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Assembly Bill No. 1023

CHAPTER 404

An act to amend Section 44259 of the Education Code, relating to
teacher credentialing.

[Approved by Governor September 2, 1997. Filed
with Secretary of State September 2, 1997.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1023, Mazzoni. Teacher credentialing.
Existing law prescribes the minimum requirements for the

preliminary multiple or single subject teaching credential.
This bill, commencing January 1, 2000, would add demonstration

of basic competency in the use of computers in the classroom, as
specified, to those minimum requirements.

Existing law requires completion of designated studies for the
professional multiple or single subject teaching credential, including
the study of computer-based technology and the uses of technology
in educational settings.

This bill would require the above-referenced studies to be
completed in accordance with the commission’s standards of
program quality and effectiveness, and that the study of
computer-based technology be of advanced computer-based
technology.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 44259 of the Education Code is amended to
read:

44259. (a) Each program of professional preparation for
multiple or single subject teaching credentials shall not include more
than one year of, or the equivalent of one-fifth of a five-year program
in, professional preparation.

(b) The minimum requirements for the preliminary multiple or
single subject teaching credential, are all of the following:

(1) A baccalaureate degree or higher degree, except in
professional education, from a regionally accredited institution of
postsecondary education.

(2) Passage of the state basic skills examination that is developed
and administered by the commission pursuant to Section 44252.5.

(3) Completion of a program of not more than one year of
professional preparation that has been approved or accredited on the
basis of standards of program quality and effectiveness pursuant to
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subdivision (a) of Section 44227, subdivisions (a), (b), and (c) of
Section 44372, or Section 44376.

(4) Study of alternative methods of developing English language
skills, including the study of reading as described in subparagraphs
(A) and (B), among all pupils, including those for whom English is
a second language, in accordance with the commission’s standards of
program quality and effectiveness. The study of reading shall meet
the following requirements:

(A) Commencing January 1, 1997, satisfactory completion of
comprehensive reading instruction that is research-based and
includes all of the following:

(i) The study of organized, systematic, explicit skills including
phonemic awareness, direct, systematic, explicit phonics, and
decoding skills.

(ii) A strong literature, language, and comprehension component
with a balance of oral and written language.

(iii) Ongoing diagnostic techniques that inform teaching and
assessment.

(iv) Early intervention techniques.
(v) Guided practice in a clinical setting.
(B) For the purposes of this section, ‘‘direct, systematic, explicit

phonics’’ means phonemic awareness, spelling patterns, the direct
instruction of sound/symbol codes and practice in connected text
and the relationship of direct, systematic, explicit phonics to the
components set forth in clauses (i) to (v), inclusive.

A program for the multiple subjects credential also shall include
the study of integrated methods of teaching language arts.

(5) Completion of a subject matter program that has been
approved by the commission on the basis of standards of program
quality and effectiveness pursuant to Article 6 (commencing with
Section 44310) or passage of a subject matter examination pursuant
to Article 5 (commencing with Section 44280).

(6) Demonstration of a knowledge of the principles and provisions
of the Constitution of the United States pursuant to Section 44335.

(7) Commencing January 1, 2000, demonstration, in accordance
with the commission’s standards of program quality and
effectiveness, of basic competency in the use of computers in the
classroom.

(c) The minimum requirements for the professional multiple or
single subject teaching credential shall include completion of the
following studies:

(1) Study of health education, including study of nutrition,
cardiopulmonary resuscitation, and the physiological and sociological
effects of abuse of alcohol, narcotics, and drugs and the use of tobacco.
Training in cardiopulmonary resuscitation shall also meet the
standards established by the American Heart Association or the
American Red Cross.
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(2) Study and field experience in methods of delivering
appropriate educational services to students with exceptional needs
in regular education programs.

(3) Study, in accordance with the commission’s standards of
program quality and effectiveness, of advanced computer-based
technology, including the uses of technology in educational settings.

(4) Completion of an approved fifth year program after
completion of a baccalaureate degree at an accredited institution.

(d) A credential that was issued prior to the effective date of this
section shall remain in force as long as it is valid under the laws and
regulations that were in effect on the date it was issued. The
commission may not, by regulation, invalidate an otherwise valid
credential unless it issues to the holder of the credential, in
substitution, a new credential authorized by another provision in this
chapter that is no less restrictive than the credential for which it was
substituted with respect to the kind of service authorized and the
grades, classes, or types of schools in which it authorizes service.

(e) Notwithstanding this section, persons who were performing
teaching services as of January 1, 1991, pursuant to the language of
this section that was in effect prior to that date, may continue to
perform those services without complying with any requirements
that may be added by the amendments adding this subdivision.

(f) Subparagraphs (A) and (B) of paragraph (4) of subdivision
(b) do not apply to any person who, as of January 1, 1997, holds a
multiple or single subject teaching credential, or to any person
enrolled in a program of professional preparation for a multiple or
single subject teaching credential as of January 1, 1997, who
subsequently completes that program. It is the intent of the
Legislature that the requirements of subparagraphs (A) and (B) of
paragraph (4) of subdivision (b) be applied only to persons who
enter a program of professional preparation on or after January 1,
1997.
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