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Senate Bill No. 1419

CHAPTER 622

An act to amend Sections 1226, 129875 and 129885 of, and to repeal
Section 129880 of, the Health and Safety Code, relating to health
facilities, and making an appropriation therefor.

[Approved by Governor September 19, 1996. Filed
with Secretary of State September 19, 1996.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1419, Maddy. Health facilities: plan review and building
inspection.

Existing law governing clinics requires the Office of Statewide
Health Planning and Development, in consultation with the
Community Clinics Advisory Committee, to prescribe minimum
construction standards of adequacy and safety for the physical plants
of clinics and to submit these standards for approval to the California
Building Standards Commission. Existing law, the California
Building Standards Code, also requires that proposed building
standards be submitted to the commission for approval. Existing law
provides that a surgical clinic, as defined, shall be deemed to have
met these minimum construction standards if it meets certain
requirements.

This bill would delete the requirement set forth in the law
governing clinics that the building standards be submitted for
approval to the commission and would instead refer to the California
Building Standards Code. The bill would also repeal the surgical
clinic provision.

Existing law also requires the office to review and approve the
design and inspection of the reconstruction or retrofit of, or alteration
of, or addition to any surgical center as it deems necessary to comply
with prescribed regulations, and to establish an appropriate fee for
the review and approval of certain seismic hazards evaluation reports
and other prescribed inspection duties.

This bill would repeal these requirements and would require the
city or county to have plan review and building inspection
responsibilities for, and would authorize the office to have plan
review responsibilities for, the construction or alteration of surgical
clinics and chronic dialysis clinics, as prescribed. The bill would,
among other things, require the governing authority or owner of the
clinic to submit the plans to the office for certification as to whether
or not the clinic meets the standards for clinics set forth in the
California Building Standards Code if the city or county indicates its
review will not include this certification. It would authorize the office
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to charge fees for the certification process and for performing the
plan reviews, in amounts that do not exceed its costs.

Existing law requires that a city or county, as applicable, have plan
review and building inspection responsibilities for the construction
or alteration of any building where outpatient clinical services of a
licensed health facility are provided which is separated from a
building in which hospital services are provided. This and a related
provision that contains conforming changes will be inoperative as of
January 1, 1997. On that date, an alternative provision would become
law that requires that any such building be subject to review and
inspection by the Office of Statewide Planning and Development.

This bill would delete the provisions that would make these
provisions of existing law inoperative, thereby extending indefinitely
the operation of the provisions that require a city or county, as
applicable, to have plan review and building inspection
responsibilities for the construction and alteration of the above
described buildings. The bill would repeal the alternative provision
that would require that the above described buildings be subject to
review and inspection by the office.

This bill also would permit the governing authority of a hospital to
request the office to perform plan review and building inspection
services for those buildings. The bill would authorize the office, if it
agrees to perform these services, to charge an amount equal to its
standard fee for the construction and alteration of hospital buildings.
The bill would also prohibit, when a building is accepted for review
by the office pursuant to this provision, the governing authority of the
hospital from requesting that the city or county conduct plan review
and building inspection for any subsequent alteration of the same
building unless written notification is provided. Because the bill
would extend certain duties imposed upon a city or county, it would
impose a state-mandated local program.

By authorizing the increase of fee revenues which under existing
law would be deposited in the continuously appropriated Hospital
Building Fund, this bill would make an appropriation.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this
act for a specified reason.

  Appropriation: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1226 of the Health and Safety Code is
amended to read:
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1226. (a) The regulations shall prescribe the kinds of services
which may be provided by clinics in each category of licensure and
shall prescribe minimum standards of adequacy, safety, and
sanitation of the physical plant and equipment, minimum standards
for staffing with duly qualified personnel, and minimum standards
for providing the services offered. These minimum standards shall be
based on the type of facility, the needs of the patients served, and the
types and levels of services provided.

