Senate Bill No. 27

CHAPTER 207

An act to add Section 24002.5 to the Government Code, relating to
county assessors.

[Approved by Governor July 20, 1996. Filed with
Secretary of State July 22, 1996.]

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 27, Kopp. County assessor: qualifications.

Existing law does not establish any education and experience
qualifications for the office of county assessor.

This bill would provide that no person shall exercise the powers
and duties of the office of assessor unless he or she holds a valid
appraiser’'s certificate issued by the State Board of Equalization.
However, a duly appointed or elected person could exercise these
powers for a period not to exceed one year under a temporary
appraiser’s certificate, as specified.

The bill would, however, exempt persons holding office as assessor
on January 1, 1997, from these requirements.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 24002.5 is added to the Government Code,
to read:

24002.5. (a) No person shall exercise the powers and duties of the
office of assessor unless he or she holds a valid appraiser’s certificate
issued by the State Board of Equalization pursuant to Article 8
(commencing with Section 670) of Chapter 3 of Part 2 of Division 1
of the Revenue and Taxation Code.

(b) Notwithstanding subdivision (a), a duly elected or appointed
person may exercise the powers and duties of assessor, for a period
not to exceed one year, if he or she acquires a temporary appraiser’s
certificate from the State Board of Equalization within 30 days of
election or appointment.

(c) This section shall not apply to any person holding the office of
assessor on January 1, 1997.
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