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Assembly Bill No. 2443

CHAPTER 817

An act to amend Sections 650.01 and 650.02 of the Business and
Professions Code, relating to health care referrals.

[Approved by Governor September 22, 1996. Filed
with Secretary of State September 24, 1996.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2443, Speier. Health care referrals.
Existing law, the Physician Ownership and Referral Act of 1993,

prohibits a licensee, that is defined to include, among other things,
physicians and surgeons, psychologists, acupuncturists, optometrists,
dentists, podiatrists, and chiropractic practitioners, from referring a
person for certain health care services if the licensee has a financial
interest, as defined, with the person, or entity, that receives the
referral.

Existing law provides for exemptions from this prohibition.
This bill would provide that a financial interest shall not include the

receipt of capitation payments or other fixed prepaid amounts in
exchange for a promise of a licensee to provide specified health care
services to specified beneficiaries. The bill would provide that a
financial interest shall not include the receipt of remuneration by a
medical director of a hospice if the arrangement meets certain
criteria.

The bill would provide for an additional exemption from the
prohibition for a referral by a licensee to an organization that owns
or leases a general acute care, acute psychiatric, or special hospital
if certain conditions are met.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 650.01 of the Business and Professions Code
is amended to read:

650.01. (a) Notwithstanding Section 650, or any other provision
of law, it is unlawful for a licensee to refer a person for laboratory,
diagnostic nuclear medicine, radiation oncology, physical therapy,
physical rehabilitation, psychometric testing, home infusion therapy,
or diagnostic imaging goods or services if the licensee or his or her
immediate family has a financial interest with the person or in the
entity that receives the referral.

(b) For purposes of this section and Section 650.02, the following
shall apply:
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(1) ‘‘Diagnostic imaging’’ includes, but is not limited to, all X-ray,
computed axial tomography, magnetic resonance imaging nuclear
medicine, positron emission tomography, mammography, and
ultrasound goods and services.

(2) A ‘‘financial interest’’ includes, but is not limited to, any type
of ownership interest, debt, loan, lease, compensation, remuneration,
discount, rebate, refund, dividend, distribution, subsidy, or other
form of direct or indirect payment, whether in money or otherwise,
between a licensee and a person or entity to whom the licensee refers
a person for a good or service specified in subdivision (a). A financial
interest also exists if there is an indirect financial relationship
between a licensee and the referral recipient including, but not
limited to, an arrangement whereby a licensee has an ownership
interest in an entity that leases property to the referral recipient. Any
financial interest transferred by a licensee to any person or entity or
otherwise established in any person or entity for the purpose of
avoiding the prohibition of this section shall be deemed a financial
interest of the licensee. For purposes of this paragraph, ‘‘direct or
indirect payment’’ shall not include a royalty or consulting fee
received by a physician and surgeon who has completed a recognized
residency training program in orthopedics from a manufacturer or
distributor as a result of his or her research and development of
medical devices and techniques for that manufacturer or distributor.
For purposes of this paragraph, ‘‘consulting fees’’ means those fees
paid by the manufacturer or distributor to a physician and surgeon
who has completed a recognized residency training program in
orthopedics only for his or her ongoing services in making
refinements to his or her medical devices or techniques marketed or
distributed by the manufacturer or distributor, if the manufacturer
or distributor does not own or control the facility to which the
physician is referring the patient. A ‘‘financial interest’’ shall not
include the receipt of capitation payments or other fixed amounts
that are prepaid in exchange for a promise of a licensee to provide
specified health care services to specified beneficiaries. A ‘‘financial
interest’’ shall not include the receipt of remuneration by a medical
director of a hospice, as defined in Section 1746 of the Health and
Safety Code, for specified services if the arrangement is set out in
writing, and specifies all services to be provided by the medical
director, the term of the arrangement is for at least one year, and the
compensation to be paid over the term of the arrangement is set in
advance, does not exceed fair market value, and is not determined
in a manner that takes into account the volume or value of any
referrals or other business generated between parties.

(3) For the purposes of this section, ‘‘immediate family’’ includes
the spouse and children of the licensee, the parents of the licensee,
and the spouses of the children of the licensee.
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(4) ‘‘Licensee’’ means a physician as defined in Section 3209.3 of
the Labor Code.

(5) ‘‘Licensee’s office’’ means either of the following:
(A) An office of a licensee in solo practice.
(B) An office in which services or goods are personally provided

by the licensee or by employees in that office, or personally by
independent contractors in that office, in accordance with other
provisions of law. Employees and independent contractors shall be
licensed or certified when licensure or certification is required by
law.

(6) ‘‘Office of a group practice’’ means an office or offices in which
two or more licensees are legally organized as a partnership,
professional corporation, or not-for-profit corporation, licensed
pursuant to subdivision (a) of Section 1204 of the Health and Safety
Code, for which all of the following apply:

(A) Each licensee who is a member of the group provides
substantially the full range of services that the licensee routinely
provides, including medical care, consultation, diagnosis, or
treatment through the joint use of shared office space, facilities,
equipment, and personnel.

