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Senate Bill No. 332

CHAPTER 147

An act to amend Section 51.3 of the Civil Code, relating to housing.

[Approved by Governor July 17, 1995. Filed with
Secretary of State July 18, 1995.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 332, T. Campbell. Senior citizen housing developments.
Existing law permits the establishment and preservation of

specially designed and accessible housing for senior citizens, as
specified. Existing law defines, for purposes of these provisions, a
senior citizen housing development as a residential development
developed, substantially rehabilitated, or substantially renovated for
senior citizens consisting of (1) at least 150 dwelling units in a
metropolitan statistical area with a population of at least 1,000
residents per square mile or 1,000,000 total residents, (2) at least 100
dwelling units in a metropolitan statistical area with a population not
to exceed 999 residents per square mile and not to exceed 399,999
total residents, or (3) at least 35 dwelling units in any other area.

This bill would instead define a senior citizen housing development
to consist of (1) at least 70 dwelling units built before January 1, 1996,
or 150 dwelling units built on or after January 1, 1996, in a
metropolitan statistical area with a population of at least 1,000
residents per square mile or 1,000,000 total residents, (2) at least 100
dwelling units in a metropolitan statistical area with a population not
to exceed 999 residents per square mile and not to exceed 399,999
total residents, or (3) at least 35 dwelling units in any other area.
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SECTION 1. Section 51.3 of the Civil Code is amended to read:
51.3. (a) The Legislature finds and declares that this section is

essential to establish and preserve specially designed accessible
housing for senior citizens. There are senior citizens who need special
living environments and services, and find that there is an
inadequate supply of this type of housing in the state.

(b) The Legislature finds and declares that different age
limitations for senior citizen housing are appropriate in recognition
of the size of a development in relationship to the community in
which it is located.

(c) For the purposes of this section, the following definitions
apply:



Ch. 147 — 2 —

93

(1) ‘‘Qualifying resident’’ or ‘‘senior citizen’’ means a person 62
years of age or older, or 55 years of age or older in a senior citizen
housing development.

(2) ‘‘Qualified permanent resident’’ means a person who meets all
of the following requirements:

(A) Was residing with the qualifying resident or senior citizen
prior to the death, hospitalization, or other prolonged absence of, or
the dissolution of marriage with, the qualifying resident or senior
citizen.

(B) Was 45 years of age or older, or was a spouse, cohabitant, or
person providing primary physical or economic support to the
qualifying resident or senior citizen.

(C) Has an ownership interest in, or is in expectation of an
ownership interest in, the dwelling unit within the housing
development that limits occupancy, residency, or use on the basis of
age.

(3) ‘‘Senior citizen housing development’’ means a residential
development developed, substantially rehabilitated, or substantially
renovated for, senior citizens that meets any of the following
requirements:

(A) At least 70 dwelling units, built prior to January 1, 1996, or at
least 150 dwelling units built on or after January 1, 1996, in a
metropolitan statistical area, as defined by the Federal Committee on
Metropolitan Statistical Areas, with a population of at least 1,000
residents per square mile or 1,000,000 total residents, based on the
1990 census.

(B) At least 100 dwelling units in a metropolitan statistical area, as
defined by the Federal Committee on Metropolitan Statistical Areas,
with a population not to exceed 999 residents per square mile and not
to exceed 399,999 total residents, based on the 1990 census.

(C) At least 35 dwelling units in any other area.
The number of dwelling units within a development includes all

dwelling units developed, whether in single or multiple phases.
Developments commenced after July 1, 1986, shall be required to
have been issued a public report as a senior citizen housing
development under Section 11010.05 of the Business and Professions
Code.

(4) ‘‘Dwelling unit’’ or ‘‘housing’’ means any residential
accommodation other than a mobilehome.

(5) ‘‘Cohabitant’’ refers to persons who live together as husband
and wife.

(6) ‘‘Permitted health care resident’’ means a person hired to
provide live-in, long-term, or terminal health care to a qualifying
resident.

(d) The covenants, conditions, and restrictions or other
documents or written policy shall not limit occupancy, residency, or
use on the basis of age more proscriptively than to require that one
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person in residence in each dwelling unit may be required to be a
senior citizen and that each other resident in the same dwelling unit
may be required to be a qualified permanent resident.

(e) The covenants, conditions, and restrictions or other
documents or written policy shall permit temporary residency, as a
guest of a senior citizen or qualified permanent resident, by a person
of less than 45 years of age for periods of time, not less than 60 days
in any year, that are specified in the covenants, conditions, and
restrictions or other documents or written policy.

(f) Upon the death or dissolution of marriage, or upon
hospitalization, or other prolonged absence of the qualifying
resident, any qualified permanent resident shall be entitled to
continue his or her occupancy, residency, or use of the dwelling unit
as a permitted resident.

(g) The condominium, stock cooperative, limited-equity housing
cooperative, planned development, or multiple-family residential
rental property shall have been developed for, and initially been put
to use as, housing for senior citizens, or shall have been substantially
rehabilitated or renovated for, and immediately afterward put to use
as, housing for senior citizens, as provided in this section.

(h) The covenants, conditions, and restrictions or other
documents or written policies applicable to any condominium, stock
cooperative, limited-equity housing cooperative, planned
development, or multiple-family residential property that contained
age restrictions on January 1, 1984, shall be enforceable only to the
extent permitted by this section, notwithstanding lower age
restrictions contained in those documents or policies.

(i) Any person who has the right to reside in, occupy, or use the
housing or an unimproved lot subject to this section on January 1,
1985, shall not be deprived of the right to continue that residency,
occupancy, or use as the result of the enactment of this section.

(j) The covenants, conditions, and restrictions or other documents
or written policy of the senior citizen housing development shall
permit the occupancy of a dwelling unit by a permitted health care
resident during any period that the person is actually providing
live-in, long-term, or hospice health care to a qualifying resident for
compensation.
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