Assembly Bill No. 2351

CHAPTER 903

An act to amend Sections 5100 and 5151 of the Elections Code, relating
to elections.

[Approved by Governor September 30, 2014. Filed with
Secretary of State September 30, 2014.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2351, Gordon. Palitical party qualification.

Existing law specifies the methods for a political party to qualify to
participate in a primary election. Existing law provides that a party is
qualified to participate in a primary election if, at the last preceding
gubernatorial election, there was polled for any one of its candidates for
any office voted on throughout the state, at least 2% of the entire vote of
the state. Existing law also provides that a party is qualified to participate
in a primary election if, on or before the 135th day before the primary
election, it appears to the Secretary of State, as a result of examining and
totaling the statement of voters transmitted by county elections officias,
that voters equal in number to at least 1% of the entire vote of the state at
the last gubernatorial election have declared an intention to affiliate with
that party.

Thishill would revisethese provisionsfor aparty to qualify to participate
inaprimary election. This bill would provide that a party is qualified if, at
the last preceding gubernatoria primary election, the sum of the votes cast
for al of the candidates for an office voted on throughout the state who
disclosed a preference for that party on the ballot was at least 2% of the
entire vote of the state for that office. Notwithstanding this provision, the
bill would authorize the party to inform the Secretary of Statethat it declines
to have the votes cast for a candidate counted towards the 2% qualification
threshold. Thisbill would also providethat aparty isqualified to participate
if it appearsto the Secretary of State that voters equal in number to at least
0.33% of the total number of voters registered on the 154th day before the
primary election have declared their preference for that party.

If apolitical party did not qualify to participate in a presidential primary
election, but neverthel ess seeks qualification to participate in the following
presidential genera election, existing law specifiesthe methodsfor the party
to qualify to participate in the general election. Existing law provides that
aparty isqualified to participate in a presidential general election if, at the
last preceding gubernatorial election, there was polled for any one of its
candidates for any office voted on throughout the state at least 2% of the
entire vote of the state. Existing law aso provides that a party is qualified
to participate in a presidential general election if, on or before the 102nd
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day before the general election, it appears to the Secretary of State, as a
result of examining and totaling the statement of voters transmitted by
county elections officialss, that voters equal in number to at least 1% of the
entire vote of the state at the last gubernatorial election have declared an
intention to affiliate with that party.

Thishill would revisethese provisionsfor aparty to qualify to participate
in a presidential general election. This bill would provide that a party is
qualifiedif, at the last preceding gubernatorial primary election, the sum of
the votes casts for al of the candidates for an office voted on throughout
the state who disclosed a preference for that party on the ballot was at |east
2% of the entire vote of the state for that office. Notwithstanding this
provision, the bill would authorize the party to inform the Secretary of State
that it declines to have the votes cast for a candidate counted towards the
2% qualification threshold. This bill would also provide that a party is
qualified to participateif it appearsto the Secretary of Statethat voters equal
in number to at least 0.33% of the total number of voters registered on the
123rd day before the presidential general election have declared their
preference for that party.

Thishbill would incorporate additional changesto Sections 5100 and 5151
of the Elections Code, as proposed by SB 1043, to be operative only if SB
1043 and this bill are both chaptered and become effective on or before
January 1, 2015, and this bill is chaptered last.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 5100 of the Elections Code is amended to read:

5100. A party isqualified to participate in a primary election under any
of the following conditions:

(@) (1) Atthelast preceding gubernatorial primary election, the sum of
the votes cast for al of the candidates for an office voted on throughout the
state who disclosed a preference for that party on the ballot was at least 2
percent of the entire vote of the state for that office.

(2) Notwithstanding paragraph (1), a party may inform the Secretary of
State that it declines to have the votes cast for any candidate who has
disclosed that party as his or her party preference on the ballot counted
toward the 2-percent qualification threshold. If the party wishes to have
votes for any candidate not counted in support of its qualification under
paragraph (1), the party shall notify the secretary in writing of that
candidate’'s name by the seventh day prior to the gubernatorial primary
election.

(b) On or before the 135th day before a primary election, it appears to
the Secretary of State, as a result of examining and totaling the statement
of voters and their declared political preference transmitted to him or her
by the county elections officials, that voters equal in number to at least 0.33
percent of the total number of voters registered on the 154th day before the
primary election have declared their preference for that party.
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(c) On or before the 135th day before a primary election, there isfiled
with the Secretary of State a petition signed by voters, equal in number to
at least 10 percent of the entire vote of the state at the last preceding
gubernatorial election, declaring that they represent a proposed party, the
name of which shall be stated in the petition, which proposed party those
voters desire to have participate in that primary election. This petition shall
be circulated, signed, and verified, and the signatures of the voters on it
shall be certified to and transmitted to the Secretary of State by the county
elections officials substantially as provided for initiative petitions. Each
page of the petition shall bear a caption in 18-point boldface type, which
caption shall be the name of the proposed party followed by the words
“Petition to participate in the primary election.”

SEC. 1.5. Section 5100 of the Elections Code is amended to read:

5100. A party isqualified to participatein aprimary election under any
of the following conditions:

(@) (1) Atthelast preceding gubernatorial primary election, the sum of
the votes cast for al of the candidates for an office voted on throughout the
state who disclosed a preference for that party on the ballot was at least
2-percent of the entire vote of the state for that office.

(2) Notwithstanding paragraph (1), a party may inform the Secretary of
State that it declines to have the votes cast for any candidate who has
disclosed that party as his or her party preference on the ballot counted
toward the 2 percent qualification threshold. If the party wishes to have
votes for any candidate not counted in support of its qualification under
paragraph (1), the party shall notify the secretary in writing of that
candidate’'s name by the seventh day prior to the gubernatorial primary
election.

