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Senate Bill No. 1669

CHAPTER 1162

An act to add Section 22810.6 to the Government Code, relating to
public employees.

[Approved by Governor September 30, 1996. Filed
with Secretary of State September 30, 1996.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1669, Costa. Public employees: health benefits.
The Public Employees’ Medical and Hospital Care Act authorizes

the California Association of Highway Patrolmen to offer a health
benefit plan.

This bill would require 5 years of coverage in that plan as an active
employee in order to participate after retirement, except as
specified. In addition, the bill would set forth health benefit plan
eligibility requirements for specified annuitants and specified former
members of the California State Police.

The provision would only be applicable to persons first employed
on and after January 1, 1994.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 22810.6 is added to the Government Code,
to read:

22810.6. In order to be eligible after retirement to participate in
a health benefit plan offered by the California Association of Highway
Patrol pursuant to Section 22790, an annuitant shall have been a
member of the California Highway Patrolmen Health Benefits Trust
for a minimum of five years as an active employee.

An annuitant who has retired for disability before becoming
eligible for service retirement is eligible to participate in a health
benefit plan offered by the California Association of Highway
Patrolmen. An annuitant who obtained a disability retirement after
becoming eligible for a service retirement is not eligible to
participate in a health benefit plan offered by the California
Association of Highway Patrolmen unless the requirement of five
years participation as an active employee has already been met.

Former members of the California State Police are eligible to
participate in a health benefit plan offered by the California
Association of Highway Patrolmen. Former members of the
California State Police who transferred to the California Highway
Patrol, and who retired before January 1, 2003, are exempt from the
five-year requirement. Any former member of the California State
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Police who otherwise meets the requirement of five years minimum
participation as an active employee in a health benefit program plan
offered by the California Association of Highway Patrolmen is
eligible to participate in such a plan after retirement.

This section shall only apply to persons who first became
employees of the California Highway Patrol on and after January 1,
1994.
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