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Senate Bill No. 1181

CHAPTER 392

An act to add Section 798.21 to the Civil Code, relating to
mobilehomes.

[Approved by Governor August 17, 1996. Filed with
Secretary of State August 19, 1996.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1181, Haynes. Mobilehome Residency Law: rent control.
Existing law provides that certain rental agreements relating to

mobilehomes located in a mobilehome park, which meet specified
criteria, are exempt from local measures which establish a maximum
amount that a landlord may charge a tenant for rent.

This bill would provide that if a mobilehome space within a
mobilehome park is not the location of the principal residence, as
defined, of the homeowner located thereon and the homeowner has
not rented the mobilehome to another party, it shall be exempt from
any ordinance, rule, regulation, or initiative measure adopted by any
city, county, or city and county which establishes a maximum amount
that a landlord may charge a tenant for rent. The bill would also
require the management to notify the homeowner before modifying
the rent or other terms of the tenancy, as specified. The bill would
provide that the homeowner shall have 90 days from the date the
notice is mailed to review and respond to the notice. The bill would
prohibit management from modifying the rent or other terms of
tenancy upon a showing that the information upon which the
management relied in determining that the mobilehome space was
not the homeowner’s principal residence was incorrect. These
provisions would not apply while the homeowner is unable to rent
or lease the mobilehome for a prescribed reason, while the
mobilehome is available for sale, or if the legal owner has taken
possession or ownership of the mobilehome from a registered owner
through a surrender of ownership interest or a foreclosure, as
specified.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 798.21 is added to the Civil Code, to read:
798.21. (a) Notwithstanding Section 798.17, if a mobilehome

space within a mobilehome park is not the principal residence of the
homeowner and the homeowner has not rented the mobilehome to
another party, it shall be exempt from any ordinance, rule,
regulation, or initiative measure adopted by any city, county, or city
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and county, which establishes a maximum amount that the landlord
may charge a tenant for rent.

(b) Nothing in this section is intended to require any homeowner
to disclose information concerning his or her personal finances.
Nothing in this section shall be construed to authorize management
to gain access to any records which would otherwise be confidential
or privileged.

(c) For purposes of this section, a mobilehome shall be deemed to
be the principal residence of the homeowner, unless a review of state
or county records demonstrates that the homeowner is receiving a
homeowner’s exemption for another property or mobilehome in this
state.

(d) Before modifying the rent or other terms of tenancy as a result
of a review of state or county records, as described in subdivision (c),
the management shall notify the homeowner, in writing, of the
proposed changes and provide the homeowner with a copy of the
documents upon which management relied.

(e) The homeowner shall have 90 days from the date the notice
described in subdivision (d) is mailed to review and respond to the
notice. Management shall not modify the rent or other terms of
tenancy prior to the expiration of the 90-day period or prior to
responding, in writing, to information provided by the homeowner.
Management shall not modify the rent or other terms of tenancy if
the homeowner provides documentation reasonably establishing
that the information provided by management is incorrect or that the
homeowner is not the same person identified in the documents.
However, nothing in this subdivision shall be construed to authorize
the homeowner to change the homeowner’s exemption status of the
other property or mobilehome owned by the homeowner.

(f) This section shall not apply under any of the following
conditions:

(1) The homeowner is unable to rent or lease the mobilehome
because the owner or management of the mobilehome park in which
the mobilehome is located does not permit, or the rental agreement
limits or prohibits, the assignment of the mobilehome or the
subletting of the park space.

(2) The mobilehome is being actively held available for sale by the
homeowner, or pursuant to a listing agreement with a real estate
broker licensed pursuant to Chapter 3 (commencing with Section
10130) of Part 1 of Division 4 of the Business and Professions Code,
or a mobilehome dealer, as defined in Section 18002.6 of the Health
and Safety Code.

(3) The legal owner has taken possession or ownership, or both, of
the mobilehome from a registered owner through either a surrender
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of ownership interest by the registered owner or a foreclosure
proceeding.
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