AMENDED IN SENATE APRIL 6, 2015

SENATE BILL No. 289

Introduced by Senator Mitchell

February 23, 2015

An act to add Section 1374.14 to the Health and Safety Code, and to
add Section 10123.855 to the Insurance Code, relating to health care
coverage.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 289, as amended, Mitchell. Telephonic and electronic patient
management services.

Existing law, the Knox-Keene Health Care Service Plan Act of 1975,
provides for the licensure and regulation of health care service plans
by the Department of Managed Health Care and makes a willful
violation of the act acrime. Existing law also providesfor theregulation
of health insurers by the Insurance Commissioner. Existing law prohibits
a health care service plan or health insurer from requiring in-person
contact between a health care provider and a patient before payment is
made for covered services appropriately provided through telehealth,
which is defined to mean the mode of delivering health care services
viainformation and communication technologies, as specified.

This bill would require a health care service plan or ahealth insurer,
with respect to plan contracts and policiesissued, amended, or renewed
on or after January 1, 2016, to cover telephonic and electronic patient
management services, as defined, provided by a physician or
nonphysician health care provider and reimburse those services based
on their complexity and time expenditure. The bill would provide that
ahealth care service plan or ahealth insurer isnot required to reimburse
separately for specified telephonic or eectronic visits, including a
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telephonic or electronic visit provided as part of a bundle of services
reimbursed in a specified manner. Because a willful violation of the
bill’s requirements by a health care service plan would be acrime, this
bill would impose a state-mandated |ocal program.

The Cadlifornia Congtitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish proceduresfor making that reimbursement.

Thisbill would provide that no reimbursement isrequired by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

1 SECTION 1. Section 1374.14 isadded to the Health and Safety

2 Code, to read:

3 1374.14. (@) A hedlth care service plan shall, with respect to

4 plan contractsissued, amended, or renewed on or after January 1,

5 2016, cover telephonic and el ectronic patient management services

6 provided by aphysician or nonphysician health care provider and

7 reimburse those services based on their complexity and time

8 expenditure.

9 (b) Thissection shall not be construed to authorize ahealth care
10 serviceplanto requirethe use of telephonic and electronic patient
11 management services when the physician or nonphysician health
12 careprovider has determined that those services are not medically
13 appropriate.

14  (c) This section shall not be construed to alter the scope of
15 practice of aheath care provider or authorize the ddlivery of health
16 care services in a setting, or in a manner, that is not otherwise
17 authorized by law.

18  (d) All lawsregarding the confidentiality of health information
19 andapatient’srightsto hisor her medical information shall apply
20 to telephonic and electronic patient management services.

21 (e) Thissection shall not apply to apatient under thejurisdiction
22 of the Department of Corrections and Rehabilitation or any other
23 correctional facility.

24 (f) Notwithstanding subdivision (@), a health care service plan
25 shal not be required to reimburse separately for any of the
26 following:
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(1) A telephonicor electronic visit that isrelated to aservice or
procedure provided to an established patient within a reasonable
period of time prior to the telephonic or electronic visit, as
recognized by the American Medical Association, Current
Procedural Terminology codes.

(2) A telephonic or electronicvisit that leadsto arelated service
or procedure provided to an established patient within areasonable
period of time, or within an applicable postoperative period, as
recognized by the American Medical Association, Current
Procedural Terminology codes.

(3) A telephonic or electronic visit provided as part of abundle
of services for which reimbursement is provided for on a prepaid
basis, including capitation, or for which reimbursement is provided
for using an episode-based payment methodol ogy.

(4) A telephonic or electronic visit that is not initiated by the
established patient, or the parents or guardians of a minor who is
an established patient, or an established patient’s|egally recognized
health care decisionmaker.

(g9) Nothinginthissection shall be construed to prohibit ahealth
care service plan from requiring documentation reasonably relevant
to atelephonic or electronic visit, as recognized by the American
Medical Association, Current Procedural Terminology codes.

(h) For purposes of thissection, the following definitions apply:

(1) “Established patient” means a patient who, within three
yearsimmediately preceding the telephonic or electronic visit, has
received professional servicesfrom the provider or another provider
of the exact same specialty and subspeciaty who belongs to the
same group practice.

