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Assembly Bill No. 790

CHAPTER 89

An act amend Section 35160.5 of the Education Code, relating to
school districts.

[Approved by Governor July 5, 1995. Filed with
Secretary of State July 6, 1995.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 790, Cannella. School district: intradistrict attendance
policies.

Existing law requires the governing board of each school district,
as a condition for receipt of school apportionments from the state
school fund, to adopt, on or before July 1, 1994, rules and regulations
establishing a policy of open enrollment within the district for
residents of the district. Existing law specifies that the policy shall
contain certain elements, including a selection policy for any school
that receives requests for admission in excess of the capacity of the
school that ensures that selection of pupils to enroll in the school is
made through a random, unbiased process. Existing law sets forth
certain elements that may be included in the policy, such as a
provision that schools receiving requests for admission shall give
priority for attendance to siblings of children already in attendance
in that school.

This bill would specify that the elements that may be included in
a policy may be included notwithstanding the requirement that the
policy contain a selection policy for any school that receives requests
for admission in excess of the capacity of the school that ensures that
selection of pupils to enroll in the school is made through a random,
unbiased process. The bill would also authorize a school district to
include in a policy a process by which the school district informs
parents or guardians that certain schools or grade levels within a
school are currently, or are likely to be, at capacity, and, therefore,
those schools or grade levels are unable to accommodate any new
pupils under the open enrollment policy.
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SECTION 1. Section 35160.5 of the Education Code is amended
to read:

35160.5. (a) On or before December 1, 1984, the governing
board of each school district shall, as a condition for the receipt of
school apportionments from the State School Fund, adopt rules and
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regulations establishing school district policies as they relate to the
following:

(1) Certification that personnel assigned to evaluate teachers
have demonstrated competence in instructional methodologies and
evaluation for teachers they are assigned to evaluate. The
determination of whether school personnel meet the district’s
adopted policies shall be made by the governing board.

(2) The establishment of district policies ensuring that each
probationary certificated employee is assigned to a school within the
district with assurances that his or her status as a new teacher and his
or her potential needs for training, assistance, and evaluations will be
recognized by the district.

(3) The establishment of policies and procedures that parents or
guardians of pupils enrolled in the district may use to present
complaints regarding employees of the district. These policies and
procedures shall provide for appropriate mechanisms to respond to,
and where possible, to resolve the complaints.

(b) The governing board of each school district that maintains one
or more schools containing any of grades 7 to 12, inclusive, shall, as
a condition for the receipt of an inflation adjustment pursuant to
Section 42238.1, establish a school district policy regarding
participation in extracurricular and cocurricular activities by pupils
in grades 7 to 12, inclusive. The criteria, which shall be applied to
extracurricular and cocurricular activities, shall ensure that pupil
participation is conditioned upon satisfactory educational progress in
the previous grading period. Pupils who are eligible for differential
standards of proficiency pursuant to subdivision (d) of Section 51215
are covered by this section consistent with that subdivision. No
person shall classify a pupil as eligible for differential standards of
proficiency pursuant to subdivision (d) of Section 51215 for the
purpose of circumventing the intent of this subdivision.

(1) For purposes of this subdivision, ‘‘extracurricular activity’’
means a program that has all of the following characteristics:

(A) The program is supervised or financed by the school district.
(B) Pupils participating in the program represent the school

district.
(C) Pupils exercise some degree of freedom in either the

selection, planning, or control of the program.
(D) The program includes both preparation for performance and

performance before an audience or spectators.
(2) For purposes of this subdivision, an ‘‘extracurricular activity’’

is not part of the regular school curriculum, is not graded, does not
offer credit, and does not take place during classroom time.

(3) For purposes of this subdivision, a ‘‘cocurricular activity’’ is
defined as a program that may be associated with the curriculum in
a regular classroom.



Ch. 89— 3 —

96

(4) Any teacher graded or required program or activity for a
course that satisfies the entrance requirements for admission to the
California State University or the University of California, is not an
extracurricular or cocurricular activity as defined by this section.

(5) For purposes of this subdivision, ‘‘satisfactory educational
progress’’ shall include, but not be limited to, the following:

(A) Maintenance of minimum passing grades, which is defined as
at least a 2.0 grade point average in all enrolled courses on a 4.0 scale.

(B) Maintenance of minimum progress toward meeting the high
school graduation requirements prescribed by the governing board.

(6) For purposes of this subdivision, ‘‘previous grading period’’
does not include any grading period in which the pupil was not in
attendance for all, or a majority of, the grading period due to absences
excused by the school for reasons such as serious illness or injury,
approved travel, or work. In that event, ‘‘previous grading period’’
is deemed to mean the grading period immediately prior to the
grading period or periods excluded pursuant to this paragraph.

(7) A program that has, as its primary goal, the improvement of
academic or educational achievements of pupils is not an
extracurricular or cocurricular activity as defined by this section.

