AMENDED IN SENATE MAY 4, 2015

SENATE BILL No. 328

Introduced by Senator Hueso

February 23, 2015

An act to add Section 1940.8.5 to the Civil Code, relating to rental
property.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 328, as amended, Hueso. Landlords: notice of pesticide use.

Existing law regulatesthe hiring of dwelling units, as defined. Existing
law requires alandlord of aresidential dwelling unit to provide a new
tenant with certain disclosures, including, but not limited to, specified
notice from aregistered structural pest control company regarding the
use of pesticides at the dwelling unit if a contract for periodic pest
control service has been executed.

Thishbill would requirethelandlord or the landlord’s authorized agent,
as defined, to provide aedrrenttenant tenant, and any tenant of adjacent
units, with specified notice of the use of pesticides at the dwelling unit
if the landlord or authorized agent applies any pesticide without a
licensed structural pest control operator.

Thebill would requirethe posing of a similar notice at least 24 hours
prior to application of any pesticide to a common area without a
licensed structural pest control operator, unless the pest poses an
immediate threat to health and safety, in which case the notice would
be required to be posted as soon as practicable, but not later than one
hour after the pesticide is applied.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

1 SECTION 1. The Legidature finds and declares al of the
2 following:
3
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(a) Existing law requires licensed pest control operators to
provide to tenantsprierte-apesticideapphieation; advance written
notification that includes the pest to be targeted, the pesticide to
be used, the frequency of itsuse, and ahealth and safety statement.

)
(b) Landlords or—pFepeFty—managers—eemmeﬁlry authorized

agentsmay apply commerci ial pesticideswi thout using the serV| ces
of a licen

requirerment-for- structural pest control operator, as defined in
Section 8506 of the Business and Professions Code. There is no
requirement for landlords or authorized agents to notify tenants
when pesticides are applied-by-a-nenprefessional- to their unitsor
common areas.

SEC. 2. Section 1940.8.5 is added to the Civil Code, to read:

1940.8.5. (a) For purposesof thissection, thefollowing terms
have the following meanings:

(1) “Authorized agent” means an individual, organization, or
other entity that has entered into an agreement with a landlord to
act on the landlord’'s behalf in relation to the management of a
residential rental property.

(2) “Landlord” means an owner of residential rental property.

(3) “Pest” means a living organism that causes damage to
property or economic loss, or transmits or produces diseases.

(4) “ Pesticide” meansany substance, or mixture of substances,
that is intended to be used for controlling, destroying, repelling,
or mitigating any pest or organism.

(5) “Licensed structural pest control operator” has the same
meaning as “ structural pest control operator” as set forth in
Section 8506 of the Business and Professions Code.

(b) (1) A)yH-=aAlandlord or authorized agent that applies any
pesticide to a dwelling unit without a licensed structural pest

control—epeFa&eHhe—IaHde—eFau%heﬁ-zed—ageﬁt operator shall

provide, consistent with the requirements of-subparagraph(B);-an
affeeted paragraph (2), a tenant of that dwelling unit and a tenant

in each neighboring dwelling unit that could reasonably be
impacted by the pesticide use with written notice that contains, in
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nontechnical language and in a clear and coherent manner, the
following statements and information:

(A) The pest or pests to be controlled.

(B) The name and brand of the pesticide product proposed to
be used.

(C) “State law requires that you be given the following
information:

CAUTION — PESTICIDES ARE TOXIC CHEMICALS. The
Cdlifornia Department of Pesticide Regulation and the United
States Environmental Protection Agency—aHews allow the
unlicensed use of certain pesticides based on existing scientific
evidencethat there are no appreciablerisksif proper use conditions
are followed or that the risks are outweighed by the benefits. The
degree of risk depends upon the degree of exposure, so exposure
should be minimized.

If within 24 hours following application-yeu-experienee of a
pesticide, a person experiences symptoms similar to common
seasonal illness comparable to influenza,~eu the person should
contact-yeur-physician-or-tocal-peison-contrel-center a physician,
appropriate licensed health care provider, or the California Poison
Control System (telephone number).

For further information, contact any of thefollowing: for Health
Questions — the County Health Department (tel ephone number)
and for Regulatory Information — the Department of Pesticide

Regul ati on-{telephene-number)- (telephone number)”

()

(D) The approximate date, time, and frequency with which the
pesticide will be applied.

(E) Thefollowing notification:

“The approximate date, time, and frequency of this pesticide
application is subject to changeif a tenant in the unit the pesticides
will be applied waives the 24-hour waiting period”

B}

(2) Thetenant-must shall receive the notice at least-48 24 hours
prior to application of the pesticide in at least one of thefollowing

way’s.
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(A) First-class mail.

(i)

(B) Personal delivery.

(3) Upon receipt of written notification, the tenant may sign a
waiver to allow the landlord or authorized agent to apply a
pesticide at an agreed upon time within 24 hours.

(©) (1) Ifalandlord or authorized agent applies any pesticide
to a common area without a licensed structural pest control
operator, thelandlord or authorized agent shall post written notice
in a conspicuous place in the common area in which a pesticide
is to be applied that contains, in nontechnical language and in
clear and coherent manner, the following information:

(A) The pest or pests to be controlled.

(B) The name and brand of the pesticide product proposed to
be used.

(C) “Sate law requires that you be given the following
information:

CAUTION — PESTICIDES ARE TOXIC CHEMICALS. The
California Department of Pesticide Regulation and the United
Sates Environmental Protection Agency allow the unlicensed use
of certain pesticides based on existing scientific evidence that there
are no appreciable risks if proper use conditions are followed or
that the risks are outweighed by the benefits. The degree of risk
depends upon the degree of exposure, so exposure should be
minimized.

If within 24 hours following application of a pesticide, a person
experiences symptoms similar to common seasonal illness
comparable to influenza, the person should contact a physician,
appropriate licensed health care provider, or the California Poison
Control System (telephone number).

For further information, contact any of the following: for Health
Questions — the County Health Department (telephone number)
and for Regulatory Information — the Department of Pesticide
Regulation (telephone number).”

(D) The approximate date, time, and frequency with which the
pesticide will be applied.

(2) (A) The notice shall be posted at least 24 hours before a
pesticide application in a common area and shall remain posted
for at least 24 hours after the pesticide is applied.
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(B) Landlords and their authorized agents are not liable for
any notice removed from a common area without the knowledge
or consent of the landlord or authorized agent.

(C) If the pest poses an immediate threat to health and safety,
thereby making compliance with the 24-hour prior notice
requirements of subparagraph (A) unreasonable, a landlord or
authorized agent shall post the notification as soon as practicable,
but not later than one hour after the pesticide is applied.

(d) Nothing in this section abrogates the responsibility of a
registered structural pest control company to abide by the
notification requirements of Section 8538 of the Business and
Professions Code.

(e) Nothing in this section authorizes a landlord or authorized
agent to enter atenant’sdwelling unit in violation of Section 1954.
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