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CALIFORNIA LEGISLATURE—1995–96 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 3251

Introduced by Assembly Member Gallegos

February 23, 1996

An act to amend Section 1374.64 of the Health and Safety
Code, relating to health care service plans.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 3251, as introduced, Gallegos. Health care service
plans: point-of-service contracts.

Existing law provides for the licensure and regulation of
health care service plans administered by the Commissioner
of Corporations. Existing law authorizes a plan to offer a
point-of-service plan contract, which means a contract
whereby a plan assumes financial risk for both in-network
coverage or services, as defined, and out-of-network coverage
or services, as defined, if it meets several requirements,
including that it has been licensed and in operation, or
licensed or operating under a certificate of authority, in the
state for 5 years. Under existing law, willful violation of any of
these provisions is a misdemeanor.

This bill changes the requirement to 4 years. By changing
the definition of a crime, the bill would impose a
state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse
local agencies and school districts for certain costs mandated
by the state. Statutory provisions establish procedures for
making that reimbursement.
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This bill would provide that no reimbursement is required
by this act for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1374.64 of the Health and Safety
Code is amended to read:

1374.64. (a) Only a plan that has been licensed under
this chapter and in operation in this state for a period of
five four years or more, or a plan licensed under this
chapter and operating in this state for a period of five four
or more years under a combination of (1) licensure under
this chapter and (2) pursuant to a certificate of authority
issued by the Department of Insurance may offer a
point-of-service contract. A specialized health care
service plan shall not offer a point-of-service plan
contract unless this plan was formerly registered under
the Knox-Mills Health Plan Act (Article 2.5 (commencing
with Section 12530) of Chapter 6 of Part 2 of Division 3 of
Title 2 of the Government Code), as repealed by Chapter
941 of the Statutes of 1975, and offered point-of-service
plan contracts previously approved by the commissioner
on July 1, 1976, and on September 1, 1993.

(b) A plan may offer a point-of-service plan contract
only if the commissioner has not found the plan to be in
violation of any requirements, including administrative
capacity, under this chapter or the rules adopted
thereunder and the plan meets, at a minimum, the
following financial criteria:

(1) The minimum financial criteria for a plan that
maintains a minimum net worth of at least five million
dollars ($5,000,000) shall be:

(A) (i) Initial tangible net equity so that the plan is
not required to file monthly reports with the
commissioner as required by Section 1300.84.3(d)(1)(G)
of Title 10 of the California Code of Regulations and then
have and maintain adjusted tangible net equity to be
determined pursuant to either of the following:
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(I) In the case of a plan that is required to have and
maintain a tangible net equity as required by Section
1300.76(a)(1) or (2) of Title 10 of the California Code of
Regulations, multiply 130 percent times the sum resulting
from the addition of the plan’s tangible net equity
required by Section 1300.76(a)(1) or (2) of Title 10 of the
California Code of Regulations and the number that
equals 10 percent of the plan’s annualized health care
expenditures for out-of-network services for
point-of-service enrollees.

(II) In the case of a plan that is required to have and
maintain a tangible net equity as required by Section
1300.76(a)(3) of Title 10 of the California Code of
Regulations, recalculate the plan’s tangible net equity
under Section 1300.76(a)(3) of Title 10 of the California
Code of Regulations excluding the plan’s annualized
health care expenditures for out-of-network services for
point-of-service enrollees, add together the number
resulting from this recalculation and the number that
equals 10 percent of the plan’s annualized health care
expenditures for out-of-network services for point of
services enrollees, and multiply this sum times 130
percent, provided that the product of this multiplication
must exceed 130 percent of the tangible net equity
required by Section 1300.76(a)(3) of Title 10 of the
California Code of Regulations so that the plan is not
required to file monthly reports to the commissioner as
required by Section 1300.84.3(d)(1)(G) of Title 10 of the
California Code of Regulations.

(ii) The failure of a plan offering a point-of-service
plan contract under this article to maintain adjusted
tangible net equity as determined by this subdivision shall
require the filing of monthly reports with the
commissioner pursuant to Section 1300.84.3(d) of Title 10
of the California Code of Regulations, in addition to any
other requirements that may be imposed by the
commissioner on a plan under this article and chapter.

(iii) The calculation of tangible net equity under any
report to be filed by a plan offering a point-of-service plan
contract under this article and required of a plan
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pursuant to Section 1384, and the regulations adopted
thereunder, shall be on the basis of adjusted tangible net
equity as determined under this subdivision.

(B) Demonstrates adequate working capital,
including (i) a current ratio (current assets divided by
current liabilities) of at least 1:1, after excluding
obligations of officers, directors, owners, or affiliates, or
(ii) evidence that the plan is now meeting its obligations
on a timely basis and has been doing so for at least the
preceding two years. Short-term obligations of affiliates
for goods or services arising in the normal course of
business that are payable on the same terms as equivalent
transactions with nonaffiliates shall not be excluded. For
purposes of this subdivision, an obligation is considered
short term if the repayment schedule is 30 days or fewer.

(C) Demonstrates a trend of positive earnings over
the previous eight fiscal quarters.