(8) The governing board of each school district may adopt, as part
of its policy established pursuant to this subdivision, provisions that
would allow a pupil who does not achieve satisfactory educational
progress, as defined in paragraph (4), in the previous grading period
to remain eligible to participate in extracurricular and cocurricular
activities during a probationary period. The probationary period
shall not exceed one semester in length, but may be for a shorter
period of time, as determined by the governing board of the school
district. A pupil who does not achieve satisfactory educational
progress, as defined in paragraph (4), during the probationary period
shall not be allowed to participate in extracurricular and cocurricular
activities in the subsequent grading period.

(9) Nothing in this subdivision shall preclude the governing board
of a school district from imposing a more stringent academic standard
than that imposed by this subdivision. If the governing board of a
school district imposes a more stringent academic standard, the
governing board shall establish the criteria for participation in
extracurricular and cocurricular activities at a meeting open to the
public pursuant to Section 35145.

The governing board of each school district shall annually review
the school district policies adopted pursuant to the requirements of
this section.

(c) (1) On or before July 1, 1994, the governing board of each
school district shall, as a condition for the receipt of school
apportionments from the state school fund, adopt rules and
regulations establishing a policy of open enrollment within the
district for residents of the district. This requirement does not apply
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to any school district that has only one school or any school district
with schools that do not serve any of the same grade level.

(2) The policy shall include all of the following elements:
(A) It shall provide that the parents or guardian of each schoolage

child who is a resident in the district may select the schools the child
shall attend, irrespective of the particular locations of his or her
residence within the district, except that school districts shall retain
the authority to maintain appropriate racial and ethnic balances
among their respective schools at the school districts’ discretion or as
specified in applicable court-ordered or voluntary desegregation
plans.

(B) It shall include a selection policy for any school that receives
requests for admission in excess of the capacity of the school that
ensures that selection of pupils to enroll in the school is made through
a random, unbiased process that prohibits an evaluation of whether
any pupil should be enrolled based upon his or her academic or
athletic performance. For purposes of this subdivision, the governing
board of the school district shall determine the capacity of the schools
in its district. However, school districts may employ existing entrance
criteria for specialized schools or programs if the criteria are
uniformly applied to all applicants. This subdivision shall not be
construed to prohibit school districts from using academic
performance to determine eligibility for, or placement in, programs
for gifted and talented pupils established pursuant to Chapter 8
(commencing with Section 52200) of Part 28.

(C) It shall provide that no pupil who currently resides in the
attendance area of a school shall be displaced by pupils transferring
from outside the attendance area.

(3) Notwithstanding the requirement of subparagraph (B) of
paragraph (2) that the policy include a selection policy for any school
that receives requests for admission in excess of the capacity of the
school that ensures that the selection is made through a random,
unbiased process, the policy may include any of the following
elements:

(A) It may provide that special circumstances exist that might be
harmful or dangerous to a particular pupil in the current attendance
area of the pupil, including, but not limited to, threats of bodily harm
or threats to the emotional stability of the pupil, that serve as a basis
for granting a priority of attendance outside the current attendance
area of the pupil. A finding of harmful or dangerous special
circumstances shall be based upon either of the following:

(i) A written statement from a representative of the appropriate
state or local agency, including, but not limited to, a law enforcement
official or a social worker, or properly licensed or registered
professionals, including, but not limited to, psychiatrists,
psychologists, or marriage, family and child counselors.
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(ii) A court order, including a temporary restraining order and
injunction, issued by a judge.

A finding of harmful or dangerous special circumstances pursuant
to this subparagraph may be used by a school district to approve
transfers within the district to schools that have been deemed by the
school district to be at capacity and otherwise closed to transfers that
are not based on harmful or dangerous special circumstances.

(B) It may provide that any pupil attending a school prior to July
1, 1994, may be considered a current resident of that school for
purposes of this section until the pupil is promoted or graduates from
that school.

(C) It may provide that no pupil who was on a waiting list for a
school or specialized program, on or before July 1, 1994, pursuant to
a then-existing district policy on transfers within the district, shall be
displaced by pupils transferring after July 1, 1994, from outside the
attendance area, as long as the continued maintenance on a waiting
list remains consistent with the former policy.

(D) It may provide that schools receiving requests for admission
shall give priority for attendance to siblings of children already in
attendance in that school.

(E) It may include a process by which the school district informs
parents or guardians that certain schools or grade levels within a
school are currently, or are likely to be, at capacity and, therefore,
those schools or grade levels are unable to accommodate any new
pupils under the open enrollment policy.

(4) It is the intent of the Legislature that, upon the request of the
pupil’s parent or guardian and demonstration of financial need, each
school district provide transportation assistance to the pupil to the
extent that the district otherwise provides transportation assistance
to pupils.
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