Assembly Bill No. 1764

CHAPTER 888

An act to amend Section 51225.3 of, and to add Section 51225.35 to, the
Education Code, relating to school curriculum.

[Approved by Governor September 30, 2014. Filed with
Secretary of State September 30, 2014.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1764, Olsen. School curriculum: mathematics: computer science.

Existing law requires each pupil completing grade 12 to satisfy certain
reguirements as a condition of receiving a diplomaof graduation from high
school. These requirementsinclude the successful passage of the high school
exit examination and the completion of designated coursework in grades 9
to 12, inclusive. The coursework requirementsinclude the completion of at
least 2 coursesin mathematics. Existing law authorizesthe governing board
of aschool district to adopt additional coursework reguirements.

This bill would authorize the governing board of a school district that
reguires morethan 2 coursesin mathematicsfor graduation to award a pupil
up to one mathematics course credit for successfully compl eting an approved
computer science course, as provided.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 51225.3 of the Education Code, as amended by
Section 2 of Chapter 324 of the Statutes of 2013, is amended to read:

51225.3. (a) A pupil shall completeall of thefollowing whilein grades
9 to 12, inclusive, in order to receive a diploma of graduation from high
school:

(1) At least the following numbers of courses in the subjects specified,
each course having aduration of one year, unless otherwise specified:

(A) Three coursesin English.

(B) Two courses in mathematics. If the governing board of a school
district requires more than two courses in mathematics for graduation, the
governing board of the school district may award a pupil up to one
mathematics course credit pursuant to Section 51225.35.

(C) Two coursesin science, including biological and physical sciences.

(D) Three coursesin social studies, including United States history and
geography; world history, culture, and geography; a one-semester course
in American government and civics; and aone-semester course in ecConomics.

(E) One course in visual or performing arts, foreign language, or,
commencing with the 2012—13 school year, career technical education.
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(i) For purposes of satisfying the requirement specified in this
subparagraph, acoursein American Sign Language shall be deemed acourse
in foreign language.

(ii) For purposes of this subparagraph, “a course in career technical
education” means a coursein a district-operated career technical education
program that is aligned to the career technical model curriculum standards
and framework adopted by the state board, including courses through a
regional occupational center or program operated by a county superintendent
of schools or pursuant to ajoint powers agreement.

(iii) This subparagraph does not require a school or school district that
currently does not offer career technical education courses to start new
career technical education programs for purposes of this section.

(iv) If aschool district or county office of education elects to alow a
career technical education courseto satisfy the requirement imposed by this
subparagraph, the governing board of the school district or county office of
education, before offering that alternative to pupils, shall notify parents,
teachers, pupils, and the public at a regularly scheduled meeting of the
governing board of al of the following:

(I) The intent to offer career technical education courses to fulfill the
graduation requirement specified in this subparagraph.

(I1) Theimpact that offering career technical education courses, pursuant
to this subparagraph, will have on the availability of courses that meet the
eligibility requirementsfor admission to the California State University and
the University of California, and whether the career technical education
courses to be offered pursuant to this subparagraph are approved to satisfy
those eligibility requirements. If a school district elects to allow a career
technical education course to satisfy the requirement imposed by this
subparagraph, the school district shall comply with subdivision (m) of
Section 48980.

(1) The distinction, if any, between the high school graduation
requirements of the school district or county office of education, and the
eligibility requirementsfor admission to the California State University and
the University of California

(F) Two coursesin physical education, unlessthe pupil has been exempted
pursuant to the provisions of this code.

(2) Other coursework requirements adopted by the governing board of
the school district.

(b) The governing board, with the active involvement of parents,
administrators, teachers, and pupils, shall adopt alternative meansfor pupils
to complete the prescribed course of study that may include practical
demonstration of skills and competencies, supervised work experience or
other outside school experience, career technical education classes offered
in high schools, courses offered by regional occupational centers or
programs, interdisciplinary study, independent study, and credit earned at
a postsecondary educational institution. Requirements for graduation and
specified alternative modes for completing the prescribed course of study
shall be made available to pupils, parents, and the public.
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(c) On or before July 1, 2017, the department shall submit a
comprehensive report to the appropriate policy committees of the Legidature
on the addition of career technical education courses to satisfy the
requirement specified in subparagraph (E) of paragraph (1) of subdivision
(@), including, but not limited to, the following information:

(1) A comparison of the pupil enrollment in career technical education
courses, foreign language courses, and visual and performing arts courses
for the 200506 to 201112 school years, inclusive, to the pupil enrollment
in career technical education courses, foreign language courses, and visual
and performing arts courses for the 2012-13 to 2016-17 school years,
inclusive.

(2) Thereasons, reported by school districts, that pupilsgive for choosing
to enroll in a career technical education course to satisfy the requirement
specified in subparagraph (E) of paragraph (1) of subdivision (a).

(3) Thetypeand number of career technical education coursesthat were
conducted for the 2005-06 to 201112 school years, inclusive, compared
to the type and number of career technical education courses that were
conducted for the 2012—13 to 2016—17 school years, inclusive.

