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Assembly Bill No. 425

CHAPTER 610

An act to add Sections 81149 and 81530.5 to the Education Code,
relating to community colleges.

[Approved by Governor September 19, 1998. Filed
with Secretary of State September 21, 1998.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 425, Baldwin. Community college facilities: building
standards.

Existing law requires the Department of General Services to
supervise the design and construction of certain school buildings to
ensure that plans and specifications comply with structural safety
standards and to ensure that the work of construction has been
performed in accordance with the approved plans and specifications.

The bill would authorize a community college district to purchase,
for use as a school building, any offsite building constructed prior to
January 1, 1998, that meets certain requirements. The bill would also
authorize a community college district to lease, for use as a
community college building, an offsite commercial building that
meets certain requirements.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 81149 is added to the Education Code, to
read:

81149. (a) Notwithstanding any provision of law, a community
college district may purchase any offsite building constructed prior
to January 1, 1998 that meets the structural requirements of the 1976
Uniform Building Code, or subsequent additions to that code, but,
that does not meet the requirements of Section 81130, for use as a
school building, as defined in Section 81130.5, if the governing board
of the district finds that all of the following conditions have been met:

(1) A structural engineer has inspected the building and
submitted a report to the governing board of the community college
district that certifies that the building is in substantial compliance
with the requirements of this article, or describes in detail any
structural modifications necessary to render the building in
substantial compliance with the this article. For purposes of this
section, substantial compliance with this article means that the
building is likely to resist, without catastrophic collapse, earthquake
forces generated by major earthquakes of the intensity and severity
of the strongest experienced in California, but may experience some
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reparable architectural or structural damage. This requirement is
satisfied if the structural engineer affixes his or her seal of approval
to the report and he or she attests in that report that to the best of
his or her knowledge:

(A) He or she has reviewed the design calculations, construction
documents, and the local government construction inspection
records of the building, to the extent those items are available.

(B) He or she has authorized testing and has observed or reviewed
the test results and the inspections of an adequate sample of the
structure’s welds, anchor bolts, and other structural elements.

(C) He or she has observed that the nonstructural elements,
including, but not limited to, light fixtures, heating, and
air-conditioning diffusers are adequately braced or anchored.

(2) The governing board of the community college district shall
forward the report submitted pursuant to paragraph (1) to the
Department of General Services for its review. Within 45 working
days, the Department of General Services shall review the report for
compliance with the above requirements, to provide feedback to the
structural engineer regarding any insufficiencies with the report, and
to determine whether or not the building is in substantial compliance
with the requirements of this article, or whether any proposed
structural modifications will render the structure in substantial
compliance with this article. If the Department of General Services
does not respond within 45 working days of the submission of the final
and complete report, the department will be deemed to have
concurred with the structural engineer’s report. If structural
modifications are necessary to achieve substantial compliance with
this article, plans shall be submitted to the department for review and
approval. Construction shall be completed in compliance with the
continuous inspection requirements of this article.

(b) (1) No member of the governing board of a community
college district, nor any employee of a community college district,
shall be held personally liable for injury to persons or damage to
property resulting from the fact that the governing board of the
community college district purchased a building pursuant to this
subdivision for a school and the building was not constructed
pursuant to the requirements of Section 81130.

(2) The exemption from personal liability for members of the
governing board and employees of a community college district
described in paragraph (1) is not intended to limit the liability of the
community college district for injury to persons or damage to
property resulting from the fact that the governing board or any
employee of the community college district used a building pursuant
to this subdivision for a school if the building was not constructed
pursuant to the requirements of Section 81130. The exemption from
personal liability for members of the governing board and employees
of a community college district described in paragraph (1) is not
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intended to limit the liability of the community college district, the
governing board or the district’s employees pursuant to Section 835
of the Government Code.

(3) Section 81144 is not applicable to a person who, pursuant to this
section, purchases a building that meets the requirements of this
section but does not meet the requirements of Section 81130.
Approval and use of a building pursuant to this section does not
constitute a violation of this article.

SEC. 2. Section 81530.5 is added to the Education Code, to read:
81530.5. (a) Notwithstanding Section 81530, or any other

provision of law, a community college district may lease an offsite
commercial building that does not meet the requirements of Section
81130, for use as a school building, as defined in Section 81130.5, if the
governing board of the district finds that all of the following
conditions have been met:

(1) The building was constructed in accordance with seismic
safety standards for commercial buildings constructed within an
earthquake zone.

(2) The building permit for the initial construction of the building
was issued on or after January 1, 1990.

(3) A structural engineer has inspected the building and
submitted a report to the governing board of the community college
district that certifies that the building is in substantial compliance
with the requirements of this article. For purposes of this section,
substantial compliance with this article means that the building is
likely, without catastrophic collapse, to resist earthquake forces
generated by major earthquakes of the intensity and severity of the
strongest experienced in California, but may experience some
reparable architectural or structural damage. This certification
requirement is satisfied if the structural engineer affixes his or her
seal of approval to the report and he or she attests in that report that
to the best of his or her knowledge:

(A) He or she has reviewed the design calculations, construction
documents, and the local government construction inspection
records of the building, to the extent those items are available.

(B) He or she has authorized testing and has observed or reviewed
the test results and the inspections of an adequate sample of the
structure’s welds, anchor bolts, and other structural elements
deemed necessary for the satisfactory performance of the building.

(C) He or she has observed that the overhead nonstructural
elements, including, but not limited to, light fixtures, heating, and
air-conditioning diffusers are adequately braced or anchored.

(b) The governing board of the community college district shall
forward the report submitted pursuant to paragraph (3) of
subdivision (a) to the Department of General Services for its review.
Within 45 working days, the Department of General Services shall
review the report for compliance with the above requirements, to
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provide feedback to the structural engineer regarding any
insufficiencies with the report, and to determine whether or not the
building is in substantial compliance with the requirements of this
article. If the Department of General Services does not respond
within 45 working days of the submission of the final and complete
report, the department will be deemed to have concurred with the
structural engineer’s report. A final decision by the governing board
of the community college district to occupy the building for school
purposes shall not occur until the governing board has reviewed and
considered the feedback of the department, or the 45 workday
review period has passed.

(c) (1) No member of the governing board of a community
college district, nor any employee of a community college district,
shall be held personally liable for injury to persons or damage to
property resulting from the fact that the governing board of the
community college district used a commercial building pursuant to
this subdivision for a school and the building was not constructed
under the requirements of Section 81130.

(2) The exemption from personal liability for members of the
governing board and employees of a community college district
described in paragraph (1) is not intended to limit the liability of the
community college district for injury to persons or damage to
property resulting from the fact that the governing board or any
employee of the community college district used a commercial
building pursuant to this subdivision for educational purposes and the
building was not constructed under the requirements of Section
81130. The exemption from personal liability for members of the
governing board and employees of a community college district
described in paragraph (1) is not intended to limit the liability of the
community college district, the governing board or the district’s
employees pursuant to Section 835 of the Government Code.

(3) Section 81144 is not applicable to a person who, pursuant to this
section, leases or uses a building for a community college building
that meets the requirements of this section but does not meet the
requirements of Section 81130. Approval and use of a building
pursuant to this section does not constitute a violation of this article.
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