CALIFORNIA LEGISLATURE—2013—14 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2748

Introduced by Committee on Environmental Safety and Toxic
Materials (Assembly MembersAlgo (Chair), Bloom, Stone, and
Ting)

March 6, 2014

An act to amend Sections 25217.2, 25507, and 25513 of the Health
and Safety Code, relating to hazardous waste.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2748, as introduced, Committee on Environmental Safety and
Toxic Materials. Hazardous waste: business plans.

(1) Existing law generaly prohibits any person from disposing of
latex paint, unless authorized, but allows recyclable latex paint to be
accepted at any location if certain requirements are met, including that
the owners or operators of the location have a business plan that meets
specified requirements.

This bill would repeal the requirement that the owner or operator of
the location have such a business plan in order to accept recyclable
latex paint.

(2) Existing law requiresthe Secretary for Environmental Protection
to implement a unified hazardous waste and hazardous materials
management regulatory program, including a statewide information
management system, for purposes of receiving datacollected by unified
program agencies. A city or local agency that meets specified
requirements is authorized to apply to the secretary to implement the
unified program and be certified as a certified unified program agency
(CUPA), and every county is required to apply to the secretary to be
certified to implement the unified program. Existing law also requires
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each CUPA to ingtitute a single-fee system, with a surcharge on each
person regulated by the unified program to cover the necessary and
reasonabl e costs of the state agenciesin carrying out their responsibilities
in the unified hazardous waste and hazardous materials management
regulatory program.

Existing law requiresthe CUPA to implement and enforce provisions
that require a business that handles a hazardous material to establish
and implement a business plan. Existing law requires a business that
handles 5,000 pounds of solids or 550 gallons of liquids that are
classified as a hazard solely as an irritant or sensitizer to establish and
implement a business plan for emergency response to a release, or
threatened release, of the hazardous material, as specified, unless the
CUPA finds, and notifies the business, that the handling of lesser
guantities of that hazardous material requires the submission of a
business plan or any portion of a business plan. Existing law requires
the business plan to be electronically submitted to the statewide
information management system and requiresthelocal agency to review
and determine whether the business plan sati sfies certain requirements.
A person who knowingly violates this provision is guilty of a
misdemeanor.

This bill would repeal the requirement that a business submit a
business plan or any portion of the business plan if the CUPA findsthat
the handling of lesser quantities requires the submission of the business
plan. Thishbill would also require abusiness that handles 10,000 pounds
of solids or 1,000 gallons of liquids that are hazardous materials to
establish and implement a business plan if the solid or liquid is a paint
that will be recycled or managed under a stewardship program, as
specified. By requiring additional businesses to submit business plans
subject to review by alocal agency, this bill would increase the duties
of local officials and impose a state-mandated local program. By
changing the scope of acrime, thisbill would impose a state-mandated
local program. The bill would authorize the CUPA to charge aone-time
fee, not to exceed $100, to a business that handles less than the
above-described amounts of paint that isrecycled or otherwise managed
under a stewardship program. The bill would provide that these fees
shall not exceed the CUPA’s costs of carrying out its responsibilities
relating to these businesses.

(3) The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that reimbursement.
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This bill would provide that with regard to certain mandates no
reimbursement is required by this act for a specified reason.

With regard to any other mandates, thisbill would providethat, if the
Commission on State Mandates determines that the bill contains costs
so mandated by the state, reimbursement for those costs shall be made
pursuant to the statutory provisions noted above.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 25217.2 of the Health and Safety Code
isamended to read:

25217.2. (@) Recyclable latex paint may be accepted at any
location including, but not limited to, a permanent household
hazardous waste collection facility in accordance with subdivision
(b), if al of the following conditions are met:

(1) The location manages the recyclable latex paint in
accordance with all applicable latex paint product management
procedures specified by federal, state, or local law or regulation
that include, at aminimum, that therecyclablelatex paint is stored
and handled in a manner that minimizes the chance of exposing
the handler and the environment to potentially hazardous
constituents that may be in, or have been incidentally added to,
the recyclable latex paint.

(2) Therecyclablelatex paintisstill inliquid form andisinits
original packaging or isin aclosed container that isclearly |abeled.

(3) Any latex paint that isaccepted asrecyclable by thelocation
and that is later discovered to be nonrecyclable shall be deemed
to be awaste generated at the location wherethis the discovery is
made and-this the latex paint shall be managed as a waste in
accordance with this chapter.
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5)
(4) If the recyclable latex paint is not excluded or exempted

from regulation under Chapter | (commencing with Section 1.1)
of Title 40 of the Code of Federal Regulations, the location meets
all applicable federal requirements.

€6)

(5) Therecyclable latex paint is stored for no longer than 180
days.

