Senate Bill No. 1557

CHAPTER 712

An act to amend Sections 7028.1, 7108.5 and 7108.6 of the Business
and Professions Code, and to amend Section 19851 of the Health and
Safety Code, relating to contractors.

[Approved by Governor September 21, 1996. Filed
with Secretary of State September 23, 1996.]

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 1557, Mountjoy. Contractors: building permits.

(1) Existing law prohibits a contractor from bidding for the
installation or removal of an underground storage tank unless the
contractor has passed the hazardous substance removal certification
examination or unless the work is to be performed by a contractor
who has passed the examination. Violation of these provisions is a
misdemeanor.

This bill would make technical, conforming changes to the penalty
provisions.

(2) Existing law requires a contractor or subcontractor to pay a
subcontractor or a dump truck carrier, the amount due to the
subcontractor or carrier within a specified time. Failure of the
licensee to comply with this provision constitutes cause for
disciplinary action under the Contractors’ State License Law and
subjects the licensee to a penalty of 2% of the amount due per month
for every month that payment is not made.

This bill would specify that the penalty is to be paid to the
subcontractor or carrier.

(3) Existing law provides that the official copy of the plans
maintained by the building department of a city or county, as
specified, shall be open for inspection only on the premises of the
building department as a public record, and may be duplicated only
with the written permission of specified parties, or by order of a
proper court.

This bill would further provide that the official copy of the building
plans may be duplicated upon the request of any state agency.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 7028.1 of the Business and Professions Code
is amended to read:

7028.1. It is a misdemeanor for any contractor to perform or
engage in asbestos-related work, as defined in Section 6501.8 of the
Labor Code, without certification pursuant to Section 7058.5 of this

96



Ch. 712 —2—

code, or to perform or engage in a removal or remedial action, as
defined in subdivision (d) of Section 7058.7, or, unless otherwise
exempted by this chapter, to bid for the installation or removal of, or
to install or remove, an underground storage tank, without
certification pursuant to Section 7058.7. A contractor in violation of
this section is subject to one of the following penalties:

(a) Conviction of a first offense is punishable by a fine of not less
than one thousand dollars ($1,000) or more than three thousand
dollars ($3,000), and by possible revocation or suspension of any
contractor’s license.

(b) Conviction of a subsequent offense requires a fine of not less
than three thousand dollars ($3,000) or more than five thousand
dollars ($5,000), or imprisonment in the county jail not exceeding one
year, or both the fine and imprisonment, and a mandatory action to
suspend or revoke any contractor’s license.

SEC. 2. Section 7108.5 of the Business and Professions Code is
amended to read:

7108.5. A prime contractor or subcontractor shall pay to any
subcontractor, not later than 10 days of receipt of each progress
payment, unless otherwise agreed to in writing, the respective
amounts allowed the contractor on account of the work performed
by the subcontractors, to the extent of each subcontractor’s interest
therein. In the event that there is a good faith dispute over all or any
portion of the amount due on a progress payment from the prime
contractor or subcontractor to a subcontractor, then the prime
contractor or subcontractor may withhold no more than 150 percent
of the disputed amount.

Any violation of this section shall constitute a cause for disciplinary
action and shall subject the licensee to a penalty, payable to the
subcontractor, of 2 percent of the amount due per month for every
month that payment is not made. In any action for the collection of
funds wrongfully withheld, the prevailing party shall be entitled to
his or her attorney’s fees and costs.

The sanctions authorized under this section shall be separate from,
and in addition to, all other remedies either civil, administrative, or
criminal.

This section applies to all private works of improvement and to all
public works of improvement, except where Section 10262 of the
Public Contract Code applies.