(b) The Office of Statewide Health Planning and Development,
in consultation with the Community Clinics Advisory Committee,
shall prescribe minimum construction standards of adequacy and
safety for the physical plant of clinics as found in the California
Building Standards Code.

(c) A city or county, as applicable, shall have plan review and
building inspection responsibilities for the construction or alteration
of buildings described in paragraph (1) and paragraph (2) of
subdivision (b) of Section 1204 and shall apply the provisions of the
latest edition of the California Building Standards Code in
conducting these plan review responsibilities.

Upon the initial submittal to a city or county by the governing
authority or owner of these clinics for plan review and building
inspection services, the city or county shall reply in writing to the
clinic whether or not the plan review by the city or county will
include a certification as to whether or not the clinic project
submitted for plan review meets the clinic standards set forth in the
California Building Standards Code.

If the city or county indicates that its review will include this
certification it shall do all of the following:

(1) Apply the applicable clinic provisions of the latest edition of
the California Building Standards Code.

(2) Certify in writing, to the applicant within 30 days of
completion of construction whether or not these standards have been
met.

(d) If upon initial submittal, the city or county indicates that its
plan review will not include this certification, the governing
authority or owner of the clinic shall submit the plans to the Office
of Statewide Health Planning and Development who shall review the
plans for certification whether or not the clinic project meets the
standards, as propounded by the office in California Building
Standards Code.

(e) When the office performs review for certification, the office
shall charge a fee in an amount that does not exceed its actual costs.

(f) The office of the State Fire Marshal shall prescribe minimum
safety standards for fire and life safety in surgical clinics.

(g) Notwithstanding subdivision (c), the governing authority or
owner of a clinic may request the office to perform plan review
services for buildings described in subdivision (c). If the office agrees
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to perform these services, after consultation with the local building
official, the office shall charge an amount not to exceed its actual
costs. The construction or alteration of these buildings shall conform
to the applicable provisions of the latest edition of the California
Building Standards Code for purposes of the plan review by the office
pursuant to this subdivision.

(h) Regulations adopted pursuant to this chapter establishing
standards for laboratory services shall not be applicable to any clinic
that operates a clinical laboratory licensed pursuant to Section 1265
of the Business and Professions Code.

SEC. 2. Section 129875 of the Health and Safety Code is amended
to read:

129875. Construction or alterations of buildings specified in
paragraphs (2) and (3) of subdivision (b) of Section 129725 shall
conform to the latest edition of the California Building Standards
Code. The office shall independently review and inspect these
buildings. For purposes of this section, ‘‘construction or alteration’’
includes the conversion of a building to a purpose specified in
paragraphs (2) and (3) of subdivision (b) of Section 129725. Any
construction or alteration of any building subject to this section shall
be exempt from any plan review and approval or construction
inspection requirement of any city or county.

The office may also exempt from the plan review process or
expedite those projects undertaken by an applicant for a hospital
building that the office determines do not materially alter the
mechanical, electrical, architectural, or structural integrity of the
facility. The office shall set forth criteria to expedite projects or to
implement any exemptions made pursuant to this paragraph.

The Legislature recognizes the relative safety of single-story, wood
frame, and light steel frame construction for use in housing patients
requiring skilled nursing and intermediate care services and it is,
therefore, the intent of the Legislature to provide for reasonable
flexibility in seismic safety standards for these structures. The office
shall be reasonably flexible in the application of seismic standards for
other buildings by allowing incidental and minor nonstructural
additions or nonstructural alterations to be accomplished with
simplified written approval procedures as established by the office,
with the advice of the Office of the State Architect and the State Fire
Marshal.