(b) On or before the 135th day before a primary election, it appears to
the Secretary of State, as aresult of examining and totaling the statement
of voters and their declared political preference transmitted to him or her
by the county elections officials, that voters equal in number to at least 0.33
percent of the total number of voters registered on the 154th day before the
primary election have declared their preference for that party.

(c) On or before the 135th day before a primary election, there isfiled
with the Secretary of State a political party qualification petition signed by
voters, equal in number to at least 10 percent of the entire vote of the state
at thelast preceding gubernatorial election, declaring that the voters signing
the petition support qualification of a proposed party, the name of which
shall be stated in the petition, which proposed party those voters desire to
have participate in that primary election. This petition shall be circulated,
signed and verified, and the signatures of the voters on it shall be certified
to and transmitted to the Secretary of State by the county elections officials
substantially as provided for initiative petitions. Each page of the petition
shall bear a caption in 18-point boldface type, which caption shall be the
name of the proposed party followed by the words “Petition to participate
in the primary election.”

SEC. 2. Section 5151 of the Elections Code is amended to read:
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5151. A party isqualified to participatein apresidential general election
under any of the following conditions:

(@) The party qualified to participate and participated in the presidential
primary election preceding the presidential general election pursuant to
Section 5100.

(b) (1) Atthelast preceding gubernatoria primary election, the sum of
the votes cast for al of the candidates for an office voted on throughout the
state who disclosed a preference for that party on the ballot was at least 2
percent of the entire vote of the state for that office.

(2) Notwithstanding paragraph (1), a party may inform the Secretary of
State that it declines to have the votes cast for any candidate who has
disclosed that party as his or her party preference on the ballot counted
toward the 2-percent qualification threshold. If the party wishes to have
votes for any candidate not counted in support of its qualification under
paragraph (1), the party shall notify the secretary in writing of that
candidate’'s name by the seventh day prior to the gubernatorial primary
election.

(c) If on or before the 102nd day before a presidential general election,
it appearsto the Secretary of State, as aresult of examining and totaling the
statement of voters and their declared political preference transmitted to
him or her by the county elections officials, that voters equal in number to
at least 0.33 percent of the total number of voters registered on the 123rd
day before the presidential general election have declared their preference
for that party.

(d) On or before the 135th day before a presidential general election,
there is filed with the Secretary of State a petition signed by voters, equa
in number to at least 10 percent of the entire vote of the state at the last
preceding gubernatorial election, declaring that they represent a proposed
party, the name of which shall be stated in the petition, which proposed
party those voters desire to have participate in that presidentia general
election. This petition shall be circulated, signed, and verified, and the
signatures of the voters on it shall be certified to and transmitted to the
Secretary of State by the county elections officials substantially as provided
for initiative petitions. Each page of the petition shall bear a caption in
18-point boldface type, which caption shall be the name of the proposed
party followed by the words “Petition to participate in the presidential
general election.”

SEC. 2.5. Section 5151 of the Elections Code is amended to read:

5151. A party isqualified to participatein apresidential general election
under any of the following conditions:

(@) The party qualified to participate and participated in the presidential
primary election preceding the presidential general election pursuant to
Section 5100.

(b) (1) Atthelast preceding gubernatorial primary election, the sum of
the votes cast for all of the candidates for an office voted on throughout the
state who disclosed a preference for that party on the ballot was at least 2
percent of the entire vote of the state for that office.
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(2) Notwithstanding paragraph (1), a party may inform the Secretary of
State that it declines to have the votes cast for any candidate who has
disclosed that party as his or her party preference on the ballot counted
toward the 2-percent qualification threshold. If the party wishes to have
votes for any candidate not counted in support of its qualification under
paragraph (1), the party shall notify the Secretary of State in writing of that
candidate’'s name by the seventh day prior to the gubernatorial primary
election.

(c) On or before the 102nd day before a presidential general election, it
appears to the Secretary of State, as a result of examining and totaling the
statement of voters and their declared political preference transmitted to
him or her by the county elections officials, that voters equal in number to
at least 0.33 percent of the total number of voters registered on the 123rd
day before the presidential general election have declared their preference
for that party.

(d) On or before the 135th day before a presidential general election,
thereisfiled with the Secretary of State apolitical party qualification petition
signed by voters, equal in number to at least 10 percent of the entire vote
of the state at the last preceding gubernatorial election, declaring that the
voters signing the petition support qualification of a proposed party, the
name of which shall be stated in the petition, which proposed party those
voters desire to have participate in that presidential genera election. This
petition shall be circulated, signed, and verified and the signatures of the
voterson it shall be certified to and transmitted to the Secretary of State by
the county el ections officials substantially as provided for initiative petitions.
Each page of the petition shall bear a caption in 18-point boldface type,
which caption shall be the name of the proposed party followed by the words
“Petition to participate in the presidential general election.”

SEC. 3. (@) Section 1.5 of thishill incorporates amendmentsto Section
5100 of the Elections Code proposed by both thisbill and Senate Bill 1043.
It shall only become operative if (1) both bills are enacted and become
effective on or before January 1, 2015, (2) each bill amends Section 5100
of the Elections Code, and (3) this bill is enacted after Senate Bill 1043, in
which case Section 1 of this bill shall not become operative.

(b) Section 2.5 of thisbill incorporates amendments to Section 5151 of
the Elections Code proposed by both this bill and Senate Bill 1043. It shall
only become operativeif (1) both bills are enacted and become effective on
or before January 1, 2015, (2) each bill amends Section 5151 of the Elections
Code, and (3) thishill is enacted after Senate Bill 1043, in which case Section
2 of this bill shall not become operative.
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