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AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 23, 1997
AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 1, 1997

CALIFORNIA LEGISLATURE—1997-98 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1029

Introduced by Assembly Member Frusetta

February 27, 1997

An act to amend Sections 27315 and 27803 of, and to add
Seetion Sections 21714 and27368 to, the Vehicle Code,
relating to vehicles.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

AB 1029, as amended, Frusetta. Vehicles: safety belts:
motorcycles: helmets: exemptiamaffic lanes

(1) Existing law prohibits certain vehicles from being
operated on traffic lanes that have been designated exclusive
or preferential use lane for high-occupany vehicles.

Existing law requires that a vehicle be driven entirely
within a single lane whenever any roadway has been divided
into 2 or more clearly marked lanes for traffic in one direction,
except as specified.

This bill would specify that these provisions of existing law
apply to a fully enclosed 3-wheeled motor vehicle of specified
dimensions, thereby imposing a  state-mandated local
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AB 1029 —2—

program by creating a new crime with regard to preferential
use lanes.

(2) Existing law defines a motorcycle, for purposes of the
Vehicle Code, as any motor vehicle having a seat or saddle for
the use of the rider, designed to travel on not more than 3
wheels in contact with the ground, and weighing less than
1,500 pounds.

Existing law requires a driver and any passenger to wear a
safety helmet that meets specified standards when riding on,
among other things, a motorcycle.

This bill would exempt a person operating, or riding as a
passenger in, a fully enclosed 3-wheeled motor vehicle of
specified dimensions from the safety helmet requirement
specified above.

(3) Existing law makes it an infraction for any person to
operate a private passenger motor vehicle, as defined, on the
highway without having that person and all passengers 16
years of age or over restrained by a safety belt. It is unlawful
for any parent or legal guardian, when present in a private
passenger motor vehicle to permit his or her child or ward
who is between 4 years and 16 years of age to be transported
on the highway in the vehicle without using a safety belt.

Existing law makes it unlawful for any parent or legal
guardian, when present in a private passenger motor vehicle
to permit his or her child or ward who is less than 4 years of
age to be transported on the highway in the vehicle without
using a specified child passenger restraint system.

This bill would make those provisions applicable to drivers
and passengers in a fully enclosed 3-wheeled motor vehicle of
specified dimensions. Because the bill would thereby expand
the scope of existing crimes, it would impose a state-mandated
local program.

(4) The California Constitution requires the state to
reimburse local agencies and school districts for certain costs
mandated by the state. Statutory provisions establish
procedures for making that reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required
by this act for a specified reason.
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Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

OCoO~NOOUTPA WNPEF

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 21714 is added to the Vehicle
Code, to read:

21714. The driver of a vehicle described in subdivision
(f) of Section 27803 shall not do either of the following:

(a) Operate the vehicle in any lane established under
Section 21655.5 as an exclusive or preferential use lane for
high-occupancy vehicles.

(b) Operate the vehicle in either of the following:

(1) The area on, or immediately adjacent to, the
striping or other markers designating adjacent traffic
lanes.

(2) The area between two or more vehicles that are
traveling in adjacent traffic lanes.

SEC. 2. Section 27315 of the Vehicle Code is amended
to read:

27315. (a) The Legislature finds that a mandatory
seatbelt law will contribute to reducing highway deaths
and injuries by encouraging greater usage of existing
manual seatbelts, that automatic crash protection systems
which require no action by vehicle occupants offer the
best hope of reducing deaths and injuries, and that
encouraging the use of manual safety belts is only a partial
remedy for addressing this major cause of death and
injury. The Legislature declares that the enactment of
this section is intended to be compatible with support for
federal safety standards requiring automatic crash
protection systems and should not be used in any manner
to rescind federal requirements for installation of
automatic restraints in new cars.

(b) This section shall be known and may be cited as the
Private Passenger Motor Vehicle Safety Act.

(c) As used in this section, “private passenger motor
vehicle” means any passenger vehicle and any
motortruck of less than 6,001 pounds unladen weight, but
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“private passenger motor vehicle” does not include a
motorcycle.

