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Assembly Bill No. 1260

CHAPTER 639

An act to amend Sections 5027, 5036, and 5053 of, and to repeal and
add Section 5009 to, the Business and Professions Code, relating to
accountants.

[Approved by Governor September 19, 1996. Filed
with Secretary of State September 19, 1996.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1260, Machado. State Board of Accountancy: licensees.
Under existing law, the State Board of Accountancy is authorized

to prepare a printed register that contains specified information,
including an alphabetical list of the names, certificate numbers,
business connections and addresses of all certified public accountants
whose permits are in full force and effect, an alphabetical list of the
names of the partnerships of certified public accountants whose
permits are in full force and effect, an alphabetical list of the names,
permit numbers, business connections and addresses of all public
accountants whose permits are in full force and effect, and an
alphabetical list of the partnerships practicing public accountancy
whose permits are in full force and effect. This register is required to
be mailed to those persons listed, and to other persons or concerns
as the board, in its discretion, determines is for the public welfare.

This bill would repeal this provision and instead require the board
to compile and maintain, or have compiled and maintained on its
behalf, a register of licensees that contains information that the board
determines is necessary for the purposes for which the board was
established. The bill would require the board to make the register
available to any licensee and to the public.

Existing law provides that the board must prescribe basic
requirements for continuing education.

This bill would specify the continuing education requirements for
several categories of licensees.

Existing law provides that when any statute requires preparation
of specified documents by certified public accountants, the
requirement shall be construed to require preparation by public
accountants or certified public accountants.

This bill would instead require preparation by a licensee or
licensees with a valid permit to practice public accountancy.

Under existing law, a person who is not a certified public
accountant or public accountant may serve as an employee of, or an
assistant to, a certified public accountant or public accountant or
partnership composed of certified public accountants or public
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accountants holding a permit to practice, if the employee or assistant
works under the control and supervision of a certified public
accountant, or a public accountant authorized to practice public
accountancy, or a corporation permitted to continue its practice
under its corporate form and arrangement, and if the employee or
assistant does not issue any statement over his or her name.

This bill would recast the above provision to authorize those
persons to serve as employees of, or assistants to, a corporation
composed of certified public accountants or public accountants
under the above conditions, if under the control and supervision of
a certified public accountant, or a public accountant authorized to
practice accountancy.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 5009 of the Business and Professions Code
is repealed.

SEC. 2. Section 5009 is added to the Business and Professions
Code, to read:

5009. The board shall compile and maintain, or may have
compiled and maintained on its behalf, a register of licensees that
contains information that the board determines is necessary for the
purposes for which the board was established. The board shall make
the register available to any licensee and to the public.

SEC. 3. Section 5027 of the Business and Professions Code is
amended to read:

5027. The board shall by regulation prescribe, amend, or repeal
rules including, but not limited to, all of the following:

(a) A definition of basic requirements for continuing education.
(b) A licensee who plans, directs, or approves any financial or

compliance audit report on any governmental agency shall complete
a minimum of 24 hours of qualifying continuing education in the area
of governmental accounting and auditing or related subjects during
the two-year license renewal period.

(c) A licensee who provides audit, review, other attestation
services, or issues compiled financial statement reports shall, during
the two-year license renewal period, complete a minimum of 24
hours of qualifying continuing education in the area of accounting
and auditing related to reporting on financial statements.

(d) A licensee with a valid permit to practice public accountancy
shall, within a six-year period, complete a continuing education
course on the provisions of this chapter and the rules of professional
conduct.

(e) A licensee on inactive status shall complete the continuing
education course required by subdivision (d) prior to reentering
public practice.
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(f) A delineation of qualifying programs for maintaining
competency.

(g) A system of control and compliance reporting.
In exercising its power under this section for the interests of

consumer protection, the board shall establish standards which will
assure reasonable currency of knowledge as a basis for a high
standard of practice by licensees. The standards shall be established
in a manner to assure that a variety of alternatives are available to
licensees to comply with the continuing education requirements for
renewal of licenses and taking cognizance of specialized areas of
practice.

SEC. 4. Section 5036 of the Business and Professions Code is
amended to read:

5036. Whenever any statute requires that any reports, financial
statements, and other documents for any department, division,
board, commission, or agency of this state be prepared by certified
public accountants, the requirement shall be construed to mean a
licensee or licensees with a valid permit to practice public
accountancy.

SEC. 5. Section 5053 of the Business and Professions Code is
amended to read:

5053. Nothing contained in this chapter precludes a person who
is not a certified public accountant or public accountant from serving
as an employee of, or an assistant to, a certified public accountant or
public accountant or partnership or a corporation composed of
certified public accountants or public accountants holding a permit
to practice pursuant to the provisions of this chapter if the employee
or assistant works under the control and supervision of a certified
public accountant, or a public accountant authorized to practice
public accountancy pursuant to the provisions of this chapter and if
the employee or assistant does not issue any statement over his or her
name.

This section does not apply to an attorney at law in connection with
his or her practice.
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