AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 20, 2015
AMENDED IN ASSEMBLY MARCH 26, 2015

CALIFORNIA LEGISLATURE—2015—16 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1279

Introduced by Assembly Member Holden

February 27, 2015

An act to add Chapter 10.7 (commencing with Section 4650) to
Division 2 of the Business and Professions Code, relating to music

therapy.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1279, as amended, Holden. Music therapy.
Existing law provides for the licensure and regulation of various
healing arts practitioners by boards within the Department of Consumer

Affai rs—E*rstmg—Law—de&—Het—pre\ﬁde—Fel;ﬂqe—Heengdfe—ef—muse

Existi ng law establishes the State Department of Public Health and

sets forth its powers and duties over the regulation of health facilities
and adult day health care centers, including, but not limited to, adopting
regulations setting forth applicable staffing standards. Existing
regulations of the department applicable to intermediate care facilities
for the devel opmentally disabled and for adult day health care centers
define “ music therapist” as a person who has a bachelor’s degree in
music therapy and who is registered or eligible for registration by the
National Association for Music Therapy, now known as the American
Music Therapy Associ atlon
This bill woulo ’ : ifi i

tadividual—whe prohibit a person who prow des musc therapy
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interventions, asdefined, fromusing thetitle of “ Board Certified Music
Therapist” unless the person has completed the education and clinical
training requirements established by—a—speeified—music—therapy
asseciaton the American Music Therapy Association and-whe holds
current board certlflcatlon and an MT-BC credential from—a—speer—ﬂed

speemed—eem-ﬂeaﬁeﬁﬂrgaﬁr-za&ﬁﬁ the Certlflcatl on Board for Music
Therapists. Thisbill would prohibit its provisions from being construed

to authorize a person engaged in music therapy to state or imply that
he or she provides mental health counseling or psychotherapy for which
a license is required and provide that use of music therapy shall not
imply or suggest that the person is a Board Certified Music Therapist,
if he or she does not meet specified criteria.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Chapter 10.7 (commencing with Section 4650)
is added to Division 2 of the Business and Professions Code, to
read:

CuaPTER 10.7. Music THERAPY

1

2

3

4

5

6

7 4650. This chapter shall be known, and may be cited, as the

8 Music Therapy Act.

9 4651. The Legislature finds and declares the following:
10 (&) Existing nationa certification of music therapist requires
11 the therapist to have graduated with a bachelor’s degree or its
12 equivalent, or higher, from a music therapy degree program
13 approved by the American Music Therapy Association (AMTA),
14 successful completion of aminimum of 1,200 hours of supervised
15 clinical work through preinternship training at an approved degree
16 program, and internship training through approved national roster
17 or university affiliated internship programs, or an equival ent.
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(b) Upon successful completion of the AMTA academic and
clinical training requirements or its international equivalent, an
individual iseligibleto sit for the national board certification exam
administered by the Certification Board for Music Therapists
(CBMT), an independent, nonprofit corporation fully accredited
by the National Commission for Certifying Agencies.

(c) The CBMT grants the Music Therapist-Board Certified
(MT-BC) credential to music therapists who have demonstrated
the knowledge, skills, and abilities for competence in the current
practice of music therapy. The purpose of board certification in
musi c therapy isto provide an objective national standard that can
be used as a measure of professionalism and competence by
interested agencies, groups, and individuals.

(d) TheMT-BCisawarded by the CBMT to an individual upon
successful completion of an academic and clinical training program
approved by the AMTA or an international equivalent and
successful completion of an objective written examination
demonstrating current competency in the profession of music
therapy. The CBMT administers this examination, which is based
on a nationwide music therapy practice analysis that is reviewed
and updated every five yearsto reflect current clinical practice.

(e) Once certified, amusic therapist must adhereto the CBMT
Code of Professiona Practice and recertify every fiveyearsthrough
either a program of continuing education or reexamination.

4652. Itistheintent of the Legislature that this chapter do the
following:

(& Provide statutory definitionsrelating to the practice of music
therapy.

(b) Enable consumersand state and local agenciesto more easily
identify qualified music therapists.

4653. Asused in this chapter:

(8 “Musictherapy” meansthe clinical and evidence-based use
of music therapy interventions in developmental, rehabilitative,
habilitative, medical, mental health, preventive, wellness care, or
educational settingsto accomplish individualized goalsfor people
of al ages and ability levels within a therapeutic relationship by
aqualified individual. Music therapy includesall of thefollowing:

(1) The development of music therapy treatment plans specific
to the needs and strengths of the client who may be seen
individually or in groups.
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(2) Individualized treatment plans for each client.

(3) The establishment of goals, objectives, and potential
strategies of the music therapy services appropriate for the client
and setting.

(b) “Music therapy interventions’ include, but are not limited
to, music improvisation, receptive music listening, song writing,
lyric discussion, music and imagery, singing, music performance,
learning through music, music combined with other arts,
musi c-assi sted relaxation, music-based patient education, €l ectronic
musi ¢ technology, adapted music intervention, and movement to
music.

(c) “Qualified individual” includes an individual who has
completed the education and clinical training requirements
established by the American Music Therapy Association and who
holds current board certification from the Certification Board for
Music Therapists.

Herata—An individual providin
music therapy interventions shall not refer to himself or herself
using the title of “Board Certified Music Therapist” unless the
individual meetsthe criteriaspecified in subdivision (c) of Section
4653 and has been awarded the MT-BC credential from the
Certification Board of Music Therapists.

4655. Thischapter shall not be construed to authorize a person
engaged in music therapy to state or imply that he or she provides
mental health counseling or psychotherapy for which a license is
required under thisdivision. Whilethe use of musicisnot restricted
to any profession, the use of music therapy shall not imply or
suggest that the person is a Board Certified Music Therapigt, if
he or she does not meet the criteria specified in subdivision (c) of
Section 4653.
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