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AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 15, 1997

CALIFORNIA LEGISLATURE—1997–98 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1102

Introduced by Assembly Member Knox

February 27, 1997

An act to amend Sections 22717 and 22719 of the Education
Code, and to amend Section 20963 of, and to add Section 20837
to, the Government Code, relating to public employers.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1102, as amended, Knox. Public employees
retirement.

(1) The State Teachers’ Retirement Law provides for
service credit at retirement for unused sick leave for persons
who were members prior to July 1, 1980.

This bill would make that benefit applicable to any member
who retires on or after January 1, 1998.

(2) The Public Employees’ Retirement Law provides that
state, school, and school safety members receive, at
retirement, service credit for unused sick leave. The benefit
is inapplicable to persons who became school or school safety
members on or after July 1, 1980.

This bill would make that benefit applicable to school
members who retire on or after January 1, 1998. The bill would
require their employers to make additional contributions
fixed and determined by the board of administration.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 22717 of the Education Code is
amended to read:

22717. (a) A member shall be granted credit at
service retirement for each day of accumulated and
unused leave of absence for illness or injury for which full
salary is allowed to which the member was entitled on the
member’s final day of employment with the employer by
which the member was last employed to perform
creditable service subject to coverage by the plan.

(b) The amount of service credit to be granted shall be
determined by dividing the number of days of
accumulated and unused leave of absence for illness or
injury by the number of days of service the employer
requires the member’s class of employees to perform in
a school year during the member’s final year of creditable
service subject to coverage by the plan, which shall not
be less than the minimum standard specified in Section
22138.5. In no event shall the divisor be less than 175.

(c) When the member has made application for
service retirement under this part, the employer shall
certify to the board, within 30 days following the effective
date of the member’s service retirement, the number of
days of accumulated and unused leave of absence for
illness or injury that the member was entitled to on the
final day of employment. The board may assess a penalty
on delinquent reports.

(d) This section shall be applicable to any member
who retires on or after January 1, 1998.

SEC. 2. Section 22719 of the Education Code is
amended to read:

22719. If the allowance of a retired member is
terminated, the employer shall not restore sick leave days
for which service credit was granted at retirement.

SEC. 3. Section 20837 is added to the Government
Code, to read:

20837. Each school employer and each contracting
agency that is a school district, on account of liability for
the benefits provided by Section 20963, as amended
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January 1, 1998, shall make contributions in addition to
those otherwise specified in this chapter in amounts to be
fixed and determined by the board.

SEC. 4. Section 20963 of the Government Code is
amended to read:

20963. A state, school, or school safety member, whose
effective date of retirement is within four months of
separation from employment with the employer subject
to this section that granted the sick leave credit, shall be
credited at his or her retirement with 0.004 year of service
credit for each unused day of sick leave certified to the
board by the employer. The certification shall report only
those days of unused sick leave that were accrued by the
member during the normal course of his or her
employment and shall not include any additional days of
sick leave reported for the purpose of increasing the
member’s retirement benefit. Reports of unused days of
sick leave shall be subject to audit and retirement benefits
may be adjusted where improper reporting is found.

Until receipt of certification from an employer
concerning unused sick leave, the board may pay an
estimated allowance pursuant to this section. At the time
of receipt of the certification, the allowance shall be
adjusted to reflect any necessary changes.

For the purposes of this section, sick leave benefits
provided to state employees pursuant to the state sick
leave system shall be construed to mean compensation
paid to employees on approved leaves of absence on
account of sickness.

This section shall not apply to school safety members
who were employed on or after July 1, 1980.

This section shall be applicable to school members who
retire on or after January 1, 1998.

SEC. 4. Section 20963 of the Government Code is
amended to read:

20963. A state, school, or school safety member, whose
effective date of retirement is within four months of
separation from employment with the employer subject
to this section that granted the sick leave credit, shall be
credited at his or her retirement with 0.004 year of service
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credit for each unused day of sick leave certified to the
board by the employer. The certification shall report only
those days of unused sick leave that were accrued by the
member during the normal course of his or her
employment and shall not include any additional days of
sick leave reported for the purpose of increasing the
member’s retirement benefit. Reports of unused days of
sick leave shall be subject to audit and retirement benefits
may be adjusted where improper reporting is found.

Until receipt of certification from an employer
concerning unused sick leave, the board may pay an
estimated allowance pursuant to this section. At the time
of receipt of the certification, the allowance shall be
adjusted to reflect any necessary changes.

Notwithstanding any other provisions of this part, this
section shall not apply to local members other than local
miscellaneous members employed before July 1, 1980, by
a school district that is a contracting agency or those
school safety members employed before July 1, 1980, by
a contracting agency that is a school district or
community college district, as defined in subdivision (i)
of Section 20057.

This section shall not be applicable to any person who
becomes a school member on and after July 1, 1980, and
any person who becomes a local member employed, on
and after July 1, 1980, by a school district that is a
contracting agency whether or not the person was ever
a school member or local member prior to that date.

For the purposes of this section, sick leave benefits
provided to state employees pursuant to the state sick
leave system shall be construed to mean compensation
paid to employees on approved leaves of absence on
account of sickness.

This section shall not apply to school safety members
who were employed on or after July 1, 1980, and who
retired prior to January 1, 1998.

This section shall be applicable to school members who
retire on or after January 1, 1998.
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