AMENDED IN SENATEAPRIL 9, 2014

SENATE BILL No. 1053

Introduced by Senator Mitchell

February 18, 2014

An act to amend-Sections136/005-and Section 1367.25 of the Health
and Safety Code, and to amend—Seetions—1013227—and Section
10123.196 of the Insurance Code, relating to health care coverage.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1053, asamended, Mitchell. Health care coverage: contraceptives.

Existing law, the federal Patient Protection and Affordable Care Act
(PPACA), enactsvariousreformsto the health insurance market. Among
other things, PPACA requires a nongrandfathered group health plan
and a health insurance issuer offering group or individual insurance
coverage to provide coverage for and not impose cost sharing
requirementsfor certain preventive services, including those preventive
care and screenings for women provided in specified guidelines. PPACA
requiresthose plans and issuersto provide coverage without-eest-sharig
cost sharing for al federal Food and Drug Administration approved
contraceptive methods, sterilization procedures, and patient education
and counseling for all women with reproductive capacity, as prescribed
by a provider, except as specified.

Existing law, the Knox-Keene Health Care Service Plan Act of 1975,
provides for the licensure and regulation of health care service plans
by the Department of Managed Health Care and makes a willful
violation of the act acrime. Existing law also providesfor theregulation
of health insurers by the Department of Insurance. Existing law requires
a health care service plan contract or health insurance policy that
provides coverage for outpatient prescription drug benefits to provide
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coverage for avariety of federal Food and Drug Administration (FDA)
approved prescription contraceptive methods designated by the plan or
insurer, except as specified. Existing law authorizes a religious
employer, as defined, to request a contract or policy without coverage
of FDA approved contraceptive methods that are contrary to the
employer’s religious tenets and, if so requested, requires a contract or
policy to be provided without that coverage. Existing law requires an
individual or small group health care service plan contract or health
insurance policy issued, amended, or renewed on or after January 1,
2014, to cover essential health benefits, which are defined to include
the health benefits covered by particular benchmark plans.

This bill would require a health care service plan contract or health
insurance policy issued, amended, or renewed on or after January 1,
2015, to provide coverage for all FDA approved contraceptive drugs,
devices, and products in each contraceptive category outlined by the
FDA, as well as voluntary sterilization procedures and contraceptive

educatlon and counsellng—aﬁd—weutd—prehrbft—a—ptan—er—msﬁ%em

proh| b|t a nongrandfathered plan contract or health insurance policy
from imposing any cost-sharing requirements or other restrictions or
delayswith respect to this coverage, except as specified. The bill would
alsoprehibit authorize a plan or insurer-frem-reguiring to require a
prescription to trigger coverage of FDA approved over-the-counter
contraceptive methods and supplies. Thebill would retain the provision
authorizing areligious employer to request a contract or policy without
coverage of FDA approved contraceptive methods that are contrary to
the employer’sreligious tenets. Because awillful violation of the bill’s
requirements by a health care service plan would be a crime, the bill
would impose a state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish proceduresfor making that reimbursement.

Thisbill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. The Legislature hereby finds and declares all of
the following:

(a) Cdiforniahasalong history of expanding timely accessto
birth control to prevent unintended pregnancy.

(b) The federa Patient Protection and Affordable Care Act
includes a contraceptive coverage guarantee as part of a broader
requirement for health insurance carriers and plans to cover key
preventive care services without out-of-pocket costs for patients.

(c) Thelegidatureintendsto build on existing state and federal
law to ensure greater contraceptive coverage equity and timely
access to allFederal federal Food and Drug Administration
approved methods of birth control for all individuals covered by
health care service plan contracts and health insurance policiesin
Cdlifornia
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SEC3:

SEC. 2. Section 1367.25 of the Health and Safety Code is
amended to read:

1367.25. (&) A group health care serviceplan contract, except
for a specialized health care service plan contract, that is issued,
amended, renewed, or delivered on or after January 1, 2000,
through December 31, 2014, inclusive, and an individual health
care service plan contract that is amended, renewed, or delivered
on or after January 1, 2000, through December 31, 2014, inclusive,
except for a specialized health care service plan contract, shall
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provide coverage for the following, under genera terms and
conditions applicable to all benefits:

(1) A health care service plan contract that provides coverage
for outpatient prescription drug benefits shall include coveragefor
avariety of federal Food and Drug Administration (FDA) approved
prescription contraceptive methods designated by the plan. In the
event the patient’s participating provider, acting within his or her
scope of practice, determines that none of the methods designated
by the plan is medically appropriate for the patient’s medical or
personal history, the plan shall also provide coverage for another
FDA approved medically appropriate prescription contraceptive
method prescribed by the patient’s provider.

