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AMENDED IN ASSEMBLY MAY 15, 1995

CALIFORNIA LEGISLATURE—1995–96 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 236

Introduced by Assembly Member Horcher

February 2, 1995

An act to add Article 2.7 (commencing with Section 53045)
to Chapter 1 ���� ������������  ���� 
������� 	���
�� ��� �������
� of Part 1 of Division 2 of Title 5 of the Government Code,
relating to public officers.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 236, as amended, Horcher. Public officials.
Existing statutory law in specified circumstances prohibits

an employee of a local public entity from being elected or
appointed to the governing board of that public entity.

This bill would provide that an employee of a local public
entity �����!, as defined, may not be sworn into office as an
elected or appointed member of the governing board
������������ ���!�� ��� �������� of that local public entity� �����!
unless he or she resigns as an employee. The bill would
provide that if the employee does not resign, the employment
shall automatically terminate upon his or her being sworn into
office.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.
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���� %�$%!�� $�� (��� �(�(�� $�� ��! �$&# �� �$� �#��(� �'� �$!!$+'�

SECTION 1. Article 2.7 (commencing with Section
53045) is added to Chapter 1 ��
� ��$""�#� #�� + (�
���( $#� �
		���  '� ������ ($� ���%(�&� 	 of Part 1 of Division
2 of Title 5 of the Government Code, to read:

Article 2.7. Local Public Entity Employees

53045. An employee of a local public entity, as defined
in Section 53040,

�&( �!�� ��
�.�! � � ! (,� �$&� ��� ��

�
		��.���-�#� �"%!$,��� $�� �� !$��!� ���#�, may not be
sworn into office as an elected or appointed member of
the governing board !�� '!�( *�� �$�, of that local public
entity ���#�, unless he or she resigns as an employee. If
the employee does not resign, the employment shall
automatically terminate upon his or her being sworn into
office.

For
���-�$& any individual who is an employee of a local

public entity� ���#�, and an elected or appointed
member of that local public entity’s governing board
���#�,�'� !�� '!�( *�� �$�, prior to January 1, 1996, this
section shall apply when he or she is reelected or
reappointed, on or after January 1, 1996, as a member of
the local public entity’s governing board.

This article shall not be construed to preempt Section
35107 of the Education Code. ���#�,�'� !�� '!�( *�� �$�,�

�
		����.�� '� �&( �!�� '��!!� #$(� ��� �$#'(&)��� ($� %&��"%(
���( $#'� 
����� �#�� �	��
� $�� (��� ��)��( $#� �$���

�
		��	�.�$&� %)&%$'�'� $�� (� '� �&( �!��� (��� �$!!$+ #�
��� # ( $#'� �%%!,�

���-���$��!� ���#�,��� "��#'� �� � (,�� �$)#(,�� � (,� �#�
�$)#(,�� � '(& �(�� ")# � %�!� $&� %)�! �� �$&%$&�( $#�� %$! ( ��!
')�� * ' $#�� $&� $(��&� %)�! �� ���#�,� $�� (��� '(�(��

���-����� '!�( *�� �$�,��� "��#'� (��� �$�&�� $�� ')%�&* '$&'
$�� �� �$)#(,�� (��� � (,� �$)#� !� $�� �� � (,�� $&� (��� �$*�&# #�
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