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AMENDED IN SENATE JULY 11, 1997

AMENDED IN SENATE JUNE 24, 1997

AMENDED IN ASSEMBLY MAY 27, 1997

AMENDED IN ASSEMBLY MAY 15, 1997

CALIFORNIA LEGISLATURE—1997–98 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 865

Introduced by Assembly Member Pringle
(Principal coauthor: Assembly Member Campbell)

(Coauthor: Assembly Member Scott)

February 27, 1997

An act to amend Section 17285 of the Education Code,
relating to school facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 865, as amended, Pringle. School facilities.
Under existing law a leased building that does not meet the

specified safety requirements of the Field Act may not be used
as a school building after September 1, 1990. Existing law
imposes on members of the governing board of a school
district and the school district liability for injury to persons and
property resulting from the fact a building is used as a school,
and the building has not been built to meet the requirements
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of the Field Act. Existing law also makes it a felony for any
person to violate designated provisions of the Field Act.

This bill would provide that a school district may lease a
commercial building, that does not meet the requirements of
the Field Act, for use as a school building, as defined, if the
governing board of the school district finds that the building
was constructed in accordance with seismic safety standards
for commercial buildings constructed within an earthquake
zone, the building permit for the initial construction of the
building was issued on or after January 1, 1990, a structural
engineer inspected the building and submitted a report, as
specified, to the governing board of the school district, and the
governing board submitted the report to the Division of the
State Architect to determine if the building is in substantial
compliance with the Field Act, as specified. This bill would
also limit the personal liability, as specified, of school
employees and members of governing boards of school
districts when the commercial building does not meet the
requirements of the Field Act, as specified. This bill would
specify that the limitation of personal liability for school
employees and members of governing boards of school
districts is not intended to limit the liability of the school
district or to limit the liability of the school district for the
actions of the governing board members and district
employees. This bill would specify that the provision making
it a felony to violate the Field Act does not apply to a building
leased or used, as specified.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 17285 of the Education Code is
amended to read:

17285. (a) Notwithstanding any provision of law
except Sections 17286, 17287, 17405, and this section, a
leased building that does not meet the requirements of
Section 17280 may not be used as a school building, as
defined in Section 17283, after September 1, 1990.
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(b) A school district may lease a commercial building,
that does not meet the requirements of Section 17280, for
use as a school building, as defined in Section 17283, if the
governing board of the district finds that all of the
following conditions have been met:

(1) The building was constructed in accordance with
seismic safety standards for commercial buildings
constructed within an earthquake zone.

(2) The building permit for the initial construction of
the building was issued on or after January 1, 1990.

(3) A structural engineer has inspected the building
and submitted a report to the governing board of the
school district that certifies that the building is in
substantial compliance with the requirements of the
Field Act. This certification requirement is satisfied if the
structural engineer affixes his or her seal of approval to
the report and he or she attests in that report that to the
best of his or her knowledge:

(A) He or she has reviewed the design calculations,
construction documents, and the local government
construction inspection records of the building to the
extent available.

(B) He or she has authorized testing and has observed
or reviewed the test results and the inspections of an
adequate sample of the structure’s welds, anchor bolts,
and other structural elements.

(C) He or she has observed that the overhead
nonstructural elements, including, but not limited to,
light fixtures, heating, and air-conditioning diffusers are
adequately braced or anchored.

The governing board of the school district shall submit
the report to the Division of the State Architect for its
review. The Division of the State Architect has one month
to review the report for compliance with the above
requirements, and to provide feedback to the structural
engineer regarding any insufficiencies with the report,
and whether or not the building is in substantial
compliance with the requirements of the Field Act. If the
Division of the State Architect does not respond within
one month of the final and complete report being
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submitted, the Division of the State Architect will be
deemed to have concurred with the structural engineer’s
report. A final decision by the governing board of the
school district to occupy the building for school purposes
shall not occur until the governing board has reviewed
and considered the feedback of the Division of the State
Architect, or the one month review period has passed.

No member of the governing board of a school district,
nor any employee of a school district, shall be held
personally liable for injury to persons or damage to
property resulting from the fact that the governing board
of the school district used a commercial building pursuant
to this subdivision for a school and the building was not
constructed under the requirements of Section 17280.
This exemption from personal liability for members of the
governing board and employees of a school district is not
intended to limit the liability of the school district for
injury to persons or damage to property resulting from
the fact that the governing board or any employee of the
school district used a commercial building pursuant to
this subdivision for a school and the building was not
constructed under the requirements of Section 17280.
This exemption from personal liability for members of the
governing board and employees of a school district is not
intended to limit the liability of the school district, the
governing board or the district’s employees pursuant to
Section 835 of the Government Code. Section 17312 is not
applicable to a person who, pursuant to this section, leases
or uses a building for a school building that meets the
requirements of this section but does not meet the
requirements of Section 17280. Approval and use of a
building pursuant to subdivision (b) of Section 17285 does
not constitute a violation of the Field Act.

(c)  A building leased pursuant to Section 17280 may
be used after September 1, 1991, as a regional
occupational center or program that does not meet the
requirements of Section 17280, provided the building
satisfies all of the following conditions:

(1) The facility is one of the following:
(A) A single-story, wood-framed structure.
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(B) A single-story, light steel frame structure.
(C) A structure for which a structural engineer has

submitted a report that certifies that substantial
structural hazards do not exist, as to that structure. The
governing board of the regional occupational center or
program, as provided for under Section 52310.5, shall
review the report prior to approval of the lease and may
reject the report if there is any evidence of fraud
regarding the facts in the report.

(2) The building or structure complies with all
applicable local building standards and all applicable local
health and safety standards in the community in which it
is located.

(3) The governing board of the regional occupational
center or program, as provided for under Section 52310.5,
certifies to the State Allocation Board that reasonable
efforts have been made to locate the regional
occupational center or program in facilities that conform
to the seismic safety standards set forth in Part 2
(commencing with Section 2-101), Part 3 (commencing
with Section 3-089-1), Part 4 (commencing with Section
4-403), and Part 5 (commencing with Section 5-102), of
Title 24 of the California Code of Regulations.

(d) On or before September 1, 1994, and every three
years thereafter, each governing board of a regional
occupational center or program shall report to the State
Allocation Board on the facilities utilized for the
operation of that center or program and on efforts to
place the center or program in facilities that conform to
the seismic safety standards described in paragraph (3)
of subdivision (b).

O


