AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 23, 2015

CALIFORNIA LEGISLATURE—2015—16 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1086

Introduced by Assembly Member Dababneh
(Coauthor: Senator Pan)

February 27, 2015

An act to add Section 1371.34 to the Health and Safety Code, and to
add Section 10133.75 to the Insurance Code, relating to health care
coverage.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1086, as amended, Dababneh. Assignment of reimbursement
rights.

Existing law, the Knox-Keene Health Care Service Plan Act of 1975,
provides for the licensure and regulation of health care service plans
by the Department of Managed Hedth Care and makes a willful
violation of that act acrime. Existing law also providesfor theregulation
of health insurers by the Department of Insurance.

Existing law requires, on and after January 1, 1994, every group health
care service plan, that provides hospital, medical, or surgical expense
benefitsfor plan members and their dependentsto authorize and permit
assignment of the enrollee’s or subscriber’sright to any reimbursement
for health care services covered under the plan contract to the State
Department of Heelth Care Serviceswhen health care services, excepting
specified contracted serwces are prowded toa Medl Ca benefl Ci ary

~ Thisbill would ! ‘ v RS bHity
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January 1, 2016, to authorize and permit an enrollee or subscriber to
assign the enrollee or subscriber’s right to reimbursement for health
care services covered under the plan contract by a noncontracting
physician and surgeon who furnished the services, as specified. The
bill would require certain disability insurers to pay group insurance
benefits to a physician and surgeon rendering health care services to
an insured upon obtaining written consent of theinsured. Thebill would
require a noncontracting physician and surgeon who renders services
to an enrollee or aninsured to givethe enrollee or theinsured a written
estimate of the cost of care and a notice regarding, among other things,
the estimated cost of care and the enrollee’s or subscriber’s, and the
plan’s or the insurer’s responsibility for payment of the cost of care,
as specified. The bill would prohibit a noncontracting physician and
surgeon who accepts an assignment of benefits from collecting more
than the estimated cost of care from the enrollee or insured. The bill
would prohibit a noncontracting physician and surgeon fromaccepting
an assignment of benefits from a patient with whom the physician and
surgeon or an employee of the physician and surgeon communicates
in alanguage other than English or one of specified languages, unless
the notice described above is given in that language.

Because awillful violation of the bill’srequirementsrelative to health
care service plans would be a crime, this bill would impose a
state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish proceduresfor making that reimbursement.

Thisbill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1371.34 isadded to the Health and Safety
Code, to read:

care-Servees:

1371.34. (a) Onor after January 1, 2016, a health care service
plan that provides out-of-network services as a covered benefit
for plan membersand their dependents shall authorize and permit
assignment of the enrollee’'s or subscriber’s right to any
reimbursement for health care services covered under the plan
contract to a noncontracting physician and surgeon who furnishes
the health care services. This section shall not apply to emergency
services covered under Section 1371.4, poststabilization services
as defined in Section 1371.4, or urgent care as defined in
paragraph (2) of subdivision (h) of Section 1367.01.

(b) When seeking payment from a health care service plan
pursuant to subdivision (a), anoncontracting physician and surgeon
shall provide the plan with the noncontracting physician and
surgeon’s itemized bill for service, the name and address of the
person to be reimbursed, and the name and contract number of the
enrollee. The noncontracting physician and surgeon shall also
retain on file, and provide upon request to the health care service
plan, documentation showing the notice required in paragraph
(2) of subdivision (c) was provided in a timely manner, asrequired
by paragraph (1) of subdivision (c).
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38 assignment of benefits shall give the enrollee the notice described
39 in paragraph (2) and obtain a signature from the enrollee. The
40 notice shall be in 12-point type, on a single page, without any
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—5— AB 1086

additional information other than that specified in the statutory
notice.

(A) Thenoticeshall be provided to the enrollee at least 24 hours
prior to providing care.

(B) For health care services offered to the enrollee within the
same business day from the time an appointment is requested by
the enrollee, the notice shall be provided to the enrollee prior to
providing care.

(2) The notice provided pursuant to paragraph (1) shall bein
the following form:

[ Noncontracting physician and surgeon may add office logo and office contact
information here]

ASS GNMENT OF BENEFITS

I, [ patient name] agree to receive medical services from [physician and

surgeon’s name] at [ business name and location]. My signature below means

| have read and understand the following:

 The physician and surgeon listed above is not part of my health plan’s
network.