(B) Substantially all of the services of the licensees who are
members of the group are provided through the group and are billed
in the name of the group and amounts so received are treated as
receipts of the group, except in the case of a multispecialty clinic, as
defined in subdivision (l) of Section 1206 of the Health and Safety
Code, physician services are billed in the name of the multispecialty
clinic and amounts so received are treated as receipts of the
multispecialty clinic.

(C) The overhead expenses of, and the income from, the practice
are distributed in accordance with methods previously determined
by members of the group.

(c) It is unlawful for a licensee to enter into an arrangement or
scheme, such as a cross-referral arrangement, that the licensee
knows, or should know, has a principal purpose of ensuring referrals
by the licensee to a particular entity that, if the licensee directly made
referrals to that entity, would be in violation of this section.

(d) No claim for payment shall be presented by an entity to any
individual, third party payer, or other entity for a good or service
furnished pursuant to a referral prohibited under this section.

(e) No insurer, self-insurer, or other payer shall pay a charge or
lien for any good or service resulting from a referral in violation of
this section.

(f) A licensee who refers a person to, or seeks consultation from,
an organization in which the licensee has a financial interest, other
than as prohibited by subdivision (a), shall disclose the financial
interest to the patient, or the parent or legal guardian of the patient,
in writing, at the time of the referral or request for consultation.
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(1) If a referral, billing, or other solicitation is between one or
more licensees who contract with a multispecialty clinic pursuant to
subdivision (l) of Section 1206 of the Health and Safety Code or who
conduct their practice as members of the same professional
corporation or partnership, and the services are rendered on the
same physical premises, or under the same professional corporation
or partnership name, the requirements of this subdivision may be
met by posting a conspicuous disclosure statement at the registration
area or by providing a patient with a written disclosure statement.

(2) If a licensee is under contract with the Department of
Corrections or the California Youth Authority, and the patient is an
inmate or parolee of either respective department, the requirements
of this subdivision shall be satisfied by disclosing financial interests to
either the Department of Corrections or the California Youth
Authority.

(g) A violation of subdivision (a) shall be a misdemeanor. The
Medical Board of California shall review the facts and circumstances
of any conviction pursuant to subdivision (a) and take appropriate
disciplinary action if the licensee has committed unprofessional
conduct. Violations of this section may also be subject to civil
penalties of up to five thousand dollars ($5,000) for each offense,
which may be enforced by the Insurance Commissioner, Attorney
General, or a district attorney. A violation of subdivision (c), (d), or
(e) is a public offense and is punishable upon conviction by a fine not
exceeding fifteen thousand dollars ($15,000) for each violation and
appropriate disciplinary action, including revocation of professional
licensure, by the Medical Board of California or other appropriate
governmental agency.

(h) This section shall not apply to referrals for services that are
described in and covered by Sections 139.3 and 139.31 of the Labor
Code.

(i) This section shall become operative on January 1, 1995.
SEC. 2. Section 650.02 of the Business and Professions Code is

amended to read:
650.02. The prohibition of Section 650.01 shall not apply to or

restrict any of the following:
(a) A licensee may refer a patient for a good or service otherwise

prohibited by subdivision (a) of Section 650.01 if the licensee’s
regular practice is located where there is no alternative provider of
the service within either 25 miles or 40 minutes traveling time, via
the shortest route on a paved road. If an alternative provider
commences furnishing the good or service for which a patient was
referred pursuant to this subdivision, the licensee shall cease referrals
under this subdivision within six months of the time at which the
licensee knew or should have known that the alternative provider is
furnishing the good or service. A licensee who refers to or seeks
consultation from an organization in which the licensee has a
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financial interest under this subdivision shall disclose this interest to
the patient or the patient’s parents or legal guardian in writing at the
time of referral.

(b) A licensee, when the licensee or his or her immediate family
has one or more of the following arrangements with another licensee,
a person, or an entity, is not prohibited from referring a patient to the
licensee, person, or entity because of the arrangement:

(1) A loan between a licensee and the recipient of the referral, if
the loan has commercially reasonable terms, bears interest at the
prime rate or a higher rate that does not constitute usury, is
adequately secured, and the loan terms are not affected by either
party’s referral of any person or the volume of services provided by
either party.

(2) A lease of space or equipment between a licensee and the
recipient of the referral, if the lease is written, has commercially
reasonable terms, has a fixed periodic rent payment, has a term of one
year or more, and the lease payments are not affected by either
party’s referral of any person or the volume of services provided by
either party.

