AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 1, 1997

CALIFORNIA LEGISLATURE—1997-98 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 836

Introduced by Assembly Member Sweeney

February 27, 1997

An act to amend Sectlen—}SO}GQ—ef—and—te—add—Sectlon
ation
7273 of the Revenue and Taxation Code, relating to taxation

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

AB 836, as amended, Sweeney—Hranspertation— local
transpeortation—autherties——revende——administration

Transactions and use taxes: administrative cost recovery

The Transactions and Use Tax Law sets forth various
limitations, requirements, and procedures with respect to the
levy of a local transactions and use tax by a “district,” as
defined, and requires that any tax that is so levied be
administered by the State Board of Equalization pursuant to
a contract between the board and the levying district. It also
provides for the board’s recovery each fiscal year of its costs
incurred in administering a local transactions and use tax.

This bill would prohibit the amount charged by the board
to a district for the administration of a local transactions and
use tax for any fiscal year from exceeding 1% of the total
amount of revenue collected by the board pursuant to that
transactions and use tax for that fiscal year.

Existing—taw—autherizes—a—county—board—et—supervisers (o
create—a—loecal—transpertation—authority,—or—desighate  an
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Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECHON-1—Section29142 1 is-addedto-the-Public
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—3— AB 836

SECTION 1. Section 7273 of the Revenue and
Taxation Code is amended to read:

7273. In addition to the amounts otherwise provided
for preparatory costs, the board shall charge an amount
for its services in administering the transactions and use
tax determined by the board with the concurrence of the
Department of Finance, as follows:

(a) Beginning with the 1993-94 fiscal year, the amount
charged shall be based on the total special taxing
jurisdiction costs reflected in the annual Budget Act. This
amount comprises the categories of direct, shared, and
central agency costs incurred by the board and shall
include the following:

(1) The amount charged to each entity shall be based
on the recommendations incorporated in the March 1992,
report by the Auditor General entitled “The Board of
Equalization Needs To Adjust Its Model For Setting
Reimbursement Rates For Special Tax Jurisdictions.”

(2) The amount charged may be adjusted in the
current fiscal year to reflect the difference between the
board’s budgeted costs and any significant revised
estimate of costs. Any adjustment shall be subject to
budgetary controls included in the Budget Act. Prior to
any adjustment, the Department of Finance shall notify
the Chairperson of the Joint Legislative Budget
Committee not later than 30 days prior to the effective
date of the adjustment.

(3) For the 1995-96 fiscal year and each fiscal year
thereafter, the amount charged shall be adjusted to
reflect the difference between the board’s recovered
costs and the actual costs incurred by the board during
the fiscal year two years prior.

(b) The board shall notify districts by June 1 of the
amount that it anticipates will be assessed for the next
fiscal year. The districts shall be notified of the actual
amounts that will be assessed within 30 days after
enactment of the Budget Act for that fiscal year.

(c) The amount charged a transactions and use tax
district which becomes operative during the fiscal year
shall be estimated for that fiscal year based on that
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district's proportionate share of direct, indirect, and
shared costs.

(d) The amounts determined by subdivision (a) shall
be deducted in equal amounts from the quarterly
allocation of taxes collected by the board for a given
district.

(e) In no event shall the amount charged by the board
to a district pursuant to this section for the administration
of a transactions and use tax for any fiscal year exceed 1
percent of the total amount of revenue collected by the
board pursuant to that transactions and use tax for that
fiscal year.

Ytilites-Cedeto+ead:

2 i i i 3 of
the—Revende—and—Taxation—Code;—the—State—Beard  of
Egqualization—shallhet—deduet—more—than—1—percent—of the
revenves—eollected—under—Section—2#1—of—the—Revenue
andTaxatien-Cedefor-distributionte-the-district.
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