(d) (1) No person shall operate a private passenger
motor vehicle on a highway unless that person and all
passengers 16 years of age or over are properly restrained
by a safety belt. This paragraph does not apply to the
operator of a taxicab, as defined in Section 27908, when
the taxicab is driven on a city street. The safety belt
requirement established by this paragraph is the
minimum safety standard applicable to employees being
transported in a private passenger motor vehicle. This
paragraph does not preempt any more stringent or
restrictive standards imposed by the Labor Code or any
other state or federal regulation regarding the
transportation of employees in a private passenger motor
vehicle.

(2) The operator of a limousine for hire or the operator
of an authorized emergency vehicle, as defined in
subdivision (a) of Section 165, shall not operate the
limousine for hire or authorized emergency vehicle
unless the operator and any passengers four years of age
or over and weighing 40 pounds or more, in the front seat
are properly restrained by a safety belt.

(3) The operator of a taxicab shall not operate the
taxicab unless any passengers four years of age or over and
weighing 40 pounds or more, in the front seat are
properly restrained by a safety belt.

(e) No person 16 years of age or over shall be a
passenger in a private passenger motor vehicle on a
highway unless that person is properly restrained by a
safety belt.

() Every owner of a private passenger motor vehicle,
including every owner or operator of a taxicab, as defined
in Section 27908, or a limousine for hire, operated on a
highway shall maintain safety belts in good working order
for the use of occupants of the vehicle. The safety belts
shall conform to motor vehicle safety standards
established by the United States Department of
Transportation. This subdivision does not, however,
require installation or maintenance of safety belts where
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—5— AB 1029

not required by the laws of the United States applicable
to the vehicle at the time of its initial sale.

(g) This section does not apply to a passenger or
operator with a physically disabling condition or medical
condition which would prevent appropriate restraint in
a safety belt, if the condition is duly certified by a licensed
physician and surgeon or by a licensed chiropractor who
shall state the nature of the condition, as well as the reason
the restraint is inappropriate. This section also does not
apply to a public employee, when in an authorized
emergency vehicle as defined in paragraph (1) of
subdivision (b) of Section 165, or to any passenger in any
seat behind the front seat of an authorized emergency
vehicle as defined in paragraph (1) of subdivision (b) of
Section 165 operated by the public employee, unless
required by the agency employing the public employee.

(h) Notwithstanding subdivision (a) of Section 42001,
any violation of subdivision (d), (e), or (f) is an infraction
punishable by a fine, including all penalty assessments
and court costs imposed on the convicted person, of not
more than twenty dollars ($20) for a first offense, and a
fine, including all penalty assessments and court costs
imposed on the convicted person, of not more than fifty
dollars ($50) for each subsequent offense. In lieu of the
fine and any penalty assessment or court costs, the court,
pursuant to Section 42005, may order that a person
convicted of a first offense attend a school for traffic
violators or a driving school in which the proper use of
safety belts is demonstrated.

(i) For any violation of subdivision (d), (e), or (f), in
addition to the fines provided for pursuant to subdivision
(h) and the penalty assessments provided for pursuant to
Section 1464 of the Penal Code, an additional penalty
assessment of two dollars ($2) shall be levied for any first
offense, and an additional penalty assessment of five
dollars ($5) shall be levied for any subsequent offense.

All moneys collected pursuant to this subdivision shall
be utilized in accordance with Section 1464 of the Penal
Code.
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() In any civil action, a violation of subdivision (d),
(e), or (f) or information of a violation of subdivision (h)
shall not establish negligence as a matter of law or
negligence per se for comparative fault purposes, but
negligence may be proven as a fact without regard to the
violation.

(k) If the United States Secretary of Transportation
fails to adopt safety standards for manual safety belt
systems by September 1, 1989, no private passenger
motor vehicle manufactured after that date for sale or
sold in this state shall be registered unless it contains a
manual safety belt system which meets the performance
standards applicable to automatic crash protection
devices adopted by the Secretary of Transportation
pursuant to Federal Motor Vehicle Safety Standard No.
208 (49 C.F.R. 571.208) as in effect on January 1, 1985.

