Assembly Bill No. 1359

CHAPTER 412

An act to amend Section 66477 of the Government Code, relating to land
use.

[Approved by Governor September 28, 2013. Filed with
Secretary of State September 28, 2013.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1359, Roger Hernandez. Quimby Act: use of fees.

The Quimby Act, which is within the Subdivision Map Act, authorizes
the legidative body of acity or county to require the dedication of land or
impose feesfor park or recreational purposes as a condition to the approval
of atentative or parcel subdivision map, if specified requirements are met.
One of these requirementsisthat the dedicated land or fees, or combination
thereof, shall be used only for the purposes of developing or rehabilitating
neighborhood or community park or recreational facilities to serve the
subdivision for which the land was dedicated or fees were paid. The act
provides that the dedication of land, or the payment of fees, or both, shall
not exceed the proportionate amount necessary to provide 3 acres of park
areaper 1,000 persons residing within a subdivision subject to the act, except
as specified.

This bill would authorize fees paid pursuant to the act to a so be used for
the purpose of developing or rehabilitating park or recreational facilitiesin
a neighborhood other than the neighborhood in which the subdivision for
which fees were paid as a condition to the approval of a tentative map or
parcel map islocated, if certain requirements are met. Thebill would require
the legidative body to hold a public hearing before using fees as prescribed
in the bill. This bill also would authorize the use of joint or shared use
agreementsto facilitate accessto park or recreational facilitiesfor residents
in specified areas.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 66477 of the Government Code, as amended by
Section 61 of Chapter 181 of the Statutes of 2012, is amended to read:

66477. (a) Thelegidative body of acity or county may, by ordinance,
require the dedication of land or impose a requirement of the payment of
fees in lieu thereof, or a combination of both, for park or recreational
purposes as a condition to the approval of atentative map or parcel map, if
all of the following requirements are met:
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(1) The ordinance has been in effect for a period of 30 days prior to the
filing of the tentative map of the subdivision or parcel map.

(2) The ordinance includes definite standards for determining the
proportion of asubdivision to be dedicated and the amount of any feeto be
paidin lieu thereof. The amount of land dedicated or fees paid shall be based
upon the residential density, which shall be determined on the basis of the
approved or conditionally approved tentative map or parcel map and the
average number of persons per household. There shall be a rebuttable
presumption that the average number of persons per household by unitsin
astructure isthe same asthat disclosed by the most recent available federal
census or acensustaken pursuant to Chapter 17 (commencing with Section
40200) of Part 2 of Division 3 of Title 4. However, the dedication of land,
or the payment of fees, or both, shall not exceed the proportionate amount
necessary to provide three acres of park area per 1,000 persons residing
within a subdivision subject to this section, unless the amount of existing
neighborhood and community park area, as calculated pursuant to this
subdivision, exceedsthat limit, in which case thelegid ative body may adopt
the calculated amount as a higher standard not to exceed five acres per 1,000
persons residing within a subdivision subject to this section.

(A) Thepark areaper 1,000 membersof the population of the city, county,
or local public agency shall be derived from the ratio that the amount of
neighborhood and community park acreage bearsto the total population of
the city, county, or local public agency as shown in the most recent available
federal census. The amount of neighborhood and community park acreage
shall be the actual acreage of existing neighborhood and community parks
of the city, county, or local public agency as shown on its records, plans,
recreational element, maps, or reports as of the date of the most recent
available federal census.

(B) For cities incorporated after the date of the most recent available
federal census, the park area per 1,000 members of the population of the
city shall be derived from the ratio that the amount of neighborhood and
community park acreage shown on the maps, records, or reports of the
county in which the newly incorporated city is located bears to the total
population of the new city as determined pursuant to Section 11005 of the
Revenue and Taxation Code. I|n making any subsequent cal cul ations pursuant
to this section, the county in which the newly incorporated city is located
shall not include thefigures pertaining to the new city which were calculated
pursuant to this paragraph. Fees shall be payable at the time of therecording
of the final map or parcel map, or at alater time as may be prescribed by
local ordinance.

(3) (A) Theland, fees, or combination thereof are to be used only for
the purpose of developing new or rehabilitating existing neighborhood or
community park or recreational facilities to serve the subdivision, except
as provided in subparagraph (B).

(B) Notwithstanding subparagraph (A), fees may be used for the purpose
of developing new or rehabilitating existing park or recreational facilities
in a neighborhood other than the neighborhood in which the subdivision
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for which fees were paid as a condition to the approval of a tentative map
or parcel map islocated, if all of the following requirements are met:

(i) The neighborhood in which the fees are to be expended has fewer
than three acres of park area per 1,000 members of the neighborhood
population.

