AMENDED IN SENATE MARCH 28, 2016

SENATE BILL No. 1420

Introduced by Senator Mendoza

February 19, 2016

tnterschelastic-athleties-An act to add Article 19.5 (comménci ng with
Section 8430) to Chapter 2 of Part 6 of Divison 1 of Title 1 of the
Education Code, relating to child care.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1420, asamended, Mendoza. Hatersehotestic-athieties-Child care
and development: occupational health and safety training.

Existing federal law, the Child Care and Development Block Grant
Act of 1990, which isadministered by the Sate Department of Education
in California, requires that a state plan include requirements that
specified child care providers receive minimum health and safety
training relating to, among other things, the prevention and control of
infectious diseases and the handling and storage of hazardous materials
in order to receiving funding for child care.

Existing law, the California Child Day Care Facilities Act, provides
for the licensure and regulation of child day care facilities by the Sate
Department of Social Services. Existing law, the Child Care and
Development Services Act, administered by the State Department of
Education, requires the Superintendent of Public Instruction to
administer child care and devel opment programsthat offer a full range
of services for eligible children from infancy to 13 years of age,
including, among others, resource and referral programs, alternative
payment programs, and family child care home education networks.
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Thishill would, effective July 1, 2017, require a caregiver, as defined,
to attend a one-time, two-hour training on occupational health and
safety risks specific to the child care profession, and on how to identify
and avoid those risks. The bill would require the State Department of
Education, in consultation with the State Department of Public Health
and child care caregivers, to develop the curriculum for the training,
which is required to include, among other things, a discussion of
specified risks, including chemical and biological hazards. The hill
would also require the department to contract with an entity to provide
the occupational health and safety training and to compensate a
caregiver for hisor her time for attending the training.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: ne-yes.
State-mandated local program: no.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. The Legidlature finds and declares all of the
following:

(a) Improving occupational health and safety in all lines of work
isapriority for the State of California, and that focus should extend
to child care caregivers.

(b) Child care caregivers are at risk for occupational health
and safety risks on thejob, including fromtoxic chemicals, illness,
stress, and physical hazards such aslifting and bending. According
to the Bureau of Labor Satistics, child care workers have
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musculoskeletal injury rates comparable to those of industrial
truck and tractor operatorsand construction equipment operators.

(c) The federal Child Care and Development Block Grant Act
of 1990 (CCDBG) (42 U.S.C. Sec. 9857 et. seq) was reauthorized
in 2014 (Public Law 113-186). The changesto the CCDBG include
a requirement that caregivers complete preservice or orientation
training on topics including infectious disease prevention and
control, building and physical premises safety, emergency
preparedness and disaster response, and handling/storage of
hazardous materials and disposal of biocontaminants. Requiring
caregivers to complete occupational health and safety training
will satisfy several of the new CCDBG health and safety
requirements and will also help caregiverswith child devel opment
permits satisfy the 105 hours of professional growth activities
necessary to renew their permits. The training will also improve
health and safety for caregiversand the childrenintheir care, and
will therefore benefit the families of the children served and the
economy of the state.

SEC. 2. Article 19.5 (commencing with Section 8430) isadded
to Chapter 2 of Part 6 of Division 1 of Title 1 of the Education
Code, to read:

Article 19.5. Child Care Caregiver Occupational Health and
Safety Training Act

8430. This article may be known and cited as the Child Care
Caregiver Occupational Health and Safety Training Act.

8431. As used in this article, the following terms have the
following meanings:

(a) “Caregivers’ meanslicensed caregiversand license-exempt
caregivers.

(b) “ Department” means the State Department of Education.

(c) “Licensed caregiver” means a person who works directly
with children and is a child care provider, an administrator, or
an employee of a licensed child day care facility.

(d) “License-exempt caregiver” means a person who works
directly with children under a publicly funded child care program,
and is a child care provider who is exempt from licensing
requirements pursuant to Section 1596.792 of the Health and Safety
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Code, or the employee of such a child care provider, but excludes
caregivers who are the relatives of the children they care for.

(e) “Publicly funded child care program” means a program
administered by the State Department of Education, the Sate
Department of Social Services, or another department, agency, or
political subdivision of the state, including, but not limited to, child
care voucher programs, the California State Preschool Program,
child care center contracts and programs established subsequent
to the passage of this article, to subsidize early learning and care
for children, but not including the public education system.

8432. (a) A caregiver shall attend a one-time, two-hour
training on occupational health and safety risks specific to the
child care profession, and on how to identify and avoid those risks.

(b) Acaregiver shall berequired to completethistraining within
two years of when the training isfirst offered pursuant to this act,
or within three months of the caregiver beginning to care for
children in a licensed child day care facility, whichever occurs
later.

(c) Thetraining shall include all of the following:

(1) Adiscussion of all of the following risks and how the risks
can be identified and minimized in a child care setting:

(A) Chemical and biological hazards.

(B) Infectious disease.

(C) Physical hazards and stress.

(2) Small-group and large-group discussion.

(3) An opportunity for a caregiver to learn from current child
care professionals.

(4) Presentationsby associationsor organizationsof child care
caregivers about their professional development offerings for
caregivers, upon approval by the department.

(5) An opportunity for a caregiver to give feedback on the
training he or she has received.

(d) The Sate Department of Education shall, in consultation
with the State Department of Public Health and child care
caregivers, develop the curriculumfor the training.

() The department shall compensate a caregiver for hisor her
time for attending the training established in this article.

(f) The department shall contract with an entity to provide the
occupational health and safety training required in this article
throughout the state. Based on a competitive process, the
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department shall select an entity that meets all of the following
requirements:

(1) Has experience providing occupational health and safety
trainings, as described in this article, to caregivers.

(2) Trainscaregiversto givethetraining required by thisarticle
to other caregivers.

(3) Wil provide periodic updates on health and safety matters
to caregivers who have completed the training.

(g) The department shall, on a monthly basis, provide lists of
the caregivers who have attended the training and of those who
arerequired to attend the training, but have not yet attended, and
their contact information, to the entity selected to provide the
training, to enable the entity to provide periodic updatesto affected
caregivers on health and safety issues and other educational
information.

(h) The department and the entity it selects to provide the
training shall comply with the Dymally-Alatorre Bilingual Services
Act (Chapter 17.5 (commencing with Section 7290) of Division 7
of Title 1 of the Government Code), which includes, among
alternative communication options, providing the same type of
training materials in any non-English language spoken by a
substantial number of member s of the public whom the department
Serves.

8433. Thisarticle shall take effect July 1, 2017.
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