AMENDED IN ASSEMBLY JUNE 18, 2015
AMENDED IN SENATE APRIL 9, 2015

SENATE BILL No. 282

Introduced by Senator Hernandez

February 19, 2015

An act to amend Section 1367.241 of the Health and Safety Code,
and to amend Section 10123.191 of the Insurance Code, relating to
health care coverage.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 282, as amended, Hernandez. Health care coverage: prescription
drugs.

Existing law, the Knox-Keene Health Care Service Plan Act of 1975,
provides for the regulation of headth care service plans by the
Department of Managed Health Care and makes a willful violation of
the act a crime. Existing law provides for the regulation of health
insurers by the Department of Insurance. Commonly referred to as
utilization review, existing law governs the procedures that apply to
every health care service plan and health insurer that prospectively,
retrospectively, or concurrently reviews and approves, modifies, delays,
or denies, based on medical necessity, requests by providers prior to,
retrospectively, or concurrent with, the provision of health care services
to enrollees or insureds, as specified. Existing law requires every
prescribing provider, as defined, when requesting prior authorization
for prescription drug benefits, to submit a prior authorization form
developed jointly by the Department of Managed Health Care and the
Department of Insuranceto the health care service plan or health insurer,
and requires those plans and insurers to accept only those prior
authorization forms for prescription drug benefits. Existing law
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authorizes a prescribing provider to submit the form electronically to
the plan or insurer.

Thisbill would authorize the prescribing provider to additionally use
an electronic process devel oped specmcally for transmlttlng prior
authorization informatio
described-abeve-and that meets the National Council for Prescription
Drug Programs SCRIPT standard for electronic prior authorization
transactions. To the extent that the bill would thereby require plansand
insurers to accept that form of submission, the bill would expand the
scope of a crime and would impose a state-mandated local program.
The bill would specify that the provisions described above relating to
prior authorization for prescription drug benefits do not apply if a
contracted network physician group is delegated the financial risk for
the pharmacy or medical drug benefit by a health care service plan or
health insurer, if a contracted network physician group uses its own
internal prior authorization process rather than the health care service
plan’sor the health insurer’s prior authorization processfor itsenrollees
or insureds, or if a contracted network physician group is delegated a
utilization management function by the health care service plan or the
health insurer concerning any pharmacy or medical drug benefit,
regardless of the delegation of financial risk.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that reimbursement.

Thisbill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1367.241 of the Health and Safety Code
isamended to read:

1367.241. (a) Notwithstanding any otherprevisien-ef law, on
and after January 1, 2013, a health care service plan that provides
prescription drug benefits shall accept only the prior authorization
form developed pursuant to subdivision (c), or an electronic prior
authorization process described in subdivision (€), when requiring
prior authorization for prescription drug benefits. This section does
not apply in the event that a physician or physician group has been
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delegated the financial risk for prescription drugs by a health care
service plan and does not use a prior authorization process. This
section does not apply to a heath care service plan, or to its
affiliated providers, if the health care service plan owns and
operates its pharmacies and does not use a prior authorization
process for prescription drugs.

(b) If ahealth care service planfailsto utilize or accept the prior
authorization form, or fails to respond within two business days
upon receipt of a completed prior authorization request from a
prescribing provider, pursuant to the submission of the prior
authorization form developed as described in subdivision (c), or
an electronic prior authorization process described in subdivision
(e), the prior authorization request shall be deemed to have been
granted. The requirements of this subdivision shall not apply to
contracts entered into pursuant to Article 2.7 (commencing with
Section 14087.3), Article 2.8 (commencing with Section 14087.5),
Article 2.81 (commencing with Section 14087.96), or Article 2.91
(commencing with Section 14089) of Chapter 7 of, or Chapter 8
(commencing with Section 14200) of, Part 3 of Division 9 of the
Welfare and Institutions Code.

(c) On or before July 1, 2012, the department and the
Department of Insurance shall jointly develop a uniform prior
authorization form. Notwithstanding any other provision of law,
on and after January 1, 2013, or six months after the form is
developed, whichever islater, every prescribing provider shall use
that uniform prior authorization form, or an electronic prior
authorization process described in subdivision (€), to request prior
authorization for coverage of prescription drug benefits and every
health care service plan shall accept that form as sufficient to
request prior authorization for prescription drug benefits.

(d) The prior authorization form developed pursuant to
subdivision (c) shall meet the following criteria:

(1) Theform shall not exceed two pages.

(2) The form shall be made electronically available by the
department and the health care service plan.

(3) The completed form may also be electronically submitted
from the prescribing provider to the health care service plan.

(4) The department and the Department of Insurance shall
develop the form with input from interested parties from at least
one public meeting.
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(5) The department and the Department of Insurance, in
development of the standardized form, shall take into consideration
the following:

(A) Existing prior authorization forms established by thefederal
Centers for Medicare and Medicaid Services and the State
Department of Health Care Services.