(b) (1) For purposesof thissubdivision thefollowing definitions
shall apply:

(A) “CESQG” means a conditionally exempt small quantity
generator, as specified in subdivision (a) of Section 25218.1.

(B) “Permanent household hazardous waste collection facility”
has the same meaning as defined in subdivision (h) of Section
25218.1.

(2) A permanent household hazardous waste collection facility
that is authorized to accept hazardous waste from a CESQG
pursuant to Section 25218.3 may accept recyclable latex paint
from any generator in accordance with thisarticleif the permanent
household hazardous waste collection facility does all of the
following:

(A) Complieswith subdivision (a).

(B) Sends the recyclable latex paint, for recycling, to a latex
paint recycling facility operating pursuant to this article.

(C) Maintains a monthly log of the volume of latex paint
collected from each generator and submits that information
annually with the report submitted pursuant to Section 25218.9
for household hazardous waste collected from household hazardous
waste generators.

(3) A permanent household hazardous waste collection facility
that takes the actions specified in paragraph (2) is not subject to
subdivision (b) of Section 25218.3.

(4) A permanent household waste collection facility may take
the action specified in paragraph (2) notwithstanding any permit
condition imposed upon the facility, a regulation adopted by the
department to ensure a household hazardous waste collection
facility does not accept hazardous waste from a commercial
generator other than a CESQG, or the status of the generator.

SEC. 2. Section 25507 of the Health and Safety Code is
amended to read:
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25507. (@) Except as provided in this article, a business shall
establish and implement a business plan for emergency response
to a release or threatened release of a hazardous material in
accordance with the standards prescribed in the regul ations adopted
pursuant to Section 25503 if the business meets any of the
following conditions:

(1) The business handles a hazardous material or a mixture
containing ahazardous material that hasaquantity at any onetime
during thereporting year that isequal to, or greater than, 55 gallons
for materials that are liquids, 500 pounds for solids, or 200 cubic
feet for compressed gas. The physical state and quantity present
of mixtures shall be determined by the physical state of the mixture
aswhole, not individual components, at standard temperature and
pressure.

(2) The business is required to submit chemical inventory
information pursuant to Section 11022 of Title 42 of the United
States Code.

(3) The business handles at any one time during the reporting
year an amount of a hazardous material that is equal to, or greater
than the threshold planning quantity, under both of the following
conditions:

(A) Thehazardous material isan extremely hazardous substance,
as defined in Section 355.61 of Title 40 of the Code of Federal
Regulations.

(B) Thethreshold planning quantity for that extremely hazardous
substance listed in Appendices A and B of Part 355 (commencing
with Section 355.1) of Subchapter Jof Chapter | of Title 40 of the
Code of Federal Regulationsis less than 500 pounds.

(4) (A) The business handles at any one time during the
reporting year atotal weight of 5,000 pounds for solids or atotal
volume of 550 gallons for liquids, if the hazardous material is a
solid or liquid substance that is classified as a hazard for purposes
of Section 5194 of Title 8 of the California Code of Regulations

solely asan |rr|tant oreeﬂsﬂ-ze#uﬁlﬁe&fheuﬁmed-pregmmageﬁey
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business handles at any one time during the reporting year atotal
weight of 10,000 pounds for solids or a total volume of 1,000
gallons for liquids if the hazardous material is a solid or liquid
substance that is a paint that will be recycled or otherwise
managed under a stewardship program approved by the
department.

(5) (A) The business handles at any one time during the
reporting year atotal of 1,000 cubic feet, if the hazardous material
isacompressed gas and is classified as a hazard for the purposes
of Section 5194 of Title 8 of the California Code of Regulations
solely as a compressed gas, unless the unified program agency
finds, and provides notice to the business handling the product,
that the handling of lesser quantities of that hazardous material
requires the submission of abusiness plan, or any portion thereof,
in response to public health, safety, or environmental concerns.

(B) Theunified program agency shall makethefindingsrequired
by subparagraph (A) in consultation with the local fire chief.

(C) Thehazardous materials subject to subparagraph (A) include
a gas for which the only health and physical hazards are smple
asphyxiation and the release of pressure.

(D) The hazardous materials subject to subparagraph (A) do
not include gases in a cryogenic state.

(6) The business handles aradioactive materia at any onetime
during the reporting year that is handled in quantities for which
an emergency plan is required to be adopted pursuant to Part 30
(commencing with Section 30.1), Part 40 (commencing with
Section 40.1), or Part 70 (commencing with Section 70.1), of
Chapter 1 of Title 10 of the Code of Federal Regulations, or
pursuant to any regul ations adopted by the state in accordance with
those regulations.

(7) The business handles perchlorate material, as defined in
subdivision (c) of Section 25210.5, in a quantity at any one time
during the reporting year that is equal to, or greater than, the
thresholds listed in paragraph (1).

