AMENDED IN SENATE APRIL 1, 2013

SENATE BILL No. 491

Introduced by Senator Hernandez

February 21, 2013

An act to amend-Seetion—2834 Sections 2835.5, 2835.7, 2836.1,
2836.2, and 2836.3 of the Business and Professions Code, relating to
healing arts.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 491, as amended, Hernandez. Nurse practitioners.

Existing law, the Nursing Practice Act, providesfor thelicensure and
regulation of nurse practitioners by the Board of Registered Nursing.
Existing law requires an applicant for initial qualification or
certification as a nurse practitioner who has never been qualified or
certified as a nurse practitioner in California or in any other state to
meet specified requirements, including possessing a master’s degree
in nursing, a master’s degree in a clinical field related to nursing, or
a graduate degree in nursing, and to have satisfactorily completed a
nurse practitioner program approved by the board. Existing law
authorizestheimplementation of standardized proceduresthat authorize
a nurse practitioner to perform certain acts, including, among others,
ordering durable medical equipment, and, in consultation with a
physician and surgeon, approve, sign, modify, or add to a plan of
treatment or plan for an individual receiving home health services or
personal care services.

This bill would revise these provisions by deleting the requirement
that those acts be performed pursuant to a standardized procedure or
in consultation with a physician and surgeon. The bill would also
authorize a nurse practitioner to perform specified additional acts,
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including, among others, diagnosing patients, performing therapeutic
procedures, and prescribing drugs and devices. The bill would require
that, on and after July 1, 2016, an applicant for initial qualification or
certification as a nurse practitioner hold a national certification as a
nurse practitioner from a national certifying body recognized by the

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: ne-yes.
State-mandated local program: no.

The people of the Sate of California do enact as follows:

1 SECTION 1. The Legidature finds and declares all of the
2 following:

3 (a) Nursepractitionersarealongstanding, vital, safe, effective,
4 andimportant part of the state’s health care delivery system. They
5 areespeciallyimportant given California’s shortage of physicians,
6 withjust 16 of 58 counties having the federally recommended ratio
7 of physicians to residents.

8 (b) Nurse practitioners will play an especially important part
9 in the implementation of the federal Patient Protection and
10 Affordable Care Act, which will bring an estimated five million
11 more Californians into the health care delivery system, because
12 theywill providefor greater accessto primary care servicesin all
13 areasof thestate. Thisisparticularly truefor patientsin medically
14 underserved urban and rural communities.

15 (c) Due to the excellent safety and efficacy record that nurse
16 practitionershave earned, the Institute of Medicine of the National
17 Academy of Sciences has recommended full independent practice
18 for nurse practitioners. Currently, 17 states allow nurse
19 practitioners to practice to the full extent of their training and
20 education with independent practice.

21 (d) Furthermore, nurse practitioners will assist in addressing
22 the primary care provider shortage by removing delays in the
23 provision of care that are created when dated regulations require
24 a physician’s signature or protocol before a patient can initiate
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treatment or obtain diagnostic tests that are ordered by a nurse
practitioner.

SEC. 2. Section 2835.5 of the Business and Professions Code
isamended to read:

2835.5. (@) A registered nursewhoisholding himself or herself
out asanurse practitioner or who desiresto hold himself or herself
out as a nurse practitioner shall, within the time prescribed by the
board and prior to his or her next license renewal or the issuance
of an initia license, submit educational, experience, and other
credentials and information as the board may require for it to
determine that the person qualifies to use the title “nurse
practitioner,” pursuant to the standards and qualifications
established by the board.

(b) Upon finding that a person is qualified to hold himself or
herself out as a nurse practitioner, the board shall appropriately
indicate on the license issued or renewed, that the person is
gualified to use the title “nurse practitioner.” The board shall also
issue to each qualified person a certificate evidencing that the
person is qualified to use the title “nurse practitioner.”

(c) A person who has been found to be qualified by the board
to use the title “nurse practitioner” prior to-the-effective-date-of
this-seetien January 1, 2005, shall not be required to submit any
further qualifications or information to the board and shall be
deemed to have met the requirements of this section.

(d) On and after January 1, 2008, an applicant for initial
qualification or certification asanurse practitioner under thisarticle
who has not been qualified or certified as a nurse practitioner in
Californiaor any other state shall meet the following requirements:

(1) Hold a valid and active registered nursing license issued
under this chapter.

(2) Possess a master’s degree in nursing, a master’s degree in
aclinical field related to nursing, or a graduate degree in nursing.

(3) Satisfactorily complete a nurse practitioner program
approved by the board.

(e) On and after July 1, 2016, an applicant for initial
gualification or certification as a nurse practitioner shall, in
addition, hold a national certification asa nurse practitioner from
a national certifying body recognized by the board.

SEC. 3. Section 2835.7 of the Business and Professions Code
isamended to read:
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2835.7. (@) Notwithstanding any other—previsienr-ef law, in

addition to any other practices-that-meet-the-general-eriteriaset
forth authorrzed in statute or regulatron—fergmelaaen—m

. a nurse practrtr oner
te may do any of the following:

(1) Order durable medical equipment;
set-forth—n-the-Standardized—procedures. Notwithstanding that
authority, nothing in this paragraph shall operateto limit the ability
of athird-party payer to require prior approval

(2) After performance of a physr cal examination by the nurse
practitioner-a 'S A ] , certify
disability pursuant to Sectr on 2708 of the Unempl oyment Insurance
Code.

(3) For individuals receiving home health services or personal
care servi cee—ﬁeeeensuﬁa&ren—mﬁr—the—tr%ng—phs&eran—and
sdrgeen; approve, sign, modify, or add to a plan of treatment or
plan of care.