(B) National standards pertaining to electronic prior
authorization.

(e) A prescribing provider may use an electronic prior
authorization system utilizing the standardized form described in
subdivision (c) or an electronic process devel oped specifically for
transmitti ng prlor authorlzatl on mformatl on+hat+seeﬁssteﬁt—w&h
R that meets
the Natlonal CounC|I for Prescrlptlon Drug Programs’ SCRIPT
standard for electronic prior authorization transactions.

(f) This section does not apply if any of the following occurs:

(1) A contracted network physician group is delegated the
financial risk for the pharmacy or medical drug benefit by ahealth
care service plan.

(2) A contracted network physician group usesits own internal
prior authorization processrather than the health care service plan’s
prior authorization process for plan enrollees.

(3) A contracted network physician group is delegated a
utilization management function by the health care service plan
concerning any pharmacy or medical drug benefit, regardless of
the delegation of financial risk.

(g) For purposes of this section, a* prescribing provider” shall
include a provider authorized to write a prescription, pursuant to
subdivision (a) of Section 4040 of the Business and Professions
Code, to treat a medical condition of an enrollee.

SEC. 2. Section 10123.191 of the Insurance Code is amended
to read:

10123.191. (a) Notwithstanding any other-prevision-of law,
on and after January 1, 2013, a headlth insurer that provides
prescription drug benefits shall utilize and accept only the prior
authorization form developed pursuant to subdivision (c), or an
electronic prior authorization process described in subdivision (e),
when requiring prior authorization for prescription drug benefits.

(b) If a hedth insurer fails to utilize or accept the prior
authorization form, or fails to respond within two business days
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upon receipt of a completed prior authorization request from a
prescribing provider, pursuant to the submission of the prior
authorization form developed as described in subdivision (c), or
an electronic prior authorization process described in subdivision
(e), the prior authorization request shall be deemed to have been
granted. The requirements of this subdivision shall not apply to
contracts entered into pursuant to Article 2.7 (commencing with
Section 14087.3), Article 2.8 (commencing with Section 14087.5),
Article 2.81 (commencing with Section 14087.96), or Article 2.91
(commencing with Section 14089) of Chapter 7 of, or Chapter 8
(commencing with Section 14200) of, Part 3 of Division 9 of the
Welfare and Institutions Code.

(c) On or before July 1, 2012, the department and the
Department of Managed Health Care shall jointly develop a
uniform prior authorization form. Notwithstanding any other
provision of law, on and after January 1, 2013, or six months after
the form is developed, whichever is later, every prescribing
provider shall use that uniform prior authorization form, or an
electronic prior authorization process described in subdivision (e),
to request prior authorization for coverage of prescription drug
benefitsand every health insurer shall accept that form as sufficient
to request prior authorization for prescription drug benefits.

(d) The prior authorization form developed pursuant to
subdivision (c) shall meet the following criteria:

(1) Theform shall not exceed two pages.

(2) The form shal be made electronically available by the
department and the health insurer.

(3) The completed form may also be electronically submitted
from the prescribing provider to the health insurer.

(4) The department and the Department of Managed Health
Care shall develop the form with input from interested partiesfrom
at least one public meeting.

(5) The department and the Department of Managed Health
Care, in development of the standardized form, shall take into
consideration the following:

(A) Existing prior authorization forms established by the federal
Centers for Medicare and Medicaid Services and the State
Department of Health Care Services.

(B) National standards pertaining to electronic prior
authorization.
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(e) A prescribing provider may use an electronic prior
authorization system utilizing the standardized form described in
subdivision (c) or an electronic process devel oped specifically for
transmitti ng prlor authorlzatl on mformatl on+hat+seeﬂssteﬁt—w&h
rd that meets
the Natl onal CounC|I for Prescrlptl on Drug Programs SCRIPT
standard for electronic prior authorization transactions.

(f) Thissection does not apply if any of the following occurs:

(1) A contracted network physician group is delegated the
financial risk for the pharmacy or medical drug benefit by ahealth
insurer.

(2) A contracted network physician group usesits own internal
prior authorization process rather than the health insurer’s prior
authorization process for the health insurer’s insureds.

(3) A contracted network physician group is delegated a
utilization management function by the health insurer concerning
any pharmacy or medical drug benefit, regardless of the del egation
of financial risk.

(9) For purposes of this section, a“ prescribing provider” shall
include a provider authorized to write a prescription, pursuant to
subdivision (a) of Section 4040 of the Business and Professions
Code, to treat amedical condition of an insured.

SEC. 3. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article X111 B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changesthe penalty
for acrime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of acrimewithin
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
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