() Each private passenger motor vehicle offered for
original sale in this state which has been manufactured on
or after September 1, 1989, shall comply with the
automatic restraint requirements of Section S4.1.2.1 of
Federal Motor Vehicle Safety Standard No. 208 (49 C.F.R.
571.208), as published in Volume 49 of the Federal
Register, No. 138, page 29009. Any automobile
manufacturer who sells or delivers a private passenger
motor vehicle subject to the requirements of this
subdivision, and fails to comply with this subdivision, shall
be punished by a fine of not more than five hundred
dollars ($500) for each sale or delivery of a noncomplying
private passenger motor vehicle.

(m) Compliance with subdivision (k) or)( by a
manufacturer shall be made by self-certification in the
same manner as self-certification is accomplished under
federal law.

(n) This section does not apply to a person actually
engaged in delivery of newspapers to customers along the
person’s route if the person is properly restrained by a
safety belt prior to commencing and subsequent to
completing delivery on the route.

(o) This section does not apply to a person actually
engaged in collection and delivery activities as a rural
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—7— AB 1029

delivery carrier for the United States Postal Service if the
person is properly restrained by a safety belt prior to
stopping at the first box and subsequent to stopping at the
last box on the route.

(p) This section applies to any person in a fully
enclosed three-wheeled motor vehicle that is not less
than seven feet in lengtland not less than four feet in
width, and has an unladen weight of 900 pounds or more.

(q) Subdivisions (d), (e), (), (g), and (h) shall
become inoperative immediately upon the date that the
United States Secretary of Transportation, or his or her
delegate, determines to rescind the portion of the
Federal Motor Vehicle Safety Standard No. 208 (49 C.F.R.
571.208) which requires the installation of automatic
restraints in new private passenger motor vehicles,
except that those subdivisions shall not become
inoperative if the secretary’s decision to rescind that
Standard No. 208 is not based, in any respect, on the
enactment or continued operation of those subdivisions.

SEC2—

SEC. 3. Section 27368 is added to the Vehicle Code, to
read:

27368. This article applies to child passengers in a fully
enclosed three-wheeled motor vehicle that is not less
than seven feet in lengtland not less than four feet in
width, and has an unladen weight of 900 pounds or more.

SEC3—

SEC. 4. Section 27803 of the Vehicle Code is amended
to read:

27803. (a) A driver and any passenger shall wear a
safety helmet meeting requirements established
pursuant to Section 27802 when riding on a motorcycle,
motor-driven cycle, or motorized bicycle.

(b) It is unlawful to operate a motorcycle,
motor-driven cycle, or motorized bicycle if the driver or
any passenger is not wearing a safety helmet as required
by subdivision (a).

(c) It is wunlawful to ride as a passenger on a
motorcycle, motor-driven cycles, or motorized bicycle if
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the driver or any passenger is not wearing a safety helmet
as required by subdivision (a).

(d) This section applies to persons who are riding on
motorcycles, motor-driven cycles, or motorized bicycles
operated on the highways.

(e) For the purposes of this section, “wear a safety
helmet” or “wearing a safety helmet” means having a
safety helmet meeting the requirements of Section 27802
on the person’s head that is fastened with the helmet
straps and that is of a size that fits the wearing person’s
head securely without excessive lateral or vertical
movement.

(f) This section does not apply to a person operating,
or riding as a passenger in, a fully enclosed three-wheeled
motor vehicle that is not less than seven feet in length,
and not less than four feet in width, and has an unladen
weight of 900 pounds or more.

(g) In enacting this section, it is the intent of the
Legislature to ensure that all persons are provided with
an additional safety benefit while operating or riding a
motorcycle, motor-driven cycle, or motorized bicycle.

SECH4—

SEC. 5. No reimbursement is required by this act
pursuant to Section 6 of Article XllI B of the California
Constitution because the only costs that may be incurred
by a local agency or school district will be incurred
because this act creates a new crime or infraction,
eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section
17556 of the Government Code, or changes the definition
of a crime within the meaning of Section 6 of Article
X1l B of the California Constitution.

Notwithstanding Section 17580 of the Government
Code, unless otherwise specified, the provisions of this act
shall become operative on the same date that the act
takes effect pursuant to the California Constitution.
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