The office shall continue to implement, and modify as necessary,
criteria that were initially developed and implemented prior to July
2, 1989, to exempt from the plan review process or expedite those
projects for alterations of buildings specified in paragraphs (2) and
(3) of subdivision (b) of Section 129725 that may include, but are not
limited to, renovations, remodeling, or installations of necessary
equipment such as hot water heaters, air-conditioning units,
dishwashers, laundry equipment, handrails, lights, television
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brackets, small emergency generators (up to 25 kilowatts), storage
shelves, and similar plant operations equipment; and decorative
materials such as wall coverings, floor coverings, and paint.

The office shall include provisions for onsite field approvals by
available office construction advisers and the preapproval of projects
that comply with the requirements for which the office has
developed standard architectural or engineering detail, or both
standard architectural and engineering detail.

SEC. 3. Section 129880 of the Health and Safety Code is repealed.
SEC. 4. Section 129885 of the Health and Safety Code is amended

to read:
129885. (a) A city or county, as applicable, shall have plan review

and building inspection responsibilities for the construction or
alteration of buildings described in paragraph (1) of subdivision (b)
of Section 129725. The building standards for the construction or
alteration of buildings specified in paragraph (1) of subdivision (b)
of Section 129725 established or applied by a city or county, shall not
be more restrictive or comprehensive than comparable building
standards established, or otherwise applied, to clinics licensed
pursuant to Chapter 1 (commencing with Section 1200) of Division
2.

(b) Upon the initial submittal to a city or county by the governing
authority or owner of a hospital for plan review and building
inspection services for buildings described in paragraph (1) of
subdivision (b) of Section 129725, the city or county shall reply in
writing to the hospital as to whether or not the plan review by the
city or county will include a certification as to whether or not the
clinic project submitted for plan review meets the clinic standards
propounded by the office in the California Building Standards Code.

If the city or county indicates that its review will include this
certification, it shall do all of the following:

(1) Apply the applicable clinic provisions of the latest edition of
the California Building Standards Code.

(2) Certify in writing to the applicant within 30 days of completion
of construction whether or not the standards have been met.

(c) If, upon initial submittal, the city or county indicates that its
plan review will not include this certification, the governing
authority or owner shall submit the plans to the Office of Statewide
Health Planning and Development and the office shall review the
plans for certification to determine whether or not the clinic project
meets the standards propounded by the office in the California
Building Standards Code.

(d) When the office performs the certification review, the office
shall charge a fee in an amount not to exceed its actual cost.

(e) Notwithstanding subdivision (a), the governing authority of a
hospital may request the Office of Statewide Health Planning and
Development to perform plan review and building inspection
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services for buildings described in paragraph (1) of subdivision (b)
of Section 129725. If the office agrees to perform these services, the
office shall charge an amount equal to its standard fee for the
construction and alteration of hospital buildings. The construction or
alteration of these buildings shall conform to the applicable
provisions of the latest edition of the California Building Standards
Code for purposes of the plan review and building inspection of the
office pursuant to this subdivision.

(f) A building described in paragraph (1) of subdivision (b) of
Section 129725 that is subject to the plan review and building
inspection of the office pursuant to subdivision (e), may be
designated by the governing authority or owner of the hospital as a
‘‘hospital building’’ as long as the building remains under the
jurisdiction of the office. This hospital building shall be reviewed and
inspected according to the standards and requirements of the Alfred
E. Alquist Hospital Facilities Seismic Safety Act of 1983 (Chapter 1
(commencing with Section 129675)).

(g) When a building is accepted for review by the office pursuant
to subdivision (e), the governing authority of the hospital shall not
request the city or county, as applicable, to conduct plan review and
building inspection for any subsequent alteration of the same
building, unless written notification is submitted to the office by the
governing authority or owner of the hospital.

SEC. 5. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because a
local agency or school district has the authority to levy service
charges, fees, or assessments sufficient to pay for the program or level
of service mandated by this act, within the meaning of Section 17556
of the Government Code.

Notwithstanding Section 17580 of the Government Code, unless
otherwise specified, the provisions of this act shall become operative
on the same date that the act takes effect pursuant to the California
Constitution.
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