(2) “Nonphysician health care provider” meansaprovider, other
than a physician, who is licensed pursuant to Divison 2
(commencing with Section 500) of the Business and Professions
Code.

(3) “Telephonic and electronic patient management services’
means the use of electronic communication toolsto enabletreating
physiciansto eval uate and manage established patientsin amanner
that meets all of the following criteria:

(A) Be-Does not require-aface-to-face an in-person visit with
the physician or nonphysician health care provider.

(B) Are initiated by the established patient, the parents or
guardians of aminor who isan established patient, or an established
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patient's legally recognized health care decisonmaker. For
purposes of this section, “initiated by the established patient”
excludes avisit for which a provider or staff contacts a patient to
initiate a service.

(C) Are recognized by the American Medical Association,
Current Procedural Terminology codes.

SEC. 2. Section 10123.855 is added to the Insurance Code, to
read:

10123.855. (@) A health insurer shall, with respect to health
insurance policiesissued, anended, or renewed on or after January
1, 2016, cover telephonic and electronic patient management
services provided by a physician or nonphysician health care
provider and reimburse those services based on their complexity
and time expenditure.

(b) This section shall not be construed to authorize a health
insurer to require the use of telephonic and electronic patient
management services when the physician or nonphysician health
care provider has determined that those services are not medically
appropriate.

(c) This section shall not be construed to alter the scope of
practice of ahealth care provider or authorizethe delivery of health
care services in a setting, or in a manner, that is not otherwise
authorized by law.

(d) All lawsregarding the confidentiality of health information
and apatient’srightsto hisor her medical information shall apply
to telephonic and electronic patient management services.

(e) Thissection shall not apply to apatient under thejurisdiction
of the Department of Corrections and Rehabilitation or any other
correctional facility.

(f) Notwithstanding subdivision (a), a health insurer shall not
be required to reimburse separately for any of the following:

(1) A telephonic or electronic visit that isrelated to aservice or
procedure provided to an established patient within a reasonable
period of time prior to the telephonic or electronic visit, as
recognized by the American Medical Association, Current
Procedural Terminology codes.

(2) Atelephonicor electronic visit that leadsto arelated service
or procedure provided to an established patient within areasonable
period of time, or within an applicable postoperative period, as
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recognized by the American Medical Association, Current
Procedural Terminology codes.

(3) A telephonic or electronic visit provided as part of abundle
of services for which separate reimbursement is not consistent
with the American Medical Association, Current Procedural
Terminology codes.

(4) A telephonic or electronic visit that is not initiated by the
established patient, the parents or guardians of aminor who is an
established patient, or an established patient’s legally recognized
health care decisionmaker.

(g) Nothinginthissection shall be construed to prohibit ahealth
insurer from requiring documentation reasonably relevant to a
telephonic or electronic visit, as recognized by the American
Medical Association, Current Procedural Terminology codes.

(h) For purposesof this section, the following definitions apply:

(1) “Established patient” means a patient who, within the three
yearsimmediately preceding the telephonic or electronic visit, has
received professiona services from the provider, or another
provider of the exact same specialty and subspecialty who belongs
to the same group practice.

(2) “Nonphysician health care provider” meansaprovider, other
than a physician, who is licensed pursuant to Division 2
(commencing with Section 500) of the Business and Professions
Code.

(3) “Telephonic and electronic patient management services’
means the use of electronic communication toolsto enabletreating
physiciansto eval uate and manage established patientsin amanner
that meets al of the following criteria:

(A) Be-Does not require-aface-te-face an in-person visit with
the physician or nonphysician health care provider.

(B) Are initiated by the established patient, the parents or
guardians of aminor who isan established patient, or an established
patient’'s legally recognized hedth care decisionmaker. For
purposes of this section, “initiated by the established patient”
excludes avisit for which a provider or staff contacts a patient to
initiate a service.

(C) Are recognized by the American Medical Association,
Current Procedural Terminology codes.

SEC. 3. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article X111 B of the California Constitution because
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the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changesthe penalty
for acrime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of acrimewithin
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
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