SEC. 3. Section 7108.6 of the Business and Professions Code is
amended to read:

7108.6. A licensed contractor is required to pay all transportation
charges submitted by a duly authorized motor carrier of property in
dump truck equipment by the 20th day following the last day of the
calendar month in which the transportation was performed, if the
charges, including all necessary documentation, are submitted by the
fifth day following the last day of the calendar month in which the
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transportation was performed. The payment shall be made unless
otherwise agreed to in writing by the contractor and by the duly

authorized motor carrier of property in dump truck equipment. In

the event that there is a good faith dispute over a portion of the
charges claimed, the contractor may withhold payment of up to 150
percent of the disputed amount or an amount otherwise agreed to by
the parties. A violation of this section constitutes a cause for

disciplinary action under Section 7120 and shall also subject the
contractor licensee to a penalty, payable to the carrier, of 2 percent
of the amount due per month for every month that payment is
outstanding. In an action for the collection of moneys not paid in

accordance with this section, the prevailing party shall be entitled to
his or her attorney’s fees and costs.

This section applies to all private works of improvement and to all
public works of improvement.

SEC. 4. Section 19851 of the Health and Safety Code is amended
to read:

19851. (a) The official copy of the plans maintained by the
building department of the city or county provided for under Section
19850 shall be open for inspection only on the premises of the building
department as a public record. The copy may not be duplicated in
whole or in part except (1) with the written permission, which
permission shall not be unreasonably withheld as specified in
subdivision (f), of the certified, licensed or registered professional or
his or her successor, if any, who signed the original documents and
the written permission of the original or current owner of the
building, or, if the building is part of a common interest development,
with the written permission of the board of directors or governing
body of the association established to manage the common interest
development, or (2) by order of a proper court or upon the request
of any state agency.

(b) Any building department of a city or county, which is
requested to duplicate the official copy of the plans maintained by
the building department, shall request written permission to do so
from the certified, licensed, or registered professional, or his or her
successor, if any, who signed the original documents and from (1) the
original or current owner of the building or (2), if the building is part
of a common interest development, from the board of directors or
other governing body of the association established to manage the
common interest development.

(c) The building department shall also furnish the form of an
affidavit to be completed and signed by the person requesting to
duplicate the official copy of the plans, which contains provisions
stating all of the following:

(1) That the copy of the plans shall only be used for the
maintenance, operation, and use of the building.
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(2) That drawings are instruments of professional service and are
incomplete without the interpretation of the certified, licensed, or
registered professional of record.

(3) That subdivision (a) of Section 5536.25 of the Business and
Professions Code states that a licensed architect who signs plans,
specifications, reports, or documents shall not be responsible for
damage caused by subsequent changes to, or use of, those plans,
specifications, reports, or documents where the subsequent changes
or uses, including changes or uses made by state or local
governmental agencies, are not authorized or approved by the
licensed architect who originally signed the plans, specifications,
reports, or documents, provided that the architectural service
rendered by the architect who signed the plans, specifications,
reports, or documents was not also a proximate cause of the damage.

(d) The request by the building department to a licensed,
registered, or certified professional may be made by the building
department sending a registered letter to the licensed, registered, or
certified professional requesting his or her permission to duplicate
the official copy of the plans and sending with the registered letter,
a copy of the affidavit furnished by the building department which
has been completed and signed by the person requesting to duplicate
the official copy of the plans. The registered letters shall be sent by
the building department to the most recent address of the licensed,
registered, or certified professional available from the California
State Board of Architectural Examiners.

(e) The governing body of the city or county may establish a fee
to be paid by any person who requests the building department of the
city or county to duplicate the official copy of any plans pursuant to
this section, in an amount which it determines is reasonably
necessary to cover the costs of the building department pursuant to
this section.

(f) The certified, licensed, or registered professional’s refusal to
permit the duplication of the plans is unreasonable if, upon request
from the building department, the professional does either of the
following:

(1) Fails to respond to the local building department within 30
days of receipt by the professional of the request. However, if the
building department determines that professional is unavailable to
respond within 30 days of receipt of the request due to serious illness,
travel, or other extenuating circumstances, the time period shall be
extended by the building department to allow the professional
adequate time to respond, as determined to be appropriate to the
individual circumstance, but not to exceed 60 days.
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(2) Refuses to give his or her permission for the duplication of the
plans after receiving the signed affidavit and registered letter
specified in subdivisions (c) and (d).
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