(2) The minimum financial criteria for a plan that
maintains a minimum net worth of at least one million
five hundred thousand dollars ($1,500,000) but less than
five million dollars ($5,000,000) shall be:

(A) (i) Initial tangible net equity so that the plan is
not required to file monthly reports with the
commissioner as required by Section 1300.84.3(d)(1)(G)
of Title 10 of the California Code of Regulations and then
have and maintain adjusted tangible net equity to be
determined pursuant to either of the following:

(I) In the case of a plan that is required to have and
maintain a tangible net equity as required by Section
1300.76(a)(1) or (2) of Title 10 of the California Code of
Regulations, multiply 130 percent times the sum resulting
from the addition of the plan’s tangible net equity
required by Section 1300.76(a)(1) or (2) of Title 10 of the
California Code of Regulations and the number that
equals 10 percent of the plan’s annualized health care
expenditures for out-of-network services for
point-of-service enrollees.

(II) In the case of a plan that is required to have and
maintain a tangible net equity as required by Section
1300.76(a)(3) of Title 10 of the California Code of
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Regulations, recalculate the plan’s tangible net equity
under Section 1300.76(a)(3) excluding the plan’s
annualized health care expenditures for out-of-network
services for point-of-service enrollees, add together the
number resulting from this recalculation and the number
that equals 10 percent of the plan’s annualized health care
expenditures for out-of-network services for
point-of-services enrollees, and multiply this sum times
130 percent, provided that the product of this
multiplication must exceed 130 percent of the tangible
net equity required by Section 1300.76(a)(3) of Title 10
of the California Code of Regulations so that the plan is
not required to file monthly reports to the commissioner
as required by Section 1300.84.3(d)(1)(G) of Title 10 of
the California Code of Regulations.

(ii) The failure of a plan offering a point-of-service
plan contract under this article to maintain adjusted
tangible net equity as determined by this subdivision shall
require the filing of monthly reports with the
commissioner pursuant to Section 1300.84.3(d) of Title 10
of the California Code of Regulations, in addition to any
other requirements that may be imposed by the
commissioner on a plan under this article and chapter.

(iii) The calculation of tangible net equity under any
report to be filed by a plan offering a point-of-service plan
contract under this article and required of a plan
pursuant to Section 1384, and the regulations adopted
thereunder, shall be on the basis of adjusted tangible net
equity as determined under this subdivision.

(B) Demonstrates adequate working capital,
including (i) a current ratio (current assets divided by
current liabilities) of at least 1:1, after excluding
obligations of officers, directors, owners, or affiliates or
(ii) evidence that the plan is now meeting its obligations
on a timely basis and has been doing so for at least the
preceding two years. Short-term obligations of affiliates
for goods or services arising in the normal course of
business that are payable on the same terms as equivalent
transactions with nonaffiliates shall not be excluded. For
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purposes of this subdivision, an obligation is considered
short term if the repayment schedule is 30 days or fewer.

(C) Demonstrates a trend of positive earnings over
the previous eight fiscal quarters.

(D) Demonstrates to the commissioner that it has
obtained insurance for the cost of providing any
point-of-service enrollee with out-of-network covered
health care services, the aggregate value of which
exceeds five thousand dollars ($5,000) in any year. This
insurance shall obligate the insurer to continue to provide
care for the period in which a premium was paid in the
event a plan becomes insolvent. Where a plan cannot
obtain insurance as required by this subparagraph, then
a plan may demonstrate to the commissioner that it has
made other arrangements, acceptable to the
commissioner, for the cost of providing enrollees
out-of-network health care services; but in this case the
expenditure for total out-of-network costs for all enrollees
in all point-of-service contracts shall be limited to a
percentage, acceptable to the commissioner, not to
exceed 5 percent of total health care expenditures for all
its enrollees.

(c) Within 30 days of the close of each month a plan
offering point-of-service plan contracts under paragraph
(2) of subdivision (b) shall file with the commissioner a
monthly financial report consisting of a balance sheet and
statement of operations of the plan, which need not be
certified, and a calculation of the adjusted tangible net
equity required under subparagraph (A). The financial
statements shall be prepared on a basis consistent with
the financial statements furnished by the plan pursuant
to Section 1300.84.2 of Title 10 of the California Code of
Regulations. A plan shall also make special reports to the
commissioner as the commissioner may from time to time
require. Each report to be filed by a plan pursuant to this
subdivision shall be verified by a principal officer of the
plan as set forth in Section 1300.84.2(e) of Title 10 of the
California Code of Regulations.

(d) If it appears to the commissioner that a plan does
not have sufficient financial viability, or organizational
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and administrative capacity to assure the delivery of
health care services to its enrollees, the commissioner
may, by written order, direct the plan to discontinue the
offering of a point-of-service plan contract. The order
shall be effective immediately.

SEC. 2. No reimbursement is required by this act
pursuant to Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution because the only costs that may be incurred
by a local agency or school district will be incurred
because this act creates a new crime or infraction,
eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section
17556 of the Government Code, or changes the definition
of a crime within the meaning of Section 6 of Article
XIII B of the California Constitution.

Notwithstanding Section 17580 of the Government
Code, unless otherwise specified, the provisions of this act
shall become operative on the same date that the act
takes effect pursuant to the California Constitution.
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