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CALIFORNIA LEGISLATURE—1995-96 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 236

Introduced by Assembly Member Granlund

February 2, 1995

An act to add Article 1.8 (commencing with Section 53227)
to Chapter 2 of Part 1 of Division 2 of Title 5 of the
Government Code, relating to public officers.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

AB 236, as amended, Granlund. Public officials.

Existing statutory law in specified circumstances prohibits
an employee of a local public entity from being elected or
appointed to the governing board of that public entity.

This bill would provide that an employee of a local agency,
as defined, may not be sworn into office as an elected or
appointed member of the legislative body, as defined, of that
local agency unless he or she resigns as an empldyreebill
would not apply to a volunteer firefighter who does not
receive a salary. The bill would provide that if the employee
does not resign, the employment shall automatically
terminate upon his or her being sworn into office.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

96



AB 236 —2—

OCOoO~NOOITPA~WNPE

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Article 1.8 (commencing with Section
53227) is added to Chapter 2 of Part 1 of Division 2 of Title
5 of the Government Code, to read:

Article 1.8. Eligibility for Office

53227. (a) An employee of a local agency may not be
sworn into office as an elected or appointed member of
the legislative body of that local agency unless he or she
resigns as an employee. If the employee does not resign,
the employment shall automatically terminate upon his
or her being sworn into office.

(b) For any individual who is an employee of a local
agency and an elected or appointed member of that local
agency’s legislative body prior to January 1, 1996, this
section shall apply when he or she is reelected or
reappointed, on or after January 1, 1996, as a member of
the local agency’s legislative body.

(c) This section does not apply to any volunteer
firefighter who does not receive a salary.

53227.1. This article shall not be construed to preempt
Sections 35107 and 72103 of the Education Code.

53227.2. For purposes of this article, the following
definitions apply:

(a) “Local agency” means a city—eeuntycity and
county, district, municipal or public corporation, political
subdivision, or other public agency of the state.

(b) “Legislative body” means the board of supervisors
of a city and county, the city council of a city, or the
governing body of a district, municipal or public
corporation, political subdivision, or other public agency
of the state.
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