(2) Outpatientpreseription-benefits-Benefits for an enrollee
under this subdivision shall be the same for an enrollee’s covered
spouse and covered nonspouse dependents.

(b) (1) A group orindividual health care service plan contract,
except for a specialized health care service plan contract, that is
issued, amended, renewed, or delivered on or after January 1, 2015,
shall provide coverage for all-=BA of the following:

(A) All FDA approved contraceptive drugs, devices, and products
in each contraceptlve category outllned by the FDA —as—weH—as

feqwed-by—thrssubdwrseﬁ |ncI ud| ng drugs devr Ces, and products

available over the counter, as prescribed by the enrollee’s
provider.

(B) Vol untary sterlllzatlon procedures

(C) Patient education and counseling on contraception.

(2) (A) Except for a grandfathered health plan, and subject to
subparagraph (B), a health care service plan-eentraet subject to
this subdivision shall not impose a deductible, coinsurance,
copayment, or any other cost-sharing requirement on the coverage
prowded pursuant to this subdivision.
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(B) Ahealth care service plan may cover ageneric drug, device,
or product without cost sharing and impose cost sharing for
equivalent nonpreferred or branded drugs, devices, or products.
However, if a generic version of a drug, device, or product is not
available, or is deemed medically inadvisable by the enrollee’s
provider, a health care service plan shall provide coverage for
the nonpreferred or brand name drug, device, or product without
cost sharing.

5)

(3) A hedlth care service plan—shal—net may require a
prescription to trigger coverage of FDA approved over-the-counter
contraceptive methods and supplies under this subdivision.

(4) Except as otherwise authorized under this section, a health
care service plan shall not impose any restrictions or delays on
the coverage required under this subdivision.

(5) Benefits for an enrollee under this subdivision shall be the
same for an enrollee’s covered spouse and covered nonspouse
dependents.

() Notwithstanding any other provision of this section, a
religious employer may request ahealth care service plan contract
without coverage for FDA approved contraceptive methods that
are contrary to the religious employer’s religious tenets. If so
requested, a health care service plan contract shall be provided
without coverage for contraceptive methods.

(1) For purposes of this section, a “religious employer” is an
entity for which each of the following is true:

(A) Theinculcation of religious values is the purpose of the
entity.

(B) The entity primarily employs persons who share the
religious tenets of the entity.
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(C) Theentity servesprimarily personswho sharethereligious
tenets of the entity.

(D) The entity is a nonprofit organization as described in
Section 6033(a)(2)(A)i or iii, of the Internal Revenue Code of
1986, as amended.

(2) Every religious employer that invokes the exemption
provided under this section shall provide written notice to
prospective enrollees prior to enrollment with the plan, listing the
contraceptive health care services the employer refuses to cover
for religious reasons.

(d) Nothing in this section shall be construed to exclude
coverage for contraceptive supplies-ordered as prescribed by a
provider, acting within his or her scope of practice, for reasons
other than contraceptive purposes, such as decreasing the risk of
ovarian cancer or eliminating symptoms of menopause, or for
contraception that is necessary to preserve the life or health of an
enrollee.

(e) Nothinginthis section shall be construed to deny or restrict
in any way the department’s authority to ensure plan compliance
with this chapter when a plan provides coverage for contraceptive
drugs, devices, and products.

(f) Nothing in this section shall be construed to require an
individual or group health care service plan contract to cover
experimental or investigational treatments.

(g) For purposesof thissection, the following definitions apply:

(1) “Grandfathered health plan” has the meaning set forth in
Section 1251 of PPACA.

3

(2) “PPACA” means the federal Patient Protection and
Affordable Care Act (Public Law 111-148), as amended by the
federa Health Care and Education Reconciliation Act of 2010
(Public Law 111-152), and any rules, regulations, or guidance
issued thereunder.

4

(3) With respect to health care service plan contracts issued,
amended, or renewed on or after January 1, 2015, “ provider” means
an individual who is certified or licensed pursuant to Division 2
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(commencing with Section 500) of the Business and Professions
Code, or an initiative act referred to in that division, or Division
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SEC5:

SEC. 3. Section 10123.196 of the Insurance Code is amended
to read:

10123.196. (a) An individual or group policy of disability
insurance issued, amended, renewed, or delivered on or after
January 1, 2000, through December 31, 2014, inclusive, that
provides coverage for hospital, medical, or surgical expenses, shall
provide coverage for the following, under the same terms and
conditions as applicable to al benefits:

(1) A disahility insurance policy that provides coverage for
outpatient prescription drug benefits shall include coverage for a
variety of federal Food and Drug Administration (FDA) approved
prescription contraceptive methods, as designated by the insurer.
If an insured’s health care provider determines that none of the
methods designated by the disability insurer is medicaly
appropriate for theinsured’smedical or persona history, theinsurer
shall, in the alternative, provide coverage for some other FDA
approved prescription contraceptive method prescribed by the
patient’s health care provider.

