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Senate Bill No. 1494

CHAPTER 482

An act to amend Section 22816.31, 75521, and 75551 of the
Government Code, relating to judges.

[Approved by Governor September 12, 1996. Filed
with Secretary of State September 13, 1996.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1494, Dills. Judges: retirement: health: benefits.
(1) The Public Employees’ Medical and Hospital Care Act

authorizes judges under specified circumstances to continue health
coverage upon assuming employer contributions.

This bill would make a technical clarifying change in that
provision.

(2) The Judges’ Retirement System II Law provides that after a
marriage is dissolved, the nonmember shall have no further interest
in the retirement fund.

This bill would provide that the nonmember shall have no further
interest in the fund.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 22816.31 of the Government Code is
amended to read:

22816.31. Any judge who retires under the Judges’ Retirement
System II, pursuant to subdivision (b) of Section 75521, and who has
not attained the age of 65 years shall be entitled to have his or her
coverage and the coverage of any family members continued upon
assuming payment of the contributions otherwise required of the
employer on account of his or her enrollment. Any election to
continue coverage under this section shall be made within 60 days of
permanent separation. The judge shall also pay an additional 2
percent of the contribution payments required to be paid by the
judge to cover the administrative costs incurred by the system in
administering the program provided by this section. A retired judge
who cancels that coverage may not reenroll. Upon attaining the age
of 65 years a retired judge who has participated in this program and
has continuous and uninterrupted coverage shall be entitled to the
applicable employer contribution.

SEC. 2. Section 75521 of the Government Code is amended to
read:
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75521. (a) A judge who leaves judicial office before accruing at
least five years of service shall be paid the amount of his or her
contributions to the system, and no other amount.

(b) A judge who leaves judicial office after accruing five or more
years of service and who is not eligible to elect to retire under Section
75522 shall be paid the amount of his or her monetary credits
determined pursuant to Section 75520, including the credits added
under subdivision (b) of that section computed to the last day of the
month preceding the date of distribution, and no other amount.

(c) Judges who leave office as described in subdivision (b) are
‘‘retired judges’’ for purposes of assignment pursuant to Article 2
(commencing with Section 66540) of Chapter 2 of this division and
are eligible for benefits provided under Section 22816.31.

(d) After a judge has withdrawn his or her accumulated
contributions or the amount of his or her monetary credits upon
leaving judicial office, the service shall not count in the event he or
she later becomes a judge again, until he or she pays into the Judges’
Retirement System II Fund the amount withdrawn, plus interest
thereon at the rate of interest then being required to be paid by
members of the Public Employees’ Retirement System under
Section 20654 from the date of withdrawal to the date of payment.

SEC. 3. Section 75551 of the Government Code is amended to
read:

75551. (a) If a member’s marriage is dissolved or a member and
his or her spouse are legally separated while the member is an active
judge, the court shall make the following determinations:

(1) The number of years of service that accrued during the
marriage of the member and nonmember, down to the date of their
separation.

(2) The date of the parties’ separation.
(3) If the member had been a judge for fewer than five years on

the date of separation, the court shall determine the member’s and
nonmember’s shares of the judge’s contributions to the fund, based
on Section 2610 of the Family Code, and on the law generally
applicable to property earned during marriage.

(4) If the member had been a judge for five years or more on the
date of separation, the court shall determine the member’s and
nonmember’s shares of the judge’s monetary credits that have
accrued pursuant to Section 75520, based on Section 2610 of the
Family Code, and on the law generally applicable to property earned
during marriage. The monetary credits include the credits computed
pursuant to subdivision (b) of Section 75520 computed to the date the
court finds appropriate.

(b) The determinations made pursuant to paragraphs (1) and (2)
and pursuant to paragraph (3) or (4) of subdivision (a) shall be
included in the judgment of dissolution or separation. The system
shall deem any portion of the judge’s contributions or of the judge’s
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monetary credits that were not allocated by the judgment to the
nonmember, to be allocated to the member.

(c) Promptly after receiving a certified copy of a judgment
dissolving the marriage of a member or legally separating a member
and nonmember and allocating shares of the member’s contributions
pursuant to paragraph (3) of subdivision (a), the fund shall pay to the
nonmember the amount allocated to him or her in the judgment. The
nonmember shall have no further interest in the fund.

(d) Promptly after receiving a certified copy of a judgment
dissolving the marriage of a member or legally separating a member
and nonmember and allocating shares of the member’s monetary
credits pursuant to paragraph (4) of subdivision (a), the fund shall
pay to the nonmember the amount allocated to him or her in the
judgment. The nonmember shall have no further interest in the fund.

(e) The amount of the payment pursuant to subdivision (c) or (d)
shall be subtracted from the member’s monetary credits as computed
pursuant to Section 75520. Until the amount is redeposited pursuant
to Section 75552, the additional credits accorded pursuant to
subdivision (b) of Section 75520 shall be computed on the amount so
reduced.
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