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AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 15, 1996

CALIFORNIA LEGISLATURE—1995–96 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2322

Introduced by Assembly Member Bates

February 15, 1996

An act to amend Section 17710 of add Section 17732.1 to the
Welfare and Institutions Code, relating to developmental
disabilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2322, as amended, Bates. Children with special health
care needs.

Existing law provides for the delivery of specified services
to persons with developmental disabilities through regional
centers.

Existing law requires the State Department of Social
Services to develop a program to establish specialized foster
care homes for children with special health care needs and
authorizes counties and regional centers to place these
children. Existing law defines ‘‘child with special health care
needs’’ to include, among other things others, a child who has
a developmental disability and is receiving services and case
management from a regional center.

This bill would revise this definition to include a person who
is 22 years of age or younger that has a developmental
disability and is receiving services and case management from
a regional center permit a child with special health care needs
to remain in a specialized foster care home after the age of 18
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years and until completion of his or her publicly funded
educational program, if certain conditions are met.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 17710 of the Welfare and
SECTION 1. Section 17732.1 is added to the Welfare

and Institutions Code, to read:
17732.1. A child with special health care needs may

remain in a specialized foster care home after the age of
18 years, and until he or she has completed his or her
publicly funded educational program, if both of the
following requirements are met:

(a) The child was a resident in the home prior to the
age of 18.

(b) A determination regarding whether the child may
remain as a resident after the age of 18 years is made
through the agreement of all parties involved, including
the resident, the foster parent, the foster family agency
social worker, the resident’s regional center case
manager, the resident’s parent, legal guardian, or
conservator, as appropriate. This determination shall
include a needs and service plan that contains an
assessment of the child’s needs and of continued
compatibility with the other children in placement. The
needs and service plan shall be completed within the six
months prior to the child’s 18th birthday. The assessment
shall be documented and maintained in the child’s file
with the specialized health care home.
Institutions Code is amended to read:

17710. Unless otherwise specified in this part:
(a) ‘‘Child with special health care needs’’ means a

child who has a condition that can rapidly deteriorate
resulting in permanent injury or death or who has a
medical condition that requires specialized in-home
health care, and who either has been adjudged a
dependent of the court pursuant to Section 300, has not
been adjudged a dependent of the court pursuant to
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Section 300 but is in the custody of the county welfare
department, or a person who is 22 years of age or younger
and has a developmental disability and is receiving
services and case management from a regional center.

(b) ‘‘County’’ means the county welfare department.
(c) ‘‘Department’’ means the State Department of

Social Services.
(d) ‘‘Individualized health care plan team’’ means

those individuals who develop a health care plan for a
child with special health care needs in a specialized foster
care home, as defined in subdivision (i) or group home,
which shall include the child’s primary care physician or
other health care professional designated by the
physician, any involved medical team, and the county
social worker or regional center worker, and any health
care professional designated to monitor the child’s
individualized health care plan pursuant to paragraph
(8) of subdivision (c) of Section 17731, including, if the
child is in a certified home, the registered nurse
employed by or under contract with the certifying
agency to supervise and monitor the child. The child’s
individualized health care plan team may also include,
but shall not be limited to, a public health nurse,
representatives from the California Children’s Services
Program or the Child Health and Disability Prevention
Program, regional centers, the county mental health
department and where reunification is the goal, the
parent or parents, if available. In addition, where the
child is in a specialized foster care home, the
individualized health care plan team may include the
prospective specialized foster parents, who shall not
participate in any team decision pursuant to paragraph
(6) of subdivision (c) of Section 17731 or pursuant to
paragraph (3) of subdivision (a), or subparagraph (A) of
paragraph (2) of subdivision (b) of Section 17732.

(e) ‘‘Director’’ means the Director of Social Services.
(f) ‘‘Level of care’’ means a description of the

specialized in-home health care to be provided to a child
with special health care needs by the foster family.
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(g) Medical conditions requiring specialized in-home
health care require dependency upon one or more of the
following: enteral feeding tube, total parenteral feeding,
a cardiorespiratory monitor, intravenous therapy, a
ventilator, oxygen support, urinary catheterization, renal
dialysis, ministrations imposed by tracheostomy,
colostomy, ileostomy, or other medical or surgical
procedures or special medication regimens, including
injection, and intravenous medication.

(h) ‘‘Specialized in-home health care’’ includes, but is
not limited to, those services identified by the child’s
primary physician as appropriately administered in the
home by any one of the following:

(1) A parent trained by health care professionals
where the child is being placed in, or is currently in, a
specialized foster care home.

(2) Group home staff trained by health care
professionals pursuant to the discharge plan of the facility
releasing the child where the child was placed in the
home as of November 1, 1993, and who is currently in the
home.

(3) A health care professional, where the child is
placed in a group home after November 1, 1993. The
health care services provided pursuant to this paragraph
shall not be reimbursable costs for the purpose of
determining the group home rate under Section 11462.

(i) ‘‘Specialized foster care home’’ means any of the
following foster homes where the foster parents reside in
the home and have been trained to provide specialized
in-home health care to foster children:

(1) Licensed foster family homes, as defined in
paragraph (5) of subdivision (a) of Section 1502 of the
Health and Safety Code.

(2) Licensed small family homes, as defined in
paragraph (6) of subdivision (a) of Section 1502 of the
Health and Safety Code.

(3) Certified family homes, as defined in subdivision
(d) of Section 1506 of the Health and Safety Code, that
have accepted placement of a child with special health
care needs who is under the supervision and monitoring
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of a registered nurse employed by, or on contract with,
the certifying agency, and who is either of the following:

(A) A dependent of the court under Section 300.
(B) Developmentally disabled and receiving services

and case management from a regional center. 
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