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CALIFORNIA LEGISLATURE—1995–96 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2187

Introduced by Assembly Member Conroy

February 7, 1996

An act to amend Section 19997.6 of, and to repeal Section
19781 of, the Government Code, relating to the state civil
service.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2187, as introduced, Conroy. State civil service:
military service.

Existing law provides to persons in military service various
rights and benefits with respect to civil service employment
lists, examinations, reinstatement, and seniority. Existing law
prohibits these rights and benefits from being extended to or
being granted to a person who, after January 1, 1956,
voluntarily requests and obtains an extension of his or her
original term of military service, or who was on an indefinite
tour of duty or on a tour of duty in excess of 4 years’ duration,
as specified.

Existing law further prohibits seniority credit for
recognized military service from exceeding 1 years’ credit if
the veteran had no state service prior to entering the military
service.

This bill would repeal these prohibitions.
Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.

State-mandated local program: no.
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SECTION 1. Section 19781 of the Government Code
is repealed.

19781. (a) (1) The rights and benefits provided a
person in Sections 19775.5, 19775.9, 19780, and 19997.6
shall not extend to or be granted to a person, who after
January 1, 1956, voluntarily requests and obtains an
extension of his or her original term of enlistment,
service, or tour of duty in the recognized military service
of the United States.

(2) Notwithstanding paragraph (1), this paragraph
shall apply only to state employees in State Bargaining
Unit 5. The rights and benefits provided a person in
Sections 19775.5, 19775.9, and 19780 shall not extend to or
be granted to a person, who after January 1, 1956,
voluntarily requests and obtains an extension of his or her
original term of enlistment, service, or tour of duty in the
recognized military service of the United States.

(b) The rights and benefits specified in subdivision (a)
shall not extend to or be granted to a person who was on
an indefinite tour of duty, or on a tour of duty in excess
of four years’ duration in the recognized military service
as of January 1, 1956, and who continued on that duty after
January 1, 1960.

These rights and benefits shall not extend to or be
granted to a person who was ordered to, or enlisted in the
recognized military service after January 1, 1956, for an
indefinite tour of duty or for a tour of duty in excess of four
years’ duration and who continues on that duty for more
than four years from the first day of ordered active duty
or enlistment.

(c) Whenever the State Personnel Board or the
Department of Personnel Administration finds that the
time limitations imposed by this section are unreasonable
to a person it shall be within the discretion of the board
or the department to grant an extension of the rights and
benefits to an individual for not to exceed three additional
years. This section, rather than Section 395.1 of the
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Military and Veterans Code, governs the rights and
benefits of state employees.

SEC. 2. Section 19997.6 of the Government Code is
amended to read:

19997.6. (a) A veteran, except a veteran who was
reinstated from military leave, shall in the event of layoff
receive seniority credit for recognized military service if
the veteran entered the state service after discharge, the
end of the national emergency, or the end of the state
military emergency.

(b) Seniority credit for recognized military service
shall be computed as if it were service in the class to which
the employee was first given permanent civil service or
exempt appointment after his or her entry into the state
service following recognized military service.

(c) Seniority credit for recognized military service
shall not exceed one years’ credit if the veteran had no
state service prior to entering the military service.

(d) This section shall become operative on July 1, 1993.
(e)
����Notwithstanding subdivisions 	
�����	��� (a), (c),

and (d), this subdivision shall apply only to state
employees in State Bargaining Unit 5. A veteran, except
a veteran who was reinstated from military leave, shall in
the event of layoff receive a maximum of one year’s
seniority credit for recognized military service if the
veteran entered the state service after discharge, the end
of the national emergency, or the end of the state military
emergency. For purposes of this subdivision, ‘‘recognized
military service’’ means service in a military campaign or
expedition for which a medal was authorized by the
government of the United States in accordance with
Section 300.1 of Title 12 of the California Code of
Regulations.
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