(4) The number of career technical education courses that satisfied the
subject matter requirements for admission to the University of California
or the California State University.

(5) The extent to which the career technical education courses chosen
by pupils are aligned with the California Career Technica Education
Standards, and prepare pupils for employment, advanced training, and
postsecondary education.

(6) The number of career technical education courses that also satisfy
the visual and performing arts requirement, and the number of career
technical education courses that aso satisfy the foreign language
requirement.

(7) Annual pupil dropout and graduation ratesfor the 2011-12 to 2014-15
school years, inclusive.

(d) For purposes of completing the report described in subdivision (),
the Superintendent may use existing state resources and federal funds. If
state or federal funds are not avail able or sufficient, the Superintendent may
apply for and accept grants, and receive donations and other financial support
from public or private sources for purposes of this section.

(e) For purposes of completing the report described in subdivision (c),
the Superintendent may accept support, including, but not limited to,
financia and technical support, from high school reform advocates, teachers,
chamber organizations, industry representatives, research centers, parents,
and pupils.

(f) Thissection shall become inoperative on the earlier of the following
two dates:

(1) On July 1, immediately following the first fiscal year after the
enactment of the act that adds this paragraph in which the number of career
technical education courses that, as determined by the department, satisfy
the foreign language requirement for admission to the California State
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University and the University of Californiais at least twice the number of
career technical education courses that meet these admission requirements
asof January 1, 2012. Thissection shall be repeal ed on the following January
1, unless a later enacted statute, that becomes operative on or before that
date, deletes or extends the dates on which it becomes inoperative and is
repealed. Itistheintent of the Legidaturethat new career technical education
courses that satisfy the foreign language requirement for admission to the
Cdlifornia State University and the University of Californiafocus on world
languages aigned with career preparation, emphasizing real-world
application and technical content in related career and technical education
COUrSses.

(2) OnJduly 1, 2017, and, as of January 1, 2018, isrepealed, unlessalater
enacted statute, that becomes operative on or before January 1, 2018, deletes
or extends the dates on which it becomes inoperative and is repealed.

SEC. 2. Section 51225.3 of the Education Code, as amended by Section
3 of Chapter 324 of the Statutes of 2013, is amended to read:

51225.3. (a) A pupil shall completeall of thefollowing whilein grades
9 to 12, inclusive, in order to receive a diploma of graduation from high
school:

(1) At least the following numbers of courses in the subjects specified,
each course having a duration of one year, unless otherwise specified:

(A) Threecoursesin English.

(B) Two courses in mathematics. If the governing board of a school
district requires more than two courses in mathematics for graduation, the
governing board of the school district may award a pupil up to one
mathematics course credit pursuant to Section 51225.35.

(C) Two coursesin science, including biological and physical sciences.

(D) Three coursesin social studies, including United States history and
geography; world history, culture, and geography; a one-semester course
in American government and civics; and aone-semester course in ecConomics.

(E) One course in visua or performing arts or foreign language. For
purposes of satisfying the requirement specified in this subparagraph, a
course in American Sign Language shall be deemed a course in foreign
language.

(F) Two coursesin physical education, unlessthe pupil has been exempted
pursuant to the provisions of this code.

(2) Other coursework requirements adopted by the governing board of
the school district.

(b) The governing board, with the active involvement of parents,
administrators, teachers, and pupils, shall adopt alternative meansfor pupils
to complete the prescribed course of study that may include practical
demonstration of skills and competencies, supervised work experience or
other outside school experience, career technical education classes offered
in high schools, courses offered by regional occupational centers or
programs, interdisciplinary study, independent study, and credit earned at
a postsecondary educational institution. Requirements for graduation and
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specified alternative modes for completing the prescribed course of study
shall be made available to pupils, parents, and the public.

(c) If apupil completed a career technical education course that met the
requirements of subparagraph (E) of paragraph (1) of subdivision (a) of
Section 51225.3, as amended by the act adding this section, before the
inoperative date of that section, that course shall be deemed to fulfill the
requirements of subparagraph (E) of paragraph (1) of subdivision (a) of this
section.

(d) This section shall become operative upon the date that Section
51225.3, as amended by the act adding this section, becomes inoperative.

SEC. 3. Section 51225.35 is added to the Education Code, immediately
following Section 51225.3, to read:

51225.35. (a) (1) If the governing board of a school district requires
more than two coursesin mathematics for graduation from high school, the
governing board of the school district may award a pupil up to one
mathematics course credit pursuant to subparagraph (B) of paragraph (1)
of subdivision (a) of Section 51225.3 for successfully completing a“ category
C” approved computer science course.

(2) Thegoverning board of aschool district isencouraged to ensure that
any computer science course that the school district awards a pupil
mathematics course credit for pursuant to paragraph (1) builds upon
fundamental mathematics content.

(3) The governing board of a school district is encouraged to support
schools in submitting any computer science course that a school wishes to
useto fulfill school district imposed mathematics subject arearequirements
to the University of Californiafor certification and addition to the school’s
“A-G” courselist.

(b) For purposes of this section, “category C" refers to the “A-G”
admission requirementsfor the California State University and the University
of California.
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