
96

AMENDED IN SENATE JUNE 12, 1995

AMENDED IN ASSEMBLY MAY 17, 1995

AMENDED IN ASSEMBLY MARCH 27, 1995

CALIFORNIA LEGISLATURE—1995–96 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 645

Introduced by Assembly Member Frusetta

February 21, 1995

An act to amend Section 25205.2 of the Health and Safety
Code, relating to hazardous waste.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 645, as amended, Frusetta. Hazardous waste facilities:
fees.

Existing law requires each operator of a hazardous waste
facility to pay the State Board of Equalization a facility fee for
each reporting period, for deposit in the Hazardous Waste
Control Account in the General Fund, and authorizes the
funds in the account to be expended, upon appropriation by
the Legislature, for specified purposes, including for
expenditure by the Department of Toxic Substances Control
to administer a hazardous waste control program and the
Carpenter-Presley-Tanner Hazardous Substance Account
Act.

Under existing law, a person is entitled to a refund of the
facility fees if the person ceased actual treatment, storage, or
disposal of hazardous waste before January ���� 1, 1986,
�
��
��� 	��������� ������� ��� ��������� ���
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facility fees for any reporting period after that date pursuant
to a decision of the board, and filed a claim for refund of those
fees on or before January 1, 1994.

This bill would limit the refund to hazardous waste
generated onsite and would additionally entitle a person to a
refund of those fees if the person paid those fees after
protesting the validity of the fee assessment to a tax auditor
of the board ��	��
��� ����� ���� ������������ ����� ���� ���� ���
���
� ��������� ��� �� ����
� 
�	������� �� �����
� ���
� ��� �� ������
����� ��
��
� ��� ������ 
�������
� �������� ��� ������� 	������ ����
����
� ���� ���� ��������.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

���� ������� ��� ���� ������ ��� ����������� 
�� ���	�� ��� ��������

SECTION 1. Section 25205.2 of the Health and Safety
Code is amended to read:

25205.2. (a) Except as provided in subdivisions (c),
(e), (f), (h), and (i), in addition to the fees specified in
Section 25174.1, each operator of a facility shall pay a
facility fee for each reporting period, or any portion
thereof, to the board based on the size and type of the
facility, as specified in Section 25205.4. On or before
January 31 of each calendar year, the department
annually shall notify the board of all known facility
operators by facility type and size. The department shall
also notify the board of any operator who is issued a
permit or grant of interim status within 30 days from the
date that a permit or grant of interim status is issued to the
operator. The fee specified in this section does not apply
to facilities exempted pursuant to Section 25205.12.

(b) The board shall deposit all fees collected pursuant
to subdivision (a) in the Hazardous Waste Control
Account in the General Fund. The fees so deposited may
be expended by the department, upon appropriation by
the Legislature, for the purposes specified in subdivision
(b) of Section 25174.

(c) Notwithstanding subdivision (a), a person who is
issued a variance by the department from the
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requirement of obtaining a hazardous waste facilities
permit or grant of interim status is not subject to the fee,
for any reporting period following the reporting period
in which the variance was granted by the department.

(d) Operators subject to facility fee liability pursuant
to this section shall pay the following amounts:

(1) The operator shall pay the applicable facility fee
for each reporting period in which the facility actually
engaged in the treatment, storage, or disposal of
hazardous waste.

(2) The operator shall pay the applicable facility fee
for one additional reporting period immediately
following the final reporting period in which the facility
actually engaged in that treatment or storage. For the
1994 reporting period and thereafter, the facility’s size for
that additional reporting period shall be deemed to be the
largest size at which the facility has ever been subject to
the fee. If the department previously approved a unit or
portion of the facility for a variance, closure, or
permit-by-rule, the facility’s size for that reporting period
shall be deemed to be its largest size since the department
granted the approval.

(3) The operator of a disposal facility shall pay twice
the applicable facility fee for one additional reporting
period immediately following the final reporting period
in which the facility actually engaged in disposal of
hazardous waste.

(4) For the 1994 reporting period and thereafter, a
facility shall not be deemed to have stopped treating,
storing, or disposing of hazardous waste unless the facility
has actually ceased that activity and has notified the
department of its intent to close.

(5) If the reporting period which immediately
followed the final reporting period in which a facility
actually engaged in the treatment, storage, or disposal of
the hazardous waste was the six-month period from July
1, 1991, through December 31, 1991, the operator shall be
subject to twice the fee otherwise applicable to that
operator for that reporting period under paragraphs (2)
and (3).
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(e) No facility shall be subject to a facility fee for
treatment, storage, or disposal, if that activity ceased
before July 1, 1986, and if the fee for the activity was not
paid prior to January 1, 1994.

(f) Notwithstanding any other provision of this
section, a person who ceased actual treatment, storage, or
disposal of hazardous waste, generated onsite $��!���
������!��� �� �!�� ��� �����#��� ����� ��� �!�, before July 1,
1986, and who paid facility fees for any reporting period
after that date either pursuant to a decision of the State
Board of Equalization or after protesting the validity of
the fee assessment to a tax auditor of the State Board of
Equalization pursuant to Part 22 (commencing with
Section 43001) of Division 2 of the Revenue and Taxation
Code, and who filed a claim for refund of those fees on or
before January 1, 1994, shall be entitled to a refund of
those amounts. !��!� ��!���  ����� ��� ��!�!���� !�� �� ���"��� ��
!�� �� ���"�! � ��� !��� ��� ��� ���! � ��!�� ��� !��� �����$���
�����!��� 


���'���� ��� ��� ������ �� ������ ���� ���"��� ��� ��� ������
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���'���� ���� $� � ��!���� ����� �"� "��!� !�� �� ���� ���� ��
!��� �!�!�� ������ ��� ��"���&�!����� ���� ��� !��� $� !�� $� 
������!���  ����%� �� �!��� !��� ��� ��� ���� � �� !����%� ������ ���
���� ��%���! �

(g) Facility operators who treated, stored, or disposed
of hazardous waste on or after July 1, 1986, shall be subject
to the provisions of this section which were in effect prior
to January 1, 1994, as to payments which their operators
made prior to January 1, 1994. The operators shall be
subject to subdivision (d) as to any other liability for the
facility fee.

(h) A treatment facility is not subject to the facility fee
established pursuant to this section, if the facility engages
in treatment exclusively to accomplish a removal or
remedial action or a corrective action in accordance with
an order issued by the Environmental Protection Agency
pursuant to the federal act or in accordance with an order
issued by the department pursuant to Section 25187, if the
facility was put in operation solely for purposes of
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complying with that order. The department shall instead
assess a fee for that facility for the actual time spent by the
department for the inspection and oversight of that
facility. The department shall base the fee on the
department’s work standards and shall assess the fee on
an hourly basis.

(i) Notwithstanding subdivision (a), a facility
operating pursuant to a standardized permit or grant of
interim status, as specified in Section 25201.6, is exempt
from the annual facility fee imposed by this section for a
period of time equal to the number of years that the
facility lawfully operated prior to September 21, 1993,
pursuant to a hazardous waste facilities permit or other
grant of authorization and paid facility fees for the
operation of the facility pursuant to this section.
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