AMENDED IN ASSEMBLY AUGUST 18, 2016

SENATE BILL No. 1132

Introduced by Senator Galgiani

February 18, 2016

- i ‘ i add
and repeal Section 5500 2 of the Bus ness and Prof ioNs Code relating
to professions and vocations.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1132, as amended, Galgiani. Architects. architects-in-training.

The Architects Practice Act provides for licensing and regulation of
persons engaged in the practice of architecture by the California
ArchitectsBoard, which iswithin the Department of Consumer Affairs,
and defines the term “architect” for those purposes. That act requires
an applicant for licensure as an architect to, among other things, take
an examination. Existing regulations require an applicant for licensure
to take the Architect Registration Examination.
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thestata#—heerhaﬂeeHhedeFrﬁme&ef—ﬂﬂ—teﬁ% authorlzea person
to usethetitle” architect-intraining” while he or sheisenrolled in the
National Council of Architectural Registration Board's Architectural
Experience Program, as specified. The bill would prohibit the use of
an abbreviation or derivative of that title and would prohibit a person
from using that title to independently offer or provide services to the
public. The bill would authorize the board to disclose a person’s

98



SB 1132 —2—

authorization to use that title to a member of the public upon request.
The bill would provide that the use of that tittle in violation of these
provision may constitute unprofessional conduct and subject the user
of thetitleto administrative action, including, but not limited to, citation.
The bill would repeal this provision on January 1, 2020.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: ne-yes.
State-mandated local program: no.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 5500.2 is added to the Business and
Professions Code, to read:

5500.2. (a) A person may usethetitle architect-intraining”
while he or sheisenrolled in the National Council of Architectural
Registration Board's Architectural Experience Program as
specified in Divison 2 of Title 16 of the California Code of
Regulations.

(b) An  abbreviation or derivative of the title
“ architect-in-training” shall not be used.

(c) A person shall not use the title “ architect-in-training” to
independently offer or provide services to the public.

(d) Notwithstanding any other law, the board may disclose a
person’s authorization to use the title “ architect-in-training” to
a member of the public upon request.

(e) The use of the title “ architect-in-training” in violation of
this section may constitute unprofessional conduct and subject the
user of thetitleto administrative action, including, but not limited
to, citation, discipline, and denial of a license.

() Thissection shall remainin effect only until January 1, 2020,
and as of that date is repealed, unless a later enacted statute, that
is enacted before January 1, 2020, deletes or extends that date.
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