» My health plan may pay some of the cost, or noneat all. | will beresponsible
for most of the cost.

» My health plan must help me get care from an in-network physician and
surgeonif | call the health plan at the telephone number on my member ship
card. | amlikely to pay lessif | use a physician and surgeon that isin my
health plan’s network.

* My health plan may not cover the costs of other care ordered by this
physician and surgeon. Examples of care that the physician and surgeon
might order include lab tests, imaging, and referrals to other providers.

» State law does not require any payments | make to this physician and
surgeon to count toward my annual out-of-pocket maximum. | can call my
health plan at the tel ephone number on my membership card to find out the
remaining costs before | reach my out-of-pocket maximum. My costs will
also be in addition to my share of premium for this year.

* | have received this notice and a written estimate of the cost for care from
[physician and surgeon’s name] .

* The estimate cost of treatment may be up to [amount], and the estimate is
attached to thisnotice. | will receive another noticeif the cost is more than
$100 higher, or more than 10 % higher, than the original estimate,
whichever isthelarger change.
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» The estimate is limited to services provided by [physician and surgeon’s
name] and may not include services from other providers, such as facility
charges.

« | have the right to confirm health plan benefit information from my health
plan before beginning treatment.

Date Sgnature

Time Print name

(d) (1) Thenoncontracting physician and surgeon shall provide
the enrollee a written estimate of the cost of care at the time of
providing the notice required by paragraph (2) of subdivision (c).
The estimate shall include each anticipated serviceto be provided
and the estimated cost of each service. The noncontracting
physician and surgeon shall attach the written estimate, along
with any explanation of the cost estimate, to the notice.

(2) If, upon further examination, the care costs more than the
greater of one hundred dollars ($100) more than, or more than
10 percent higher than, the physician and surgeon’sinitial estimate
of the cost of care, the physician and surgeon shall provide a
revised estimate of the cost of care in writing as soon as
practicable.

(e) A noncontracting physician and surgeon shall not accept
an assignment of benefits from a patient with whom the
noncontracting physician and surgeon, or an employee or agent
of that physician and surgeon, communicates primarily in a
language other than English, or in a Medi-Cal threshold language,
as defined by the regulations adopted pursuant to Section 14680
of the Welfare and Institutions Code, unless the written notice
required by paragraph (2) of subdivision (c) is also provided in
that language.

(H (1) A noncontracting physician and surgeon who accepts
an assignment of benefits from an enrollee may collect no more
than the estimated cost of care from the enrollee.

(2) After receiving the direct payment from the enrollee’s plan,
a noncontracting physician and surgeon shall refund any
over payment to the enrollee within 30 business daysif the payment
from the plan is more than the estimated payment.
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(g) This section shall only apply to health care service plans
that offer out-of-network covered benefits. Nothing in this section
shall be construed to require a health care service plan to cover
out-of-networ k benefits not otherwise required by thisarticle. This
section does not apply to a plan providing benefits pursuant to a
specialized health care service plan contract, as defined in
subdivision (0) of Section 1345.

(h) Nothing inthissection shall be construed to exempt a health
care service plan from the requirements of paragraph (2) of
subdivision (h) of Section 1367, or Section 1371.4, or 1371.37, or
to exempt a health care provider from the requirements of Section
1317, 1371.39, or 1379.

SEC. 2. Section 10133.75 is added to the Insurance Code, to
read:

10133.75. (@) ©nNotwithstanding Section 10133, on and after

January 1 %d&b%m%e%l—l—pwmdﬁﬁduakmsdfa%e

2016 upon written
consent of the insured first obtained with respect to a particular
claim, a disability insurer shall pay group benefits contingent
upon, or for expenses incurred on account of, hospitalization or
medical or surgical aid to a physician and surgeon furnishing the
hospitalization or medical or surgical aid, but the amount of that
payment shall not exceed the amount of benefit provided by the
policy with respect to the service or billing of the physician and
surgeon, and the amount of the payments pursuant to one or more
assignments shall not exceed the amount of expenses incurred on
account of the hospitalization or medical or surgical aid. Payments
so made shall discharge the insurer’s obligation with respect to
the amount so paid.