(3) Ownership of corporate investment securities, including
shares, bonds, or other debt instruments that may be purchased on
terms generally available to the public and that are traded on a
licensed securities exchange or NASDAQ, do not base profit
distributions or other transfers of value on the licensee’s referral of
persons to the corporation, do not have a separate class or accounting
for any persons or for any licensees who may refer persons to the
corporation, and are in a corporation that had, at the end of the
corporation’s most recent fiscal year, or on average during the
previous three fiscal years, stockholder equity exceeding
seventy-five million dollars ($75,000,000).

(4) Ownership of shares in a regulated investment company as
defined in Section 851(a) of the federal Internal Revenue Code, if the
company had, at the end of the company’s most recent fiscal year, or
on average during the previous three fiscal years, total assets
exceeding seventy-five million dollars ($75,000,000).

(5) A one-time sale or transfer of a practice or property or other
financial interest between a licensee and the recipient of the referral
if the sale or transfer is for commercially reasonable terms and the
consideration is not affected by either party’s referral of any person
or the volume of services provided by either party.

(c) (1) A licensee may refer a person to a health facility, as
defined in Section 1250 of the Health and Safety Code, or to any
facility owned or leased by a health facility, if the recipient of the
referral does not compensate the licensee for the patient referral,
and any equipment lease arrangement between the licensee and the
referral recipient complies with the requirements of paragraph (2)
of subdivision (b).
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(2) Nothing shall preclude this subdivision from applying to a
licensee solely because the licensee has an ownership or leasehold
interest in an entire health facility or an entity that owns or leases an
entire health facility.

(3) A licensee may refer a person to a health facility for any service
classified as an emergency under subdivision (a) or (b) of Section
1317.1 of the Health and Safety Code.

(4) A licensee may refer a person to any organization that owns
or leases a health facility licensed pursuant to subdivision (a), (b), or
(f) of Section 1250 of the Health and Safety Code if the licensee is not
compensated for the patient referral, the licensee does not receive
any payment from the recipient of the referral that is based or
determined on the number or value of any patient referrals, and any
equipment lease arrangement between the licensee and the referral
recipient complies with the requirements of paragraph (2) of
subdivision (b). For purposes of this paragraph, the ownership may
be through stock or membership, and may be represented by a
parent holding company that solely owns or controls both the health
facility organization and the affiliated organization.

(d) A licensee may refer a person to a nonprofit corporation that
provides physician services pursuant to subdivision (l) of Section
1206 of the Health and Safety Code if the nonprofit corporation is
controlled through membership by one or more health facilities or
health facility systems and the amount of compensation or other
transfer of funds from the health facility or nonprofit corporation to
the licensee is fixed annually, except for adjustments caused by
physicians joining or leaving the groups during the year, and is not
based on the number of persons utilizing goods or services specified
in Section 650.01.

(e) A licensee compensated or employed by a university may
refer a person for a physician service, to any facility owned or
operated by the university, or to another licensee employed by the
university, provided that the facility or university does not
compensate the referring licensee for the patient referral. In the case
of a facility that is totally or partially owned by an entity other than
the university, but that is staffed by university physicians, those
physicians may not refer patients to the facility if the facility
compensates the referring physicians for those referrals.

(f) The prohibition of Section 650.01 shall not apply to any service
for a specific patient that is performed within, or goods that are
supplied by, a licensee’s office, or the office of a group practice.
Further, the provisions of Section 650.01 shall not alter, limit, or
expand a licensee’s ability to deliver, or to direct or supervise the
delivery of, in-office goods or services according to the laws, rules,
and regulations governing his or her scope of practice.

(g) The prohibition of Section 650.01 shall not apply to cardiac
rehabilitation services provided by a licensee or by a suitably trained
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individual under the direct or general supervision of a licensee, if the
services are provided to patients meeting the criteria for Medicare
reimbursement for the services.

(h) The prohibition of Section 650.01 shall not apply if a licensee
is in the office of a group practice and refers a person for services or
goods specified in Section 650.01 to a multispecialty clinic, as defined
in subdivision (l) of Section 1206 of the Health and Safety Code.

(i) The prohibition of Section 650.01 shall not apply to health care
services provided to an enrollee of a health care service plan licensed
pursuant to the Knox-Keene Health Care Service Plan Act of 1975
(Chapter 2.2 (commencing with Section 1340) of Division 2 of the
Health and Safety Code).

(j) The prohibition of Section 650.01 shall not apply to a request
by a pathologist for clinical diagnostic laboratory tests and
pathological examination services, a request by a radiologist for
diagnostic radiology services, or a request by a radiation oncologist
for radiation therapy if those services are furnished by, or under the
supervision of, the pathologist, radiologist, or radiation oncologist
pursuant to a consultation requested by another physician.

(k) This section shall not apply to referrals for services that are
described in and covered by Sections 139.3 and 139.31 of the Labor
Code.

(l) This section shall become operative on January 1, 1995.
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