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Senate Bill No. 890

CHAPTER 40

An act to amend Section 3041.3 of, and to repeal Section 2042 of, the
Business and Professions Code, relating to healing arts, and declaring
the urgency thereof, to take effect immediately.

[Approved by Governor May 3, 1996. Filed with
Secretary of State May 6, 1996.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 890, Leslie.  Healing arts: medicine and optometry.
Existing law requires an optometrist who is certified to use

therapeutic pharmaceutical agents to ensure that any of his or her
patients who receive therapeutic pharmaceutical agent services
have access to emergency care 24 hours per day, 7 days per week.
Existing law also requires physicians and surgeons to ensure that all
of their patients for whom they are providing care have access to
emergency medical care 24 hours per day, 7 days per week.

This bill would repeal those provisions.
This bill would declare that it would take effect immediately as an

urgency statute.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 2042 of the Business and Professions Code,
as added by Chapter 13 of the Statutes of 1996, is repealed.

SEC. 2. Section 3041.3 of the Business and Professions Code, as
added by Chapter 13 of the Statutes of 1996, is amended to read:

3041.3. (a) In order to be certified to use therapeutic
pharmaceutical agents and authorized to diagnose and treat the
conditions listed in subdivisions (b), (d), and (e) of Section 3041, an
optometrist shall apply for a certificate from the board and meet all
requirements imposed by the board.

(b) The board shall grant a certificate to use therapeutic
pharmaceutical agents to any applicant who graduated from a
California accredited school of optometry prior to January 1, 1996,
who is licensed as an optometrist in California, and who meets all of
the following requirements:

(1) Satisfactorily completes a didactic course of no less than 80
classroom hours in the diagnosis, pharmacological, and other
treatment and management of ocular disease provided by either an
accredited school of optometry in California, or by a recognized
residency review committee in ophthalmology in California.
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(2) Complete a preceptorship of no less than 65 hours during no
less than a two-month period and no more than a one-year period in
either an ophthalmologist’s office or an optometric clinic. The
training received during the preceptorship shall be on the diagnosis,
treatment, and management of ocular, systemic disease. The
preceptor shall certify completion of the preceptorship.
Authorization for the ophthalmologist to serve as a preceptor shall be
provided by an accredited school of optometry in California, or by a
recognized residency review committee in ophthalmology, and the
preceptor shall be licensed as an ophthalmologist in California,
board-certified in ophthalmology, and in good standing with the
Medical Board of California. The individual serving as the preceptor
shall schedule no more than three optometrist applicants for each of
the required 65 hours of the preceptorship program. This shall not be
construed to limit the total number of optometrist applicants for
whom an individual may serve as a preceptor, and is only intended
to ensure the quality of the preceptorship by requiring that the
ophthalmologist preceptor schedule the training so that each
applicant optometrist completes each of the 65 hours of the
preceptorship while scheduled with no more than two other
optometrist applicants.

(3) Successfully complete a minimum of 20 hours of self-directed
education.

(4) Successfully pass the National Board of Examiner’s in
Optometry’s ‘‘Treatment and Management of Ocular Disease’’
examination or, in the event this examination is no longer offered, its
equivalent, as determined by the State Board of Optometry.

(5) Successfully pass the examination issued upon completion of
the 80-hour didactic course required under paragraph (1) and
provided by the accredited school of optometry or residency
program in ophthalmology.

(6) When any or all of the requirements contained in paragraph
(1), (4), or (5) have been satisfied on or after July 1, 1992, and before
January 1, 1996, an optometrist shall not be required to fulfill the
satisfied requirements in order to obtain certification to use
therapeutic pharmaceutical agents. In order for this paragraph to
apply to the requirement contained in paragraph (5), the didactic
examination that the applicant successfully completed shall meet
equivalency standards, as determined by the board.

(7) Any optometrist who graduated from an accredited school of
optometry on or after January 1, 1992, and before January 1, 1996,
shall not be required to fulfill the requirements contained in
paragraphs (1), (4), and (5).

(c) The board shall grant a certificate to use therapeutic
pharmaceutical agents to any applicant who graduated from a
California accredited school of optometry on or after January 1, 1996,
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who is licensed as an optometrist in California, and who meets all of
the following requirements:

(1) Successfully pass the National Board of Examiners in
Optometry’s national board examination, or its equivalent, as
determined by the State Board of Optometry.

(2) Of the total clinical training required by a school of
optometry’s curriculum, at least 65 of those hours shall be on the
diagnosis, treatment, and management of ocular, systemic disease.

(3) Is certified by an accredited school of optometry as competent
in the diagnosis, treatment, and management of ocular, systemic
disease to the extent authorized by the act adding this section.

(4) Is certified by an accredited school of optometry as having
completed at least 10 hours of experience with a board-certified
ophthalmologist.

(d) The board shall grant a certificate to use therapeutic
pharmaceutical agents to any applicant who is an optometrist who
obtained his or her license outside of California if he or she meets all
of the requirements for an optometrist licensed in California to be
certified to use therapeutic pharmaceutical agents.

(1) In order to obtain a certificate to use therapeutic
pharmaceutical agents, any optometrist who obtained his or her
license outside of California and who graduated from an accredited
school of optometry prior to January 1, 1996, shall be required to fulfill
the requirements set forth in subdivision (b). In order to be eligible
for the certificate to use therapeutic pharmaceutical agents, the
education received at the accredited out-of-state school of optometry
shall be equivalent to the education provided by any accredited
school of optometry in California for persons who graduate before
January 1, 1996. For those out-of-state applicants who request that any
of the requirements contained in subdivision (b) be waived based on
fulfillment of the requirement in another state, if the board
determines that the completed requirement was equivalent to that
required in California, the requirement shall be waived.

(2) In order to obtain a certificate to use therapeutic
pharmaceutical agents, any optometrist who obtained his or her
license outside of California and who graduated from an accredited
school of optometry on or after January 1, 1996, shall be required to
fulfill the requirements set forth in subdivision (c). In order to be
eligible for the certificate to use therapeutic pharmaceutical agents,
the education received by the accredited out-of-state school of
optometry shall be equivalent to the education provided by any
accredited school of optometry for persons who graduate on or after
January 1, 1996. For those out-of-state applicants who request that any
of the requirements contained in subdivision (c) be waived based on
fulfillment of the requirement in another state, if the board
determines that the completed requirement was equivalent to that
required in California, the requirement shall be waived.



Ch. 40 — 4 —

95

(3) The State Board of Optometry shall decide all issues relating
to the equivalency of an optometrist’s education or training under
this subdivision, and the committee established pursuant to Section
3041.1 shall recommend protocols for the board to use in this regard,
as described in Section 3041.1.

SEC. 3. This act is an urgency statute necessary for the immediate
preservation of the public peace, health, or safety within the meaning
of Article IV of the Constitution and shall go into immediate effect.
The facts constituting the necessity are:

In order to make revisions as soon as possible to provisions of law
that recently took effect relating to the duty of physicians and certain
optometrists to ensure patient access to emergency care 24 hours per
day, seven days per week, it is necessary that this act take effect
immediately.
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