AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 14, 1997

CALIFORNIA LEGISLATURE—1997-98 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 692

Introduced by Assembly Member Morrow

February 26, 1997

An act to amend Section 6 of the County Water Authority
Act (Chapter 545 of the Statutes of 1943), relating to water.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST
AB 692, as amended, Morrow. County Water Authority
Act.

The County Water Authority Act provides for the creation
of county water authorltles—'Fhe—aet—&u%heHzes—a—member

dThe act provides for the recall
of the board membersof a county water authorityin
accordance with prescribed lawsand declares that any
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member may be recalled by the majority vote of the
governing body of the public agency from which the member
is appointed

This bill Would +e\+|se—&nd—reeas{—t-hese—p+ﬂe\+|smﬂs4he bill

rity.
Fhre—bil—would declare that board members serve at the
pleasure of the governlng body of the public agency from

which the member is app0|nteel—eACreI—WebrleI—|91¢9\++eke—teiC the

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee—yas.
State-mandated local program:-yes
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The people of the State of California do enact as follows:

SECHONA——SectHon-6-etthe-County-Water-Authority

SECTION 1. Section 6 of the County Water Authority
Act (Chapter 545 of the Statutes of 1943) is amended to
read:

Sec. 6. (a) All powers, privileges, and duties vested in
or imposed upon any authority incorporated under this
act shall be exercised and performed by and through a
board of directors. The exercise of any and all executive,
administrative, and ministerial powers may be delegated
by the board of directors to any of the offices created by
this act or by the board of directors acting under this act.

(b) The board of directors shall consist of at least one
representative from each public agency, the area of
which is within the authority. The representatives shall
be designated and appointed by the chief executive
officers of those public agencies, respectively, with the
consent and approval of the legislative bodies of the
public agencies, respectively. Any member of the
governing body of a member agency which is a water
district may be appointed by that member agency to the
board of the authority to serve as the agency’s
representative, except that, in the case of agencies with
several representatives, a majority of the members of the
governing body of the agency may not be so appointed by
the agency to serve as representatives on the board of the
authority. Any director holding dual offices shall not vote
upon any contract between a county water authority and
the member public agency he or she represents on the
authority’s board. The term “water district,” as used in
this subdivision, has the same meaning as in subdivision
(a) of Section 10.

(c) Members of the board of directors shall hold office
for a term of six years, and until their successors are
appointed and qualified. However, the terms of the
members of the first board shall be determined by lot so
that the terms of not less than one-half of the members
shall be for three years and the terms of the remainder
shall be six years. Every member shall be subject to recall
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by the voters of the public agency from which that

member is appointed, in accordance with the recall
provisions of the freeholders’ charter or other law

applicable to the public ageney—and—any—member—may be
recalled—by—the—materty—vete—ot—the—geveramg—hody

Members serve at the pleasure of the governing body of
the public agency from which the member is appointed
and may be recalled by a majority vote of the governing
body of the public agency from which the member is

appointed.

(d) As a member of the board of directors, each
representative is entitled to vote on all questions, orders,
resolutions, and ordinances coming before the board, and
is entitled to cast one vote for each five million dollars
($5,000,000), or major fractional part thereof, of assessed
valuation of property taxable for authority purposes in
the public agency represented by him or her as shown by
the last equalized assessment roll of the county and
evidenced by the certificate of the county auditor;
provided, that each representative shall have at least one
vote and no public agency shall have votes that exceed
the number of the total number of votes of all the other
public agencies whose corporate areas are included in the
authority. In addition to one representative, any public
agency may, at its option, designate and appoint one
additional representative for each full 5 percent of the
assessed value of property taxable for authority purposes
which is within the public agency. However, the term of
office of any representative shall not be changed or
terminated by reason of any future change in the assessed
value of property within any member agency. The
representatives of each public agency shall cast the vote
to which that public agency would otherwise be entitled
as a unit and as a majority of the representatives present
shall determine. The affirmative votes of members
representing more than 50 percent of the total number
of votes of all the members shall be necessary, and, except
as otherwise herein provided, shall be sufficient to carry
any order, resolution, or ordinance coming before the
board of directors. However, any meeting may be

98



NRPRRRRRRRERRE
CQOWONOUIMNWNRPROOONOUNWNER

NN
N

NN NN
oOOhw

N
~

WN N
O O

wWww
wWN P

w
N

AP OWWWWW
O OWow~NO Ul

—5— AB 692

adjourned or recessed from day to day or from time to
time, by vote of the director or directors present,
irrespective of the number of directors present or the
number of votes represented at the meeting. For the
purposes of this section, the term “major fractional part”
means a fractional part larger than one-half.

(e) Members of the first board of directors so
constituted shall convene at the call of the clerk of the
board of supervisors in the meeting room of the board of
supervisors at the county seat of the county, and
immediately upon convening, the board of directors shall
elect from its membership a chairperson, a Vvice
chairperson, and a secretary, who shall serve for a period
of two years, or untl their respective successors are
elected and qualified.

() A quorum necessary for the transaction of business
at any meeting of the board of directors exists whenever
there are present at the meeting a majority of the
membership of the board of directors which includes at
least one-half of the number of representatives of each
public agency member having more than six
representatives serving on the board of directors.
However, any regular or special meeting of the board of
directors at which a quorum is not present may be
continued from time to time until a quorum is present to
transact the business of the board of directors.
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