AMENDED IN ASSEMBLY MAY 14, 2015
AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 6, 2015

CALIFORNIA LEGISLATURE—2015—16 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1066

Introduced by Assembly Member Gonzalez

February 26, 2015

An act to amend Sectlons—45i93—45%93+45194—45256—4528€—
5 45103 and 88003 of the
Educatl on Code relati ng to classfled employees.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1066, as amended, Gonzal ez. Classified empl oyees-reremployee
eontractors—Hmited-term,—shert-term,—and—substitute  short-term
employees.

(1) Existing law requires school districts and community college
districts to employ persons for positions not requiring certification
qualificationsandto classify, as defl ned, these persons Theee employees

eeFtam—eeHdrHeHs—&e—met— EX|st| ng Iaw prow d% that substltute and
short-termempl oyees, as defined, employed and paid for lessthan 75%
of a school year or college year, shall not be part of the classified
service.
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This bill would revlse the definition of short term employee” to
requwethat e Yy ! y

seheel—yea%e%eeHegeyeaF a short term empl oyee posm on not contl nue

on a year-after-year basis.

To the extent that thisbill would impose new duties on school districts
and community college districts, it would constitute a state-mandated
local program.

(2) The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish proceduresfor making that reimbursement.

This bill would provide that, if the Commission on State Mandates
determines that the bill contains costs mandated by the state,
reimbursement for those costs shall be made pursuant to these statutory
provisions.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the Sate of California do enact as follows:

1 SECTION 1. Section 45103 of the Education Codeisamended
2 toread:

3 45103. (@) The governing board of any-a school district shall
4 employ persons for positions not requiring certification
5 qualifications. The governing board of a school district shall,
6 except where Article 6 (commencing with Section 45240) or
7 Section 45318 applies, classify all of these employees and
8 positions. The employees and positions shall be known as the
9 classified service.

10 (b) (1) Substitute and short-term employees, employed and
11 paid for less than 75 percent of a school year, shall not be a part
12 of the classified service.
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(2) Apprentices and professional experts employed on a
temporary basis for a specific project, regardiess of length of
employment, shall not be a part of the classified service.

(3) Full-time students employed part time, and part-time students
employed part time in any college workstudy program, or in a
work experience education program conducted by a community
college district pursuant to Article 7 (commencing with Section
51760) of Chapter 5 of Part 28 and that is financed by state or
federal funds, shall not be a part of the classified service.

(4) Part-time playground positions shall not be a part of the
classified service, where the employee is not otherwise employed
in a classified position. Part-time playground positions shall be
considered a part of the classified service when the employee in
the position also works in the same school district in a classified
position.

(c) Unless otherwise permitted, a person whose position does
not require certification qualifications shall not be employed by-a

the governing—beard; board of a school district, except as
authorized by this section.

(d) Asusedin thissection:

of-time:

(1) “ Seventy-five percent of a school year” means 195 working
days, including holidays, sick leave, vacation, and other |eaves of
absence, irrespective of the number of hours worked per day.

(2) *Short-term employee” means any person who isemployed
to perform a service for the school district, upon the completion
of-whieh; which the service required or similar services will not
be extended or needed on a continuing basis. Before employing a
short-term employee, the governing-beard; board of a school
district, at aregularly scheduled board meeting, shall specify the
service required to be performed by the employee pursuant to the
definition of “classification” in subdivision (a) of Section 45101,
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and shall certify the ending date of the service. The ending date
may be shortened or extended by the governing-beard; board of
the school district, but shall not extend beyond 75 percent of a
school year. A short-term employee position shall not continue on
a year-after-year basis.

€ Substltute empl oyee” means any person empl oyed to
replace any classified employee who is temporarily absent from
duty. In addition, if the school district is then engaged in a
procedure to hire a permanent employee to fill a vacancy in any
classified position, the governing board of the school district may
fill the vacancy through the employment, for not more than 60
calendar days, of one or more substitute employees, except to the
extent that a collective bargaining agreement then in effect
provides for a different period of time.

(e) Employment of either full-time or part-time studentsin any
college workstudy program, or in a work experience education
program program, shall not result in the displacement of classified
personnel or impair existing contracts for services.

(f) This section shal apply only to school districts not
incorporating the merit system as outlined in Article 6
(commencing with Section 45240).

SEC. 2. Section 88003 of the Education Code is amended to
read:

88003. (a) Thegoverning board of ary-a community college
district shall employ persons for positions that are not academic
positions. The governing board, except where Article 3
(commencing with Section 88060) or Section 88137 applies, shall
classify all those employees and positions. The employees and
positions shall be known as the classified service. Substitute and
short-term employees, employed and paid for lessthan 75 percent
of a college year, shall not be a part of the classified service.
Part-time playground positions,—apprentices apprentices, and
professional experts employed on atemporary basisfor a specific
project,regardtessirrespective of length of employment, shall not
be a part of the classified service. Full-time students employed
part time, and part-time students employed part timein any college
work-study program, or in awork experience education program
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conducted by a community college district and—whieh that is
financed by state or federal funds, shall not be a part of the
classified service. Unless otherwise permitted, a person whose
position does not require certification qualifications shall not be
employed by a governing board, except as authorized by this

(b) Asused in this section:

(1) “ Seventy-five percent of a collegeyear” means 195 working
days, including holidays, sick leave, vacation, and other leaves of
absences, irrespective of the number of hours worked per day.

(2) * Short-termemployee” meansany personwho isemployed
to perform a service for the community college district, upon the
compl etion ofwhiteh; which the service required or similar services
will not be extended or needed on a continuing basis. Before
employing a short-term employee, the governing board, at a
regularly scheduled board meeting, shall specify the service
required to be performed by the empl oyee pursuant to the definition
of “classification” in subdivision (@) of Section 88001, and shall
certify the ending date of the service. The ending date may be
shortened or extended by the governing board, but shall not extend
beyond 75 percent of aschesl college year. A short-termemployee
position shall not continue on a year-after-year basis.

(3) “ Substitute employee” means any person employed to
replace any classified employee who is temporarily absent from
duty. In addition, if the community college district isthen engaged
in a procedure to hire a permanent employee to fill a vacancy in
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any classified position, the governing board may fill the vacancy
through the employment, for not more than 60 calendar days, of
one or more substitute employees, except to the extent that a
collective bargaining agreement then in effect provides for a
different period of time.

(c) Employment of either full-time or part-time studentsin any
college work-study program, or in a work experience education
pregram-program, shall not result in the displacement of classified
personnel or impair existing contracts for services.

(d) Thissection shall apply only to community college districts
not incorporating the merit system as outlined in Article 3
(commencing with Section 83060).

SEC. 3. If the Commission on State Mandates deter mines that
this act contains costs mandated by the state, reimbursement to
local agencies and school districts for those costs shall be made
pursuant to Part 7 (commencing with Section 17500) of Division
4 of Title 2 of the Government Code.

. : ” et i e
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