(4) Assess patrents synthesrze and analyze data, and apply
principles of health care at an advanced level.

(5) Manage the physical and psychosocial health status of
patients.

(6) Analyze multiple sources of data, identify alternative
possibilities asto the nature of a health care problem, and select,
implement, and evaluate appropriate treatment.

(7) Make independent decisions in treating health conditions.

(8) Diagnose patients and perform diagnostic and therapeutic
procedures.

(9) Order, furnish, or prescribe drugs or devices pursuant to
Section 2836.1.

(10) Refer patients to other health care providers when
appropriate due to the limits of the nurse practitioner’s knowledge,
experience, or educational preparation.

(11) Delegateto a medical assistant.
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(12) Performadditional actsthat require education and training
and that are recognized by the nursing profession as proper to be
performed by a nurse practitioner.

(13) Order hospice care as appropriate.

(14) Performproceduresthat are necessary and consistent with
the nurse practitioner’s training and education.

(b) A nurse practitioner shall maintain medical malpractice
insurance.

SEC. 4. Section 2836.1 of the Business and Professions Code
isamended to read:

2836.1. Neither this chapter nor any other provision of law
shall be construed to prohibit a nurse practitioner from furnishing
or, ordering, or prescribing drugs or devices when all of the

following apply:
(a) The drugs or devr cesthat are#umrshedereeﬁalered-by—&nuree

erelereel furnrshed ordered or prescrrbed are consrstent wrth the
practitioner’'s educational preparation or for which clinical
competency has been establrshed and mar ntar ned
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(b) (1) The board has certified in accordance with Section
2836.3 that the nurse practitioner has satisfactorily completed a
course in pharmacology covering the drugs or devices to be
fumrsheel—effurnlshed ordered, or pr&ecrlbed under thls sectlon

(2) Nurse practitionerswho are certified by the board and hold

an actlve furnlshmg number—whe—ate—au%heﬁfed—threugh

eeH%FeHeel—subsEanee‘r and Who are reglstered Wlth the United
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States Drug Enforcement Administration, shall complete, as part
of their continuing education requirements, a course including
Schedulell controlled substances based on the standards devel oped
by the board. The board shall establish the requirements for
satisfactory completion of this subdivision.

(c) Anurse practitioner shall not furnish, order, or prescribe a
dangerousdrug, as defined in Section 4022, without an appropriate
prior examination and a medical indication, unless one of the
following applies:

(1) Thenursepractitioner was a designated practitioner serving
in the absence of the patient’s physician and surgeon, podiatrist,
or nurse practitioner, as the case may be, and if the drugs were
prescribed, dispensed, or furnished only as necessary to maintain
the patient until the return of his or her practitioner, but in any
case no longer than 72 hours.

(2) The nurse practitioner transmitted the order for the drugs
to a registered nurse or to a licensed vocational nurse in an
inpatient facility, and if both of the following conditions exist:

(A) The nurse practitioner had consulted with the registered
nurse or licensed vocational nursewho had reviewed the patient’s
records.

(B) The nurse practitioner was designated as the practitioner
to serve in the absence of the patient’s physician and surgeon,
podiatrist, or nurse practitioner, as the case may be.

(3) Thenursepractitioner was a designated practitioner serving
in the absence of the patient’s physician and surgeon, podiatrist,
or nurse practitioner, as the case may be, and was in possession
of or had utilized the patient’s records and ordered the renewal
of amedically indicated prescription for an amount not exceeding
the original prescription in strength or amount or for more than
one refill.

(4) Thelicensee was acting in accordance with subdivision (b)
of Section 120582 of the Health and Safety Code.

Ry

(d) Use of the term “furnishing” in this section, in health
facilities defined in Section 1250 of the Health and Safety Code,
shall include-{3) the ordering of a drug or device-tr-acecerdanece
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(e) “Drug order” or “order” for purposes of this section means
an order for medication which is dispensed to or for an ultimate
user, issued by a nurse practitioner as an individual practitioner,
within the meaning of Section 1306.02 of Title 21 of the Code of
Federal Regulatlons NotW|thstand| ng any other prOV|S|on of Iaw

& (1) al references to “ preecrl pt| on” in thls code and the HeaJth
and Safety Code shall include drug orders issued by nurse
practitioners; and{3) (2) the signature of a nurse practitioner on a
drug order issued in accordance with this section shall be deemed
to be the signature of a prescriber for purposes of this code and
the Health and Safety Code.

SEC. 5. Section 2836.2 of the Business and Professions Code
isamended to read:

-All nurse practitioners who are authorl zed
pursuant to Section 2836.1 to prescribe, furnish, or issue drug
orders for controlled substances shall register with the United
States Drug Enforcement Administration.

SEC. 6. Section 2836.3 of the Business and Professions Code
isamended to read:

2836.3. (a) The furnishing of drugs or devices by nurse
practitioners is conditional on issuance by the board of a number
to the nurse applicant who has successfully completed the
requirements of subdivision{g) (b) of Section 2836.1. The number
shall be included on all transmittals of ordersfor drugs or devices
by the nurse practitioner. The board shall makethelist of numbers
issued available to the Board of Pharmacy. The board may charge
the applicant afee to cover al necessary costs to implement this
section.

(b) Thenumber shall be renewable at thetime of the applicant’s
registered nurse license renewal .

(c) The board may revoke, suspend, or deny issuance of the
numbersfor incompetence or gross negligencein the performance
of functions specified in Sections 2836.1 and 2836.2.
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