(ii) The neighborhood in which the subdivision for which the fees were
paid has a park area per 1,000 members of the neighborhood population
ratio that meets or exceeds the ratio calculated pursuant to subparagraph
(A) of paragraph (2), but in no event is less than three acres per 1,000
persons.

(iii) The legidative body holds a public hearing before using the fees
pursuant to this subparagraph.

(iv) The legidative body makes a finding supported by substantial
evidence that it is reasonably foreseeable that future inhabitants of the
subdivision for which the fee is imposed will use the proposed park and
recreational facilitiesin the neighborhood where the fees are used.

(v) The fees are used within a specified radius that complies with the
city’s or county’s ordinance adopted pursuant to subdivision (a), and are
consistent with the adopted genera plan or specific plan of thecity or county.
For purposes of this clause, “specified radius’ includes a planning area,
zone of influence, or other geographic region designated by the city or
county, that otherwise meets the requirements of this section.

(4) The legislative body has adopted a general plan or specific plan
containing policies and standards for parks and recreational facilities, and
the park and recreational facilitiesarein accordance with definite principles
and standards.

(5) Theamount and location of land to be dedicated or thefeesto be paid
shall bear a reasonable relationship to the use of the park and recreational
facilities by the future inhabitants of the subdivision.

(6) (A) Thecity, county, or other local public agency to which the land
or feesare conveyed or paid shall devel op a schedule specifying how, when,
and whereit will usetheland or fees, or both, to develop park or recreationa
facilitiesto serve the residents of the subdivision. Any fees collected under
the ordinance shall be committed within five years after the payment of the
fees or the issuance of building permits on one-half of the lots created by
the subdivision, whichever occurs later. If the fees are not committed, they,
without any deductions, shall be distributed and paid to the then record
owners of the subdivision in the same proportion that the size of their lot
bears to the total area of al lots within the subdivision.

(B) Thecity, county, or other local agency to which the land or fees are
conveyed or paid may enter into ajoint or shared use agreement with one
or more other public districts in the jurisdiction, including, but not limited
to, aschool district or community collegedistrict, in order to provide access
to park or recreational facilitiesto residents of subdivisionswith fewer than
three acres of park area per 1,000 members of the population.

(7) Only the payment of fees may be required in subdivisions containing
50 parcels or less, except that when a condominium project, stock
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cooperative, or community apartment project, asthose terms are defined in
Sections 4105, 4125, and 4190 of the Civil Code, exceeds 50 dwelling units,
dedication of land may be required notwithstanding that the number of
parcels may be less than 50.

(8) Subdivisions containing less than five parcels and not used for
residential purposes shall be exempted from the requirements of this section.
However, in that event, a condition may be placed on the approva of a
parcel map that if a building permit is requested for construction of a
residential structure or structures on one or more of the parcels within four
years, the fee may be required to be paid by the owner of each parcel asa
condition of the issuance of the permit.

(9) If the subdivider provides park and recreational improvementsto the
dedicated land, the value of the improvements together with any equipment
located thereon shall be a credit against the payment of fees or dedication
of land required by the ordinance.

(b) Land or fees required under this section shall be conveyed or paid
directly to the local public agency which provides park and recreational
serviceson acommunitywide level and to the areawithin which the proposed
development will be located, if that agency elects to accept the land or fee.
The local agency accepting the land or funds shall develop the land or use
the funds in the manner provided in this section.

(c) If park and recreational servicesand facilitiesare provided by apublic
agency other than a city or county, the amount and location of land to be
dedicated or fees to be paid shall, subject to paragraph (2) of subdivision
(a), bejointly determined by the city or county having jurisdiction and that
other public agency.

(d) This section does not apply to commercial or industrial subdivisions
or to condominium projects or stock cooperatives that consist of the
subdivision of airspace in an existing apartment building that is more than
five years old when no new dwelling units are added.

(e) Common interest developments, as defined in Section 1351 of the
Civil Code, shal be eligible to receive a credit, as determined by the
legidlative body, against the amount of land required to be dedicated, or the
amount of the fee imposed, pursuant to this section, for the value of private
open space within the development which is usable for active recreational
USES.

(f) Park and recreation purposes shall include land and facilities for the
activity of “recreational community gardening,” which activity consists of
the cultivation by persons other than, or in addition to, the owner of the
land, of plant material not for sale.

(g) Thissection shall be known, and may be cited, as the Quimby Act.
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