Senate Bill No. 1695

CHAPTER 449

An act to amend Section 1597.40 of the Health and Safety Code,
relating to child day care facilities.

[Approved by Governor September 12, 1996. Filed
with Secretary of State September 13, 1996.]

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 1695, Kopp. Child day care facilities: family day care homes.

Existing law provides for the licensure and regulation of child day
care facilities, including family day care homes. Existing law also
states the intent of the Legislature that family day care homes be
required to be situated in residential surroundings, and to prohibit
any restrictions relating to the use of single-family residences for
family day care homes.

This bill would require a family day care home provider who
operates the home on rental property to provide written notice to the
landlord or property owner of the operation of the family day care
home, as prescribed. The bill would also authorize a landlord or
property owner to require a family day care home provider to pay
an increased security deposit for operation of the family day care
home.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. 1t is the intent of the Legislature that, except for the
requirement of notice and the authorization for an increased security
provided for in subdivision (d) of Section 1597.40, nothing in this act
shall alter or amend existing law forbidding restrictions or
prohibitions as to the use or occupancy of real property as a family
day care home. It is further the intent of the Legislature that this act
shall only apply to family day care for which a license is required, and
shall not apply to any child day care facility that is exempt from
licensure under Section 1596.792.

SEC. 2. Section 1597.40 of the Health and Safety Code is amended
to read:

1597.40. (a) It is the intent of the Legislature that family day care
homes for children should be situated in normal residential
surroundings so as to give children the home environment which is
conducive to healthy and safe development. It is the public policy of
this state to provide children in a family day care home the same
home environment as provided in a traditional home setting.
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The Legislature declares this policy to be of statewide concern with
the purpose of occupying the field to the exclusion of municipal
zoning, building and fire codes and regulations governing the use or
occupancy of family day care homes for children, except as
specifically provided for in this chapter, and to prohibit any
restrictions relating to the use of single-family residences for family
day care homes for children except as provided by this chapter.

(b) Every provision in a written instrument entered into relating
to real property which purports to forbid or restrict the conveyance,
encumbrance, leasing, or mortgaging of the real property for use or
occupancy as a family day care home for children, is void and every
restriction or prohibition in any such written instrument as to the use
or occupancy of the property as a family day care home for children
is void.

(c) Except as provided in subdivision (d), every restriction or
prohibition entered into, whether by way of covenant, condition
upon use or occupancy, or upon transfer of title to real property,
which restricts or prohibits directly, or indirectly limits, the
acquisition, use, or occupancy of such property for a family day care
home for children is void.

(d) (1) A prospective family day care home provider, who resides
in a rental property, shall provide 30 days’ written notice to the
landlord or owner of the rental property prior to the commencement
of operation of the family day care home.

(2) For family day care home providers who have relocated an
existing licensed family day care home program to a rental property
on or after January 1, 1997, less than 30 days’ written notice may be
provided in cases where the department approves the operation of
the new location of the family day care home in less than 30 days, or
the home is licensed in less than 30 days, in order that service to the
children served in the former location not be interrupted.

(3) A family day care home provider in operation on rental or
leased property as of January 1, 1997, shall notify the landlord or
property owner in writing at the time of the annual license fee
renewal, or by March 31, 1997, whichever occurs later.

(4) Notwithstanding any  other  provision of law, upon
commencement of, or knowledge of, the operation of a family day
care home on his or her property, the landlord or property owner
may require the family day care home provider to pay an increased
security deposit for operation of the family day care home. The
increase in deposit may be required notwithstanding that a lesser
amount is required of tenants who do not operate family day care
homes. In no event, however, shall the total security deposit charged
exceed the maximum allowable under existing law.

(5) Section 1596.890 shall not apply to this subdivision.

0

93



