AMENDED IN ASSEMBLY MARCH 20, 2014

CALIFORNIA LEGISLATURE—2013—14 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2069

Introduced by Assembly Member Maienschein

February 20, 2014

An act to add Section 120392.10 to the Health and Safety Code,
relating to health facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2069, as amended, Maienschein. Health facilities: influenza.

Under existing law, the State Department of Public Health licenses
and regulates various types of health facilities, including general acute
care hospitals.

Existing law requires a general acute care hospital, as defined, to
offer, each year commencing with October 1 to the following April 1,
inclusive, prior to discharge, immunizations for influenza and
pneumoccal disease to inpatients, 65 years of age or older, based upon
the adult immunization recommendations of the Advisory Committee
on Immunization Practices of the federal Centers for Disease Control
and Prevention, and the recommendations of appropriateentittesentities
for the prevention, detection, and control of influenza outbreaks in
Cdlifornia general acute care hospitals, pursuant to the hospital’s
standardized procedures and if the hospital has the vaccine in its
possession.

Th|s b||| in addltlon would requwe each general acute care hospltal

te—@él—years—ef—age annually— provi de prlor to dlscharge educatl onal
information regarding influenza disease and the availability of a vaccine
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to protect against the influenza virus to persons who are between 6
months and 64 years of age, inclusive, beginning no later than October

1and endmg on the followmg Aprll 1—eeeept—when—there+s—a—state

pursuant to the standardl zed procedures of the hospltal—r-f—rt—has—the
vaeeHeHspessession; and in accordance with the recommendations
of the Advisory Committee on Immunization Practices of the federal
Centers for Disease Control and Prevention of the United States
Department of Health and Human Services, as specified. Thishill would
also require a general acute care hospital that—effers—vaceinations
pursuaﬁt—tetheabeve-eleseﬁbed—pre\ﬁereﬁte choosesto offer influenza
vaccinationsto patients who are between 6 months and 64 year s of age,
inclusive, to inform each inpatient that he or she may be required to pay
for the cost of the vaccination.
Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.

State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 120392.10 is added to the Health and
Safety Code, immediately following Section 120392.9, to read:

120392.10. (a) Pursuant to its standardized procedures-ane-f
Hhasthe vaeethertspessession, each general acute care hospital,
as defined in subdivision (a) of Section 1250, shall annualy,
beginning no later than October 1 and ending on the following
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12 age; provide, prior to dlscharge educatl onal mformatlon regardl ng
13 influenza disease and the availability of a vaccineto protect against
14 theinfluenza virus to persons who are between 6 months and 64
15 vyearsof age, inclusive. The educational information provided shall
16 be in accordance with the recommendations of the Advisory
17 Committee on Immunization Practices of the federal Centers for
18 Disease Control and Prevention of the United States Department
19 of Hedth and Human Services, and the recommendations of
20 appropriate entities for the prevention, detection, and control of
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influenza outbreaks in California general acute care hospitals as
the recommendations exist and are annually updated, if applicable,
on January 1 of the year in which the-vaeeine tseffered educational
information is provided. Nothing in this section shall be construed
to require a hospital to cover the cost of a vaccination-previded
ﬁHFSHﬂHHG—EhI—S—Seet-I-GH if a hospital choosesto offer the influenza
vaccine to inpatients who are between 6 months and 64 years of
age, inclusive.

(b) A general acute care hospital that—effers—vaeeinations
pursuantto-subdivisien{a) choosesto offer influenza vaccinations
to patients who are between 6 months and 64 years of age,
inclusive, shall inform each inpatient that he or she may berequired
to pay for the cost of the vaccination.
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