 —2—

The affiant’s failure to furnish his or her place of birth shall not preclude
his or her affidavit of registration from being deemed compl ete.
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