(b) Oxygen, nitrogen, and nitrous oxide, ordinarily maintained
by a physician, dentist, podiatrist, veterinarian, or pharmacist, at
hisor her office or place of business, stored at each office or place
of businessin quantities of not more than 1,000 cubic feet of each
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material at any one time, are exempt from this section and from
Section 25506. The unified program agency may requireaone-time
inventory of these materials for a fee not to exceed fifty dollars
($50) to pay for the costsincurred by the agency in processing the
inventory forms.

(c) (1) Lubricating oil isexempt from this section and Sections
25506 and 25508, for asingle businessfacility, if the total volume
of each type of lubricating oil handled at that facility does not
exceed 55 gallons and the total volume of al types of lubricating
oil handled at that facility does not exceed 275 gallons, at any one
time.

(2) For purposes of this paragraph, “lubricating oil” means oil
intended for use in an internal combustion crankcase, or the
transmission, gearbox, differential, or hydraulic system of an
automobile, bus, truck, vessel, airplane, heavy equipment, or other
machinery powered by an internal combustion or electric powered
engine. “Lubricating oil” does not include used oil, as defined in
subdivision (@) of Section 25250.1.

(d) Qil-filled electrical equipment that is not contiguous to an
electric facility is exempt from this section and Sections 25506
and 25508 if the aggregate capacity isless than 1,320 gallons.

(e) Hazardous material contained solely in aconsumer product
for direct distribution to, and use by, the general public is exempt
from the business plan requirements of this article unless the
unified program agency has found, and has provided notice to the
business handling the product, that the handling of certain
guantities of the product requires the submission of a business
plan, or any portion thereof, in response to public health, safety,
or environmental concerns.

(f) In addition to the authority specified in subdivision (h), the
governing body of the unified program agency may, in exceptional
circumstances, following notice and public hearing, exempt a
hazardous substance specified in subdivision (0) of Section 25501
from Section 25506, if it is found that the hazardous substance
would not pose a present or potential danger to the environment
or to human health and safety if the hazardous substance was
released into the environment. The unified program agency shall
send a notice to the office and the secretary within 15 days from
the effective date of any exemption granted pursuant to this
subdivision.
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(g9) Theunified program agency, upon application by ahandler,
may exempt the handler, under conditionsthat the unified program
agency determines to be proper, from any portion of the
regquirements to establish and maintain a business plan, upon a
written finding that the exemption would not pose a significant
present or potential hazard to human health or safety or to the
environment, or affect the ability of the unified program agency
and emergency rescue personnel to effectively respond to the
release of a hazardous material, and that there are unusual
circumstances justifying the exemption. The unified program
agency shall specify in writing the basis for any exemption under
this subdivision.

(h) Theunified program agency, upon application by ahandler,
may exempt a hazardous material from the inventory provisions
of this article upon proof that the material does not pose a
significant present or potential hazard to human health and safety
or to the environment if released into the workplace or
environment. The unified program agency shall specify inwriting
the basis for any exemption under this subdivision.

(i) Theunified program agency shall adopt proceduresto provide
for public input when approving applications submitted pursuant
to subdivisions (g) and (h).

SEC. 3. Section 25513 of the Hedth and Safety Code is
amended to read:

25513. (a) Each administering county or city may, upon a
majority vote of the governing body, adopt a schedule of fees to
be collected from each businessrequired to submit abusiness plan
pursuant to thisarticle that iswithinitsjurisdiction. The governing
body may provide for the waiver of fees when a business, as
defined in paragraph (3), (4), or (5) of subdivision (c) of Section
25501, submits a business plan. The fee shall be set in an amount
sufficient to pay only those costs incurred by the unified program
agency in carrying out thisarticle. In determining the fee schedule,
the unified program agency shall consider the volume and degree
of hazard potential of the hazardous materials handled by the
businesses subject to this article.

(b) A unified program agency may charge a one-time fee, not
to exceed one hundred dollars ($100), to a business described in
subparagraph (B) of paragraph (4) of subdivision (a) of Section
25507. The fees collected pursuant to this subdivision shall not
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exceed the administrative costs of the unified program agency in
carrying out its responsibilities relating to these businesses.

SEC. 4. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article X111 B of the California Constitution for certain
costs that may be incurred by a local agency or school district
because, in that regard, this act creates anew crime or infraction,
eliminatesacrimeor infraction, or changesthe penalty for acrime
or infraction, within the meaning of Section 17556 of the
Government Code, or changes the definition of a crime within the
meaning of Section 6 of Article XIIIB of the California
Constitution.

However, if the Commission on State Mandates determines that
thisact contains other costs mandated by the state, reimbursement
to local agencies and school districtsfor those costs shall be made
pursuant to Part 7 (commencing with Section 17500) of Division
4 of Title 2 of the Government Code.
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