(b) When seeking payment from a disability insurer pursuant
to subdivision (a) -aperson a noncontracting physician and surgeon
shall provide the insurer with the previders physician and
surgeon’s itemized bill for service, the name and address of the
person to be reimbursed, and the name and policy number of the
insured. The noncontracting physician and surgeon shall also
retain on file, and provide upon request to the insurer,
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documentation showing the notice required in paragraph (2) of
subdivision (c) was provided in a timely manner, as required by
paragraph (1)'of subdivision (c).
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(©) (1) A noncontracting physician and surgeon accepting an
assignment of benefits shall give the insured with the notice
described in paragraph (2) and obtain a signature from the
insured. The notice shall be in 12-point type, on a single page,
without any additional information other than that specified in the
statutory notice.

(A) Thenoticeshall be provided to theinsured at least 24 hours
prior to providing care.

(B) For health care services offered to the insured within the
same business day from the time an appointment is requested by
the insured, the notice shall be provided to the insured prior to
providing care.

(2) The notice provided pursuant to paragraph (1) shall bein
the following form:

[ Noncontracting physician and surgeon may add office logo and office contact
information here]

ASSIGNMENT OF BENEFITS

I, [patient name] agree to receive medical services from [physician and

surgeon’s name] at [ business name and location] . My signature below means

| have read and understand the following:

* The physician and surgeon listed above is not part of my health plan’s
network.

« My health plan may pay some of the cost, or noneat all. | will beresponsible
for most of the cost.

» My health plan must help me get care from an in-network physician and
surgeonif | call the health plan at the tel ephone number on my member ship
card. | amlikely to pay lessif | use a physician and surgeon that isin my
health plan’s network.

« My health plan may not cover the costs of other care ordered by this
physician and surgeon. Examples of care that the physician and surgeon
might order include lab tests, imaging, and referrals to other providers.

» State law does not require any payments | make to this physician and
surgeon to count toward my annual out-of-pocket maximum. | can call my
health plan at the telephone number on my membership card to find out the
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remaining costs before | reach my out-of-pocket maximum. My costs will
also bein addition to my share of premium for this year.

* | have received this notice and a written estimate of the cost for care from
[physician and surgeon’s name].

 The estimate cost of treatment may be up to [amount], and the estimate is
attached to thisnotice. | will receive another noticeif the cost is more than
$100 higher, or more than 10 % higher, than the original estimate,
whichever isthelarger change.

 The estimate is limited to services provided by [physician and surgeon’s
name] and may not include services from other providers, such as facility
charges.

* | have the right to confirm health plan benefit information from my health
plan before beginning treatment.

Date Sgnature

Time Print name

(d) (1) Thenoncontracting physician and surgeon shall provide
the insured a written estimate of the cost of care at the time of
providing the notice required by paragraph (2) of subdivision (c).
The estimate shall include each anticipated serviceto be provided
and the estimated cost of each service. The noncontracting
physician and surgeon shall attach the written estimate, along
with any explanation of the cost estimate, to the notice.

(2) If, upon further examination, the care costs more than the
greater of one hundred dollars ($100) more than, or more than
10 percent higher than, the physician and surgeon’sinitial estimate
of the cost of care, the physician and surgeon shall provide a
revised estimate of the cost of care in writing as soon as
practicable.

(e) A noncontracting physician and surgeon shall not accept
an assignment of benefits from a patient with whom the
noncontracting physician and surgeon, or an employee or agent
of that physician and surgeon, communicates primarily in a
language other than English, or ina Medi-Cal threshold language,
as defined by the regulations adopted pursuant to Section 14680
of the Welfare and Institutions Code, unless the written notice
required by paragraph (2) of subdivision (c) is also provided in
that language.
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(N (1) A noncontracting physician and surgeon who accepts
an assignment of benefits from an insured may collect no more
than the estimated cost of care from the insured.

(2) After receiving the direct payment fromtheinsured’sinsurer,
a noncontracting physician and surgeon shall refund any
over payment to the insured within 30 business daysif the payment
fromthe insurer is more than the estimated payment.

(g) This section shall only apply to an insurer that offers
out-of-network covered benefits. Nothing in this section shall be
construed to require an insurer to cover out-of-network benefits
not otherwise required by this article. This section does not apply
to an insurer providing benefits pursuant to a specialized health
insurance policy, as defined in subdivision (c) of Section 106.

(h) Nothing in this section shall be construed to exempt an
insurer from the requirements of subdivision (b) of Section
10123.137, or Section 10123.147.

SEC. 3. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article X111 B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changesthe penalty
for acrime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of acrimewithin
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
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