(2) Outpatient-prescription-coverage-Coverage with respect to
an insured under this subdivision shall beidentical for aninsured’s
covered spouse and covered nonspouse dependents.

(b) (1) A group or individual policy of disability insurance,
except for a specialized health insurance policy, that is issued,
amended, renewed, or delivered on or after January 1, 2015, shall

prowde coverage for aII—FDA—appFeved—eeH%Faeeptwe—dFugs

Feqw-Fed-by—t-hi-S-Sdbdl-\ﬁSI-GH-Of thefollowmg
(A) All FDA approved contraceptive drugs, devices, and

products in each contraceptive category outlined by the FDA,
including drugs, devices, and products available over the counter,
as prescribed by the insured’s provider.

(B) \Woluntary sterilization procedures.

(C) Patient educatlon and counsellng on contraceptlon
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(2) (A) Except for a grandfathered health plan, and subject to
subparagraph (B), a disability insurer subject to this subdivision
shall not impose a deductible, coinsurance, copayment, or any
other cost-sharing requirement on the coverage provided pursuant

product without cost sharing and impose cost sharing for an
equivalent nonpreferred or branded drug, device, or product.
However, if a generic version of a drug, device, or product is not
available, or is deemed medically inadvisable by the insured's
provider, a disability insurer shall provide coverage for the
nonpreferred or brand name drug, device, or product without cost
sharing.

5)

(3) An insurer-shal-net may require a prescription to trigger
coverage of FDA approved over-the-counter contraceptive methods
and supplies under this subdivision.

(4) Except asotherwise authorized under thissection, aninsurer
shall not impose any restrictions or delays on the coverage
required under this subdivision.

{6)—Outpatient-drug-coverage

(5 Coverage with respect to an insured under this subdivision
shall be identical for an insured's covered spouse and covered
nonspouse dependents.
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(c) Nothinginthis section shall be construed to deny or restrict
in any way any existing right or benefit provided under law or by
contract.

(d) Nothing in this section shall be construed to require an
individual or group disability insurance policy to cover
experimental or investigational treatments.

() Notwithstanding any other provision of this section, a
religious employer may request a disability insurance policy
without coverage for contraceptive methods that are contrary to
the religious employer’s religious tenets. If so requested, a
disability insurance policy shall be provided without coverage for
contraceptive methods.

(1) For purposes of this section, a “religious employer” is an
entity for which each of the following istrue:

(A) The inculcation of religious values is the purpose of the
entity.

(B) Theentity primarily employs personswho sharethereligious
tenets of the entity.

(C) Theentity serves primarily personswho sharethereligious
tenets of the entity.

(D) The entity is a nonprofit organization pursuant to Section
6033(a)(2)(A)(i) or (iii) of the Internal Revenue Code of 1986, as
amended.

(2) Every religious employer that invokes the exemption
provided under this section shall provide written notice to any
prospective employee once an offer of employment has been made,
and prior to that person commencing that employment, listing the
contraceptive health care services the employer refuses to cover
for religious reasons.

(f) Nothinginthissection shall be construed to exclude coverage
for contraceptive supplies-erdered as prescribed by ahealth-care
provider, acting within his or her scope of practice, for reasons
other than contraceptive purposes, such as decreasing the risk of
ovarian cancer or eliminating symptoms of menopause, or for
contraception that is necessary to preserve the life or health of an
insured.

(g) Thissection shall only apply to disability insurance policies
or contracts that are defined as health benefit plans pursuant to
subdivision (@) of Section 10198.6, except that for accident only,
specified disease, or hospital indemnity coverage, coverage for
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benefits under this section shall apply to the extent that the benefits
are covered under the general terms and conditions that apply to
al other benefits under the policy or contract. Nothing in this
section shall be construed as imposing a new benefit mandate on
accident only, specified disease, or hospital indemnity insurance.

(h) For purposes of thissection, the following definitions apply:

(1) “Grandfathered health plan” has the meaning set forth in
Section 1251 of PPACA

3

(2) “PPACA” means the federal Patient Protection and
Affordable Care Act (Public Law 111-148), as amended by the
federa Health Care and Education Reconciliation Act of 2010
(Public Law 111-152), and any rules, regulations, or guidance
issued thereunder.

4

(3) With respect to policies of disability insurance issued,
amended, or renewed on or after January 1, 2015, “health care
provider” meansan individual who iscertified or licensed pursuant
to Division 2 (commencing with Section 500) of the Business and
Professions Code, or an initiative act referred to in that division,
or Division 2.5 (commencing with Section 1797) of the Health
and Safety Code.

SEC. 4. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article X111 B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for acrime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of acrimewithin
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